Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Octavian Belu

Alex TISMANA

România sportivă are legături strânse de cooperare cu multe țări, programele comune contribuind și ele eficient la dezvoltarea sportului nostru, cum, de asemenea, România sportivă se constituie și într-o prezență activă în ceea ce privește activitatea în domeniu a Consiliului Europei, a Uniunii Europene, în cadrul altor organisme internaționale, fie la nivel instituțional, fie al federațiilor internaționale.

Domnule Octavian Belu, după o viață străbătută în gimnastică, argumentând, cum nu au reușit mulți, semnificația valorii ca mod de exprimare prin sport, conduceți în acest moment Agenția Națională pentru Sport. Sunteți un om politic?

În măsura în care punem în aplicare politicile sportului românesc, se poate spune și așa. În principiu, filozofia sportului este simplă, cu trimitere spre construcția caracterelor, a dezvoltării capacității umane pe diverse planuri. Punerea în practică a acestei filozofii este, desigur, ceva mai complicată, obiectivele nefiind ușor de realizat, deoarece în societatea modernă sunt de depășit multe, foarte multe obstacole, dintre cele mai diverse, plecând, dacă vreți, de la cele de mentalitate și concepție de ansamblu, până la cele de ordin financiar, toate deloc de neglijat.

 

Cum se simte cel mai prolific antrenor din istoria gimnasticii românești în fotoliul de conducător al sportului românesc ?

Nu este deloc comod, dar, om de sport fiind, obișnuit cu viața dură a înaltei performanțe, voi încerca să-mi fac treaba la aceleași cote, evident împreună cu echipa Agenției Naționale pentru Sport. Mă aflu într-o zonă pe care o cunosc foarte bine și nu am nici un fel de probleme de integrare. ªtiu că nu va fi ușor și nu-mi doresc decât să reușim.

 

Amintind de politicile sportului, spre ce se îndreaptă acestea în momentul de față?

Spre crearea și recrearea, acolo unde este nevoie, a conceptului de «sport pentru toți», de implicare mai profundă a sportului în viața tinerilor, în special. Cum, de asemenea, atenția noastră maximă se îndreaptă și spre sprijinirea cât mai eficientă a performanței. Nu voi intra în amănunte. Strategiile și programele elaborate sunt ample și pe domenii de maxim interes. Voi adăuga, în schimb, faptul că toate acestea nu se pot pune în aplicare fără muncă dăruită la nivelul federațiilor și cluburilor. Dincolo de strategii, aș adăuga și un prim obiectiv concret: să putem asigura, prin mijloacele de care dispunem, posibilitatea unei pregătiri corespunzătoare pentru Jocurile Olimpice de la Beijing 2008 și, implicit, pentru obținerea unor rezultate cât mai bune, anul acesta fiind decisiv pentru obținerea celor mai multe calificări. Desigur, dorim o prestație de top nu numai la Jocurile Olimpice, ci și la campionate mondiale și europene. Ne îndreptăm atenți, în același timp, și spre «eșalonul secund», mă refer la vârstă, aceasta în perspectiva descoperirii de noi talente, de viitori mari performeri, în perspectiva anului 2012, atunci când vor avea loc întrecerile olimpice de la Londra. Importantă este, în același timp, în tot ceea ce întreprindem, implicarea comunităților locale, modul cum acestea se implica și din acest punct de vedere în viața de zi cu zi. De altfel, încercăm să ne adoptăm activitatea în același mod în care se acționează în Uniunea Europeană, spre exemplu.

 

România a aderat la Uniunea Europeană, moment cu semnificații și implicații majore, a intrat pe un drum care deschide alte perspective, alte modalități de abordare. Este pregătit sportul românesc?

Instituțional, sportul românesc este asemănător construcției din mai toate țările europene, mai mult, acționând pentru ca acesta să se regăsească și din această perspectivă pe locul ce i se cuvine în structurile guvernamentale. Din punct de vedere al performanțelor, locul deținut de România este de prim-plan, și sperăm să rămâna la aceleași cote. Sigur, nu putem spune că totul este perfect, sau măcar așa cum am dori noi. În politicile comunitare, sportul își are locul său, iar noi suntem conectați și deschiși să ne înscriem în parametrii solicitați, ceea ce presupune maxim de exigență pentru a ne armoniza politicile și acțiunile. De altfel, trebuie să adaug că  

Interviu realizat de Alex Tismana

Publicat în : Interviu  de la numărul 45

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: