Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

L-a sacrificat UDMR pe Nagy Zsolt?

Cora MUNTEAN

UDMR continuă să pozeze, cu mult succes, în cea mai democratică formațiune politică de pe scena politică românească. Liderii maghiari sunt dispuși mereu să arbitreze disputele dintre partidele românești și se declară foarte deschiși pluralismului intern. În mod sigur acești lideri nu manifestă aceeași apetență pentru circ și scandal precum colegii lor români, iar arta de a ascunde gunoiul din propria casă sub preș îi face să pară maeștri absoluți ai eleganței.În UDMR există frământări, la fel cum au existat acum câțiva ani, când radicalii s-au săturat de echilibristica executată de grupul lui Marko Bela între promisiunile făcute electoratului maghiar și cele făcute politicienilor români. Este cert că actualii lideri ai maghiarilor doresc cu orice preț să fie la putere. Ei recunosc asta și mereu au motivat că gestul lor este făcut doar în numele intereselor maghiarimii. Pentru că este mult mai ușor să obții bani și avantaje, pentru comunitățile maghiare desigur, din poziția de membru al guvernului decât de pe un scaun din opoziție. ªi altfel mergi la Budapesta cu girofar și serviciu de pază, altfel poți negocia acolo decât un umil minoritar dintr-o țară unde nu te-ai putut impune. Deci teoretic liderii maghiari transpiră abundent pentru binele minorității, fac compromisuri și aleg să fie ținta tuturor loviturilor. În plus, asistă cu stoicism la circul făcut de colegii lor români și încearcă din răsputeri să-i potolească pentru că, „dacă le este bine românilor, atunci și maghiarilor le este bine”.

 

Nagy Zsolt, o victimă?

 

Ei privesc cu superioritate și oarecum detașat spectacolul jalnic de pe scena românească, însă se tem și fac tot posibilul ca realitatea din interior să nu iasă la suprafață. Nagy Zsolt a simțit pe propria piele ce înseamnă să ridici vocea și să emiți pretenții. Când a izbucnit scandalul legat de spionaj, în care este implicat și ministrul Codruț ªereș, multe voci s-au grăbit să-l compătimească pe Nagy și să-l considere o victimă a politicienilor români.  

Surse din UDMR spun însă cine l-a aruncat pe ministrul Nagy Zsolt în acest scandal și cum s-a ajuns la un compromis. Potrivit sursei, cel care l-a „lucrat” pe ministrul Comunicațiilor este chiar senatorul UDMR Verestoy Attila. Încă din vară, Nagy Zsolt a început să vorbească despre necesitatea unei reforme profunde în cadrul Uniunii. Aceeași sursă susține că Nagy chiar intenționa să-și depună candidatura la funcția de președinte al UDMR. Marko Bela nu a avut nimic împotrivă, dar, în mod surprinzător, cel mai deranjat s-a dovedit a fi Verestoy.

După mai multe întâlniri și discuții, s-a convenit ca Nagy să meargă la Parlamentul European. Așa a ajuns ministrul Nagy să ocupe primul loc pe listele pentru PE. Locul doi este ocupat de un alt ministru, Iuliu Winkler. Iată că printr-un joc extrem de abil, UDMR a reușit să scape de un lider incomod și să-l salveze pe un altul de la remaniere. Asta având în vedere că s-a făcut propunerea ca miniștrii delegați să dispară din schema guvernului, iar Winkler ocupa această poziție la Comerț. Nemulțumiți și fără nici un avantaj au rămas tot radicalii și separatiștii din CNS, UCM și CNMT. Aceștia, deși au primit promisiuni că vor avea un loc eligibil pe listele pentru PE, s-au trezit din nou pe dinafară.

 

Tokes Laszlo ar putea merge la Bruxelles

 

Episcopul Tokes Laszlo a spus că, dacă UDMR nu va respecta ultimatumul dat, care expiră în luna februarie, atunci va candida în numele maghiarilor din afara Uniunii la Parlamentul European. „I-am propus lui Marko Bela să-l pună pe un loc eligibil pe listă pe senatorul Sogor Csaba. Dacă nu va accepta, voi candida, după ce voi obține și acordul eparhiei”, a spus președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania. Tokes este extrem de nemulțumit de faptul că Marko Bela nu a acceptat o listă națională a maghiarilor pentru alegerile europarlamentare și a făcut o listă pe care se regăsesc exclusiv candidați UDMR. Tokes mai consideră că plasarea ministrului Nagy Zsolt în fruntea listei este un rezultat al negocierilor dintre Marko Bela și președintele Traian Băsescu pentru a-l scăpa pe ministru de acuzațiile de spionaj. Episcopul mai consideră că astfel Marko Bela a scăpat de Nagy într-un mod elegant având în vedere că acesta era singurul lui contracandidat redutabil pentru postul de președinte al Uniunii.

Consiliul Național Secuiesc susține că este dispus să sprijine un candidat care face ceva pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc. Reprezentanții CNS spun că UDMR a demonstrat că nu are acest interes. Ferencz Csaba susține că, cu toate acestea, CNS se ferește să atace public UDMR „deoarece ei sunt deocamdată reprezentanții minorității maghiare în Parlament”. Ferencz a mai spus că, în condițiile în care CNS, UCM și CNMT nu vor vota lista UDMR pentru PE, este posibil ca Uniunea să nu atingă pragul de 5%.

 

Congresul, o altă prioritate

 

Congresul UDMR, care se va desfășura la începutul lunii martie la Arad, este extrem de important. Atunci se vor face modificări de statut și se va alege noua conducere a Uniunii. Până la această oră, singurul candidat la președinția UDMR este Marko Bela, care deține această funcție de 14 ani.

Marko Bela spune că în comisiile de specialitate se lucrează la modificări aduse statutului și programului Uniunii, care vor fi prezentate spre adoptare congresului.

În opinia lui, programul necesită mari schimbări deoarece există deziderate realizate. Cum ar fi aderarea României la Uniunea Europeană. „De acum trebuie să vorbim de statutul nostru în UE și despre ce facem noi în UE. Ar trebui să punem un accent mai mare pe descentralizare, probleme de dezvoltare regională, a infrastructurii”, a spus liderul maghiar. În ceea ce privește statutul UDMR, Marko Bela este de părere că ar trebui regândită funcționarea unuia dintre cele două foruri ale formațiunii. Consiliul Reprezentanților UDMR funcționează, dar Consiliul de Coordonare, în care sunt prezenți și reprezentanții societății civile și ai bisericilor, nu funcționează la parametrii doriți de conducerea Uniunii. Marko Bela a spus că acest for ar trebui înlocuit de un Consiliu al Autonomiei Culturale. Nici funcționarea Consiliului Operativ al UDMR nu îl mulțumește pe Marko Bela. El a precizat că acesta se întrunește doar „la nevoie”, dar ar fi necesară cel puțin o întâlnire pe lună. Alte propuneri se referă la creșterea calității reprezentanților UDMR în consiliile locale și județene, dar și în Parlament și un control mai strict al funcționării organizațiilor.

În ceea ce privește atribuțiile președintelui, Marko Bela a spus că nu au venit astfel de propuneri și nici el nu a avut idei în acest sens.

 

Marko s-a săturat de echilibristica între PD și PNL

 

Marko Bela spune că ar fi preferat să aibă un singur partener de negociere și de discuție decât doi parteneri care nu se agreează între ei. „Dacă te apropii de unul, se supără celălalt și în fiecare moment ești expus tensiunilor”, a spus liderul maghiar. El consideră că acest lucru a fost posibil din cauza unor neconcordanțe din Constituție și legi. „Nu am rezolvat relațiile instituției prezidențiale cu Guvernul, așa cum nu am rezolvat nici relațiile Guvernului cu Parlamentul”, a declarat Marko Bela. El regretă că nu se respectă multe angajamente. „Atunci când am modificat Constituția, am spus că ordonanțele de urgență se dau numai în situații de urgență, motivându-se caracterul de urgență al acestor acte. Dacă ne uităm câte OUG am adoptat în 2005 și 2006, realizăm că în fiecare zi am avut o situație de urgență. Soluția este modificarea cadrului constituțional”, a spus vicepremierul maghiar. ªi a adăugat că ar trebui să fie interzis guvernului să aibă activitate legislativă, să emită OUG sau asumarea răspunderii guvernului asupra unor proiecte de lege. Toate acestea ar trebui să fie atributele Parlamentului.

Cu oricare dintre partidele cu care a guvernat sau doar le-a susținut, UDMR a avut exact atitudinea celui care, deși este mic, știe că este indispensabil. De fiecare dată i-a reușit manevra.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 45

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: