Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Afecțiunile pulmonare

dr. Melania DRĂGHICI

Plămânii sunt baza vieții, furnizând oxigen și eliminând dioxid de carbon. Deoarece sunt permanent în contact cu aerul exterior și cu mediul intern, plămânii sunt în mod special vulnerabili la boliBolile de plămâni sunt a treia cauză de mortalitate în America, responsabile pentru unul din șapte decese. Bolile de plămâni și alte probleme respiratorii sunt ucigașul numărul 1 al bebelușilor mai mici de 1 an. Astăzi mai mult de 35 de milioane de americani suferă de o boală cronică de plămâni precum astm, emfizem și bronșită cronică. În fiecare an, mai mult de 349.000 de americani mor din cauza bolilor de plămâni.

 

Particule pe care le respirăm

 

Se găsesc o multitudine de particule de tipuri și mărimi diferite în aerul pe care îl respirăm.Unele particule mari se găsesc pe pereții și pe mobila din casa fiecăruia. Altele sunt îndepărtate de nas sau gură când respirăm. Particule mai mici sunt respirate adânc în plămâni.

Astmul poate fi declanșat fie de particulele mici, fie de particule mai mari. O parte din particule provin din interiorul casei, altele sunt aduse de curenți din afara casei.

Particulele din afara casei intră în casă prin ferestre, uși, sistemul de încălzire.

Reguli generale pentru a controla mediul din casă

Controlul mediului din casă este o parte importantă în îngrijirea asmului și a alergiilor. Câteva dintre regulile generale pe care trebuie să le respecte oricine în interiorul casei sunt:

- reduceți sau îndepărtați, pe cât posbil, cât mai multe cauze declanșatoare ale alergiei sau astmului;

- dacă este posibil, folosiți filtre de aer și mentineți-le curate pentru a face casa mai curată și mai confortabilă;

- fiți atenți la problemele acarienilor. Încercați să controlați această problemă mai ales în dormitor;

- aspiratoarele cu filtrare defectuoasă și cu caracteristici de design problematice eliberează și pun în circulație alergeni;

- optați pentru filtre cu eficiență ridicată cum sunt microfiltrele sau medii HEPA, forță de aspirare și construcție etanșă. Cereți informații de la producători pentru a determina cantitatea și mărimea perticulelor de praf reținute (de exemplu 96% la 1,0 microni, 99,97% la 0,3 microni). Există și alternativa unui aspirator central care expiră particulele în afara casei.

 

Virozele respiratorii

 

Incidența mare a virozelor respiratorii se explică prin numărul mare al virușilor cu tropism respirator; imunitatea specifică (de serotip), care rămâne dupa aceste viroze, frecvența mare a formelor fruste și a infecțiilor latente, persistente (pentru unele viroze); contagiozitatea mare a acestor infecții.

Sindromuri clinice:

- spectrul clinic al virozelor respiratorii este destul de variat, alcătuit dintr-o serie de sindromuri:

1. conjunctivită virală (prurit palpebral, lăcrimare, hiperemie conjunctivală);

2. keratita și keratoconjunctivita virală;

3. coriza acută (guturaiul);

4. faringita acută;

5. febra faringoconjunctivală;

6. herpangina;

7. laringita acuta obstructivă (crupul viral);

8. laringotraheita acută obstructivă;

9. bronșita acută;

10. bronșiolita acută;

11. pneumonia interstițială virală;

12. pleurodinia intersțitială acută;

13. pleurodinia și mialgia epidemică;

14. boala febrilă de tip gripal.

 

DE REȚINUT

 

Simptomuri diverse: subfebrilitate, dureri în gât, lăcrimare, prurit, palpebral, obstrucție nazală, rinoree apoasă, dureri oculare, răgușeală, tuse productivă sau tuse seacă cu accese supărătoare, dureri de cap, dureri toracice difuze, dureri musculare.

NU se administrează antibiotice decât în caz de suprainfecție bacteriană.

Tratamentul se bazează pe medicații simptomatice, patogenice, de susținere și de creștere a rezistenței generale, deoarece nu dispunem de substanțe antivirale eficace.

Prevenție:

- evitarea aglomerațiilor;

- alimentație echilibrată;

- interzis fumatul;

- vitaminoterapie;

- vaccinare (vaccin antigripal).

 

Alergiile și astmul – declanșatori

 

Daca tu sau cineva cunoscut are simptomele alergenice ale astmului înseamnă că este vorba în principal de o sensibilitate la “declanșatori”, printre aceștia fiind incluse și particulele din aer. Acești declanșatori pot cauza o reacție anormală în plămâni și în alte părți ale corpului. Declanșatorii se găsesc și în locuință, și în afara ei. Pot fi lucruri banale precum:

- aerul rece;

- fumul de tutun și fumul de lemne;

- parfum, vopsea, fixativ de păr sau alte substanțe cu miros puternic.

Alergeni (particulele care cauzează alergiile) sunt acarienii, polenul, mucegaiurile, poluarea, părul animalelor de casă, chiar și saliva acestora.

Se mai pot adăuga alți declanșatori la această listă. În cazul în care cunoști factorii ce-ți declanșează crizele, evitarea lor te poate ajuta să ocolești problemele astmului și ale alergiei.

Dacă nu cunoști cauzele, poți să le descoperi evitând alergenii unul câte unul, succesiv, și astfel se poate observa dacă apare o îmbunătățire a stării și dacă acel factor este un declanșator al crizei.

Este important să știi care dintre declanșatori are o influență negativă în cazul tau. Descoperirea acestora se face prin:

- crearea unui jurnal al crizelor astmatice;

- analiza pielii pentru a testa alergiile.

Expunerea la factorii din afara casei este greu de controlat. Atunci când nivelurile poluării sau ale polenului sunt ridicate, este o idee bună să stai în casă.

Aerul din casă este mai ușor de controlat. Unele persoane cu astm și cu alergii observă că simptomele lor se înrăutățesc în timpul nopții. Factorii declanșatori din dormitor sau din locul în care dormi trebuie să fie controlați cel mai strict.

Aerul condiționat poate să ajute, permițând ca ferestrele și ușile să stea închise. În acest fel sporii de mucegai și de polen rămân afară, iar umiditatea din casă scade. Umiditatea scăzută are un rol important în controlarea mucegaiului și a acarienilor.

Trebuie evitată expunerea prelungită la aerul condiționat sau la prea multă căldură. Temperatura aerului dintr-o cameră ar trebui să fie moderată pentru persoanele cu alergie sau astm. Unii oameni nu pot tolera o schimbare majoră a temperaturii, mai ales de la cald la rece.

Exista anumite dispozitive care îndepărtează eficient particulele din aer.

 

Cum să eviți declanșarea crizelor

 

Fumul de țigară - fumatul nu ar trebui să fie permis în casă. Cereți membrilor familiei și prietenilor să fumeze afară. Sugerați-le chiar să se lase de fumat.

Fumul de la lemne - este o problemă pentru copiii și adulții cu astm și alergie. Evitați sobele și șemineele.

Animalele de casă - aproape toate animalele de casă pot cauza alergii. Este cazul câinilor, al pisicilor și mai ales al animalelor mici precum păsări, hamsteri, porci de Guineea. Toate animalele de casă ar trebui îndepărtate dacă sunt cauza astmului și a alergiei.

Alergenul de la animale poate fi găsit în casă, chiar după luni de zile după ce animalul nu mai este, deoarece acesta rămâne în praful din casă. Simptomele astmului și ale alergiei se îmbunătățesc după ceva timp.

Chiar și gândacii pot cauza probleme și este important să se scape cât mai repede de ei.

Mucegaiul

Când umiditatea este ridicată, mucegaiul poate fi o problemă în băi, bucătării și subsoluri.

Mucegaiul se poate forma și în perne din burete. Pentru a preveni mucegaiul trebuie să se spele perna săptămânal.

Mucegaiul se găsește și în ghivecele plantelor de apartament. Verificați-le des și dacă se poate mutați-le afară.

Parfumurile, deodorantele de cameră, substanțele de curățat, vopseaua, pudra de talc sunt exemple de factori care trebuie evitați sau menținuți la niveluri scăzute.

 

Acarienii

 

Acarienii sunt păianjeni microscopici ce se găsesc de obicei în praful din casă. Într-un gram de praf sunt câteva sute de acarieni. Aceștia constituie una dintre cele mai importante cauze ce declanșează astmul si alergiile și sunt și cel mai greu de îndepărtat.

Respectarea acestor reguli te poate ajuta să scapi de acarieni:

- pune salteaua și perna într-un cearceaf cu fermoar impermeabil la alergeni;

- spală săptămânal toate cearceafurile în apă ce are cel puțin 50 de grade Celsius;

- scoate covoarele și perdelele, draperiile din dormitor - acestea atrag și rețin foarte mult praf;

- suprafețele trebuie curățate de praf folosind o cârpă umedă. Nu folosi aerosoli și substanțe de curățat cu pulverizator în dormitor. Nu face curat când în cameră este cineva care are astm sau alergie;

- evită utilizarea și cumpărarea mobilei cu umplutură.

Hainele necesită o îngrijire mai atentă. Cele care nu sunt folosite frecvent ar trebui ținute în debara în saci de plastic speciali pentru haine.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 45

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: