Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Unguri vs români

Cora MUNTEAN

style="mso-ansi-language: RO">Cu doar câteva luni înainte de a face parte din marea familie europeană, unde pluralismul, multiculturalitatea și toleranța, dar nu separarea, sunt principii guvernatoare, la noi spiritele se agită tot mai mult. Pe de o parte separatiștii din așa-zisul Ținut Secuiesc fac tot mai mult zgomot și cer tot mai insistent legiferarea pretențiilor lor. De cealaltă parte, românii care au făcut din naționalismul exacerbat un drapel, cu care speră să atragă cât mai multe voturi, se agită tot atât de frenetic precum separatiștii. În loc să se discute și să se încerce găsirea unor soluții economice care să scoată și Ținutul Secuiesc, și Oltenia sau Moldova, ori prima comună de la granița ținutului din sărăcie, preocuparea politicienilor se îndreaptă cu predilecție către acest aspect, care nu face altceva decât să pună paie pe foc.style="mso-ansi-language: RO">Într-o încercare disperată de a atrage atenția asupra așa-zisului pericol de dezbinare a țării, în ultima lună au avut loc două forumuri ale românilor din Mureș, Harghita și Covasna. Unul la Izvorul Mureșului, iar altul la Târgu Mureș, cu aceiași actori și același discurs.

style="mso-ansi-language: RO">Primarul unuia dintre cele mai sărace orașe din țară, Bălan, un român care nu este atât de pătruns de sentimentul fricii, deși trăiește în secuime, a reușit să definească cel mai bine aceste mișcări. Mihai Mereș i-a condamnat de style="COLOR: black">opotrivă pe politicienii români și pe cei maghiari. Care, în opinia lui, nu fac altceva decât să-i provoace pe locuitorii din zonă unii împotriva altora. Edilul din Bălan a spus că trebuie acționat cu înțelepciune atunci când demnitatea națională este pusă în pericol. ”Au venit niște bătrâni, la limita senilității, care nu au făcut altceva decât să fie nostalgici și să se văicărească. lang=DA style="COLOR: black; mso-ansi-language: DA">Au amintit de Ip și Trăznea, de evenimentele de la Târgu Mureș. Pe mine, ca primar, nu m-a lovit atât de mult UDMR cât m-au lovit guvernele românești. Dar pe mine nu mă reprezintă nici Vadim, nici Marko Bela. Eu mă gândesc la oamenii ăștia care m-au votat a doua oară și care își pun speranțele în mine. lang=EN-US style="COLOR: black">Cei care m-au votat sunt în majoritate maghiari, dată fiind structura etnică a orașului. Și m-au votat pentru că am încercat să rezolv problemele orașului și nu i-am mințit”, a spusMereș. El este și reprezentant al României în Congresul Puterilor Locale de la Strasbourg. Primarul nu neagă faptul că ar exista intenții separatiste, chiar segregaționiste, însă nu agreează modalitatea balcanică prin care se atrage atenția asupra acestor probleme. Sigur că această “trădare” a primarului român nu a fost tolerată de participanții la forumul de la Izvorul Mureșului. “Marii patrioți” s-au considerat lezați, iar acel primar care nu dorește altceva decât ca locuitorii care l-au ales să trăiască mai bine a fost trecut pe “lista neagră a trădării”.

style="mso-ansi-language: RO">În cealaltă tabără, a separatiștilor, lucrurile nu sunt nici pe departe clarificate. Două dintre organizații de-abia au reușit să facă pace. Delegațiile Permanente ale Consiliului Național Secuiesc și Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania s-au întrunit la Târgu Mureș în ședință comună, pentru prima dată după doi ani de război rece. După ce între fostul președinte al CNS, Csapo Jozsef, și episcopul Tokes Laszlo, liderul CNMT, au fost disensiuni, sub conducerea interimară a septuagenarului Fodor Imre, CNS a făcut un pas către gruparea lui Tokes.

style="mso-ansi-language: RO">Principalul scop al întâlnirii a fost conceperea strategiei pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

style="mso-ansi-language: RO">

style="mso-ansi-language: RO">„Vrem teritoriu ca acum 500 de ani”

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">Când vorbesc despre autonomie, liderii UDMR, intenționat sau nu, fac abstracție de nostalgiile celor care au trăit în vremurile când ungurii erau grofi și românii sclavi. Pentru acei oameni care probabil nici nu știu că în România s-a schimbat regimul, că la conducerea țării s-au succedat președinți și regimuri democrate, visul a rămas același: „să fim stăpâni”. Acei oameni care nici nu cunosc și nici nu consideră necesară cunoașterea limbii române sunt abil manipulați de lideri.

style="mso-ansi-language: RO">La Baraolt, în sala de rugăciuni a Bisericii Protestante, a avut loc loc prima întrunire pentru organizarea referendumului pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Președintele Scaunului style="COLOR: black">Bardócz-Miklósvárszék, care cuprinde 21 de localități, Szabo Miklos, a declarat că se dorește organizarea unui referendum interior pentru a se cunoaște opinia populației legată de autonomie. „Noi știm că toți doresc acest lucru, însă dorim să fie ceva oficial”, a spus Szabo. El a adăugat: „Și ce dacă nu există lege, atunci înseamnă că nu putem face nimic? Peste tot în lume drepturile s-au obținut prin revoluții”. Liderul separatist local mai susține că acolo majoritatea populației este de etnie maghiară, iar românii vorbesc limba maghiară. El dorește ca structura teritorială să fie aceeași de acum 500 de ani. „Să nu se înțeleagă greșit, noi nu dorim să ne desprindem de România, dar vrem să hotărâm noi pentru noi. Suntem cea mai săracă zonă din țară și asta din cauza politicii duse de România. Vrem ca 90 la sută din veniturile noastre să rămână aici”, a spus Szabo.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Consiliul Național Secuiesc a demarat o acțiune amplă în toate cele 8 Scaune secuiești în vederea mobilizării populației pentru obținerea autonomiei teritoriale. Și UDMR dorește același lucru, însă pârghiile sunt altele, respectiv modificarea Constituției.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO"> 

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Biserica îi ajută și pe separatiști, și pe români

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO"> 

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Dacă episcopul Tokes Laszlo a anunțat triumfător că intențiile separatiste au primit „binecuvântarea” bisericilor tradiționale, nici întrunirile românilor nu s-au putut face fără o mulțime de preoți ortodocși. Manipularea maselor prin biserici este o practică veche și care a avut mereu succes. Organizatorii forumurilor românești au anunțat cu bucurie că acțiunile lor sunt susținute de preoți. Reprezentanții românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș (primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, parlamentari, clerici, precum și conducerile asociațiilor și fundațiilor civice), întruniți în 28 noiembrie 2006, la Izvorul Mureșului, „îngrijorați de turnura periculoasă rezultată în urma declarațiilor și acțiunilor anticonstituționale ale liderilor politici și civici maghiari, vizând enclavizarea acestei zone, prin înfăptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice”, au adoptato declarație.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Prin această declarație se solicită Parlamentului și președintelui României să nu adopte și să nu promulge Legea statutului minorităților naționale, inițiată de UDMR și însușită de Guvern, „act normativ prin care se urmărește legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii  etnice”. Temerea românilor se referă și la deciziile privind descentralizarea administrativă. Deși toți se plâng de faptul că actul administrativ și economic este îngreunat de supercentralizare, când vine vorba de secuime lucrurile se schimbă. „Date fiind efectele negative în zona noastră a adoptării legislației privind descentralizarea administrativă, prin care puterea autorităților locale, controlate perpetuu de UDMR, se amplifică în detrimentul românilor, solicităm ca aceste legi să nu fie adoptate pripit, ci să fie în prealabil supuse dezbaterii publice, pentru a se stabili mecanisme legale care să preîntâmpine adâncirea discriminării la care sunt expuși etnicii români”, se arată în documentul emis de români.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Cea mai halucinantă remarcă vizează infrastructura. Semnatarii Memorandumului au văzut că „drumurile județene care deservesc localitățile cu populație de naționalitate română sunt nemodernizate și neasfaltate”. Cei care au trecut prin zonă pot spune cu siguranță că nu este adevărat. Real este că toate drumurile din zonă sunt dezastruoase. Grație intervenției ministrului Borbely Lazslo, s-au mai făcut peticeli, dar în Ținutul Secuiesc nu se pot face delimitări foarte precise între localitățile cu români și cu unguri, deoarece majoritatea sunt locuite de maghiari. Desigur, primarii mai activi au reușit să obțină mai multe fonduri.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">O categorie total ignorată este cea a tinerilor. Mulți dintre ei nu au fost îndoctrinați nici cu spaima pierderii teritoriilor, nici cu nostalgia Țării Secuiești. Acești tineri privesc cu disperare și tristețe în urmă atunci când se duc către alte țări să-și caute o șansă. Acolo unde nu mai vorbesc nici românește, nici ungurește, ci limba țării care nici măcar nu îi adoptă, ci îi tolerează temporar. Pentru că în patria lor politicienii sunt prea preocupați de trecut pentru a vedea că ei simt nevoia de a li se asigura un viitor.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: