Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ungaria – spulberarea unui mit

Roxana MAZILU

style="mso-bidi-font-weight: bold">În anul aniversării revoluției din 1956, politicienii și cetățenii maghiari au reușit în câteva zile să schimbe o imagine a Ungariei, care care se construise de ani de zile în Europa Centrală și de Est. Dintr-un model al performanței economice și al reformei politice, Ungaria a arătat ce se ascunde în spatele măștii guvernului și cum integrarea în Europa necesită eforturi mult mai mari decât semnarea unui tratat.După 50 de ani

 

style="mso-bidi-font-weight: bold"> style="mso-tab-count: 1">            Scânteia care a declanșat protestele la Budapesta a fost difuzarea pe data de 17 septembrie a unei înregistrări în care premierul Ferenc Gyurcsany recunoștea că a mințit populația în privința stării economiei pentru a câștiga alegerile din aprilie. Sinceritatea brută cu care și-a făcut autocritica propriei guvernări și limbajul colorat au stupefiat cetățenii. Gyurcsany a făcut un bilanț al guvernării 2002-2006 prin declarații de genul „am mințit dimineața, la prânz și seara”, style="FONT-WEIGHT: normal; mso-bidi-font-weight: bold">„nici o țară europeană nu a făcut asemenea tâmpenii ca noi” și „nu am făcut nimic timp de patru ani”.

style="mso-tab-count: 1">            Aceste declarații au aprins scânteia revoltei în Budapesta, poliția ungară recurgând la gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestarii care au blocat zile întregi capitala. Se estimează că a fost vorba de aproximativ o mie de demonstranți. Aceștia au cerut demisia premierului, în timp ce formațiunea de dreapta FIDESZ, prin vocea fostului premier Viktor Orban, nu a ratat ocazia să alimenteze conflictul și să ceară organizarea de alegeri anticipate. Premierul Gyurcsany a declarat că nu intenționează să demisioneze și a continuat să facă vizite externe, printre care și în Rusia unde a semnat un important acord care permite intensificarea participării Ungariei în aprovizionarea Rusiei cu produse agroalimentare, în construcțiile de locuințe, colaborarea în domeniul transporturilor și energiei. În ciuda atitudinii taxate drept arogante și a eșecurilor guvernării, conform analiștilor maghiari, printre care scriitorul Péter Nádas, dar și conform propriilor declarații, Gyurcsany este conștient de urgența reformelor din economie și este dispus să le pună în aplicare. Astfel, în mod paradoxal style="mso-bidi-font-weight: bold">această criză a deschis perspectiva realizării unui dialog sincer despre situația fragilă în care se află economia ungară.

style="mso-bidi-font-weight: bold"> 

Problemele economice și politice

 

style="mso-bidi-font-weight: bold"> style="mso-tab-count: 1">            În ianuarie 2006 Banca Mondială a făcut public un raport în care aprecia că statele din Europa de Est care au aderat în 2004 la Uniunea Europeană nu au reușit să profite suficient de rapid de avansul economic pentru a aplica reformele importante în domeniul fiscal. Raportul, care analizează opt state, apreciază că ritmul de dezvoltare al regiunii se va menține totuși constant, cu o ușoară încetinire în statele baltice și Ungaria, iar Slovenia și Slovacia sunt singurele țări care vor putea adopta euro în calendarul stabilit anterior.

style="mso-tab-count: 1">            Dintre toate statele Uniunii Europene, Ungaria are cel mai mare deficit bugetar, acesta ridicându-se în 2006 la 10% din PIB. Este evident că data adoptării euro, programată inițial pentru 2010, va fi amânată din moment ce criteriul de convergență presupune un deficit bugetar de maxim 3% din PIB. Cauzele deficitului sunt lipsa disciplinei financiare, ungurii au cheltuit mai mult decât au produs, deficiența colectării impozitelor în timp ce style="mso-bidi-font-weight: bold">50% din bugetul anual este folosit pentru protecție socială, ceea ce nu este sustenabil din punct de vedere economic. Comparativ, Cehia preconizează un deficit economic de style="mso-bidi-font-weight: bold">6% în 2006 și 5,5% în anul următor. La această stare de fapt se adaugă devalorizarea forintului și creșterea riscului de țară.

style="mso-tab-count: 1">            Adoptarea cu întârziere a monedei unice ar fi cel mai mic preț pentru dezechilibrul actual al economiei. Dar reducerea deficitului presupune măsuri mult mai dureroase pe care executivul de la Budapesta le-a anunțat deja la începutul lunii septembrie: reduceri drastice de cheltuieli, concedieri, creșterea taxelor si impozitelor (impozit de solidaritate aplicabil firmelor rentabile și persoanelor cu venituri ridicate, majorarea impozitului pe venit cu 4% și a accizelor la țigări și alcool), creșterea prețurilor la utilități (gazul metan se va scumpi cu 30 style="mso-bidi-font-weight: bold">%, curentul electric cu 10-14 style="mso-bidi-font-weight: bold">%). Din 2007 va fi îngustată sfera înlesnirilor fiscale, iar organele financiare își vor intensifica controalele asupra averilor. Premierul a anunțat că guvernul pregătește mai multe reforme în domeniul administrației de stat (construirea unui cartier guvernamental și restructurarea unor unități guvernamentale așa încât cheltuielile de funcționare să se reducă cu 140 milioane de euro), al serviciilor publice și al sistemului sanitar (creșterea TVA de la 15% la 20%). Banca Centrală a Ungariei consideră că primele roade ale planului de austeritate vor fi evidente în a doua parte a anului 2007, în timp ce oficialii mai pesimiști apreciază că primele semne ale redresării financiare se așteaptă în 2009.

style="mso-tab-count: 1">            Comisia Europeană a aprobat de altfel noul program de convergență a Ungariei, salutând măsurile concrete, dar avertizând asupra riscurilor și provocărilor pe care le va avea de înfruntat în viitor. Planul de convergență la euro presupune aducerea deficitului bugetar de la 10% din PIB la 3,2% în 2009. Deficitul trebuie să fie cel mult 3% cu doi ani înainte de adoptarea monedei unice. Comisarul european pentru finanțe Joachim Almunia a avertizat că deficitul este o problemă foarte importantă și guvernul ungar ar trebui să regleze această situație până în anul 2009 cel târziu. Primul deadline pentru a observa începerea reformelor este aprilie 2007.

style="mso-tab-count: 1">            La această situație economică sumbră se adaugă instabilitatea politică produsă de afirmațiile premierului care pune la încercare atât alianța cu liberalii, cât și fidelitatea Partidului Socialist. De cealaltă parte, opoziția de dreapta este mai virulentă ca niciodată, dar style="mso-bidi-font-weight: bold">nu constituie o alternativă viabilă, imaginea lui Viktor Orban și ideile sale de reformă nefiind convingătoare, cu toate că ulterior crizei din octombrie au obținut un scor bun la alegerile locale.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: ''; mso-bidi-font-weight: bold"> style="mso-tab-count: 1">            Peisajul este completat de reactivarea lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: ''">forțelor populiste și naționaliste care au defilat la manifestațiile din Budapesta cu steaguri ale Ungariei Mari. Deși există mulți unguri susținători ai FIDESZ lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; COLOR: windowtext; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: ''">care style="FONT-SIZE: 12pt; COLOR: windowtext; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: RO">iau parte la demonstrațiile pașnice, au ieșit la suprafață amintiri din trecutul agitat al Ungariei, care au încrâncenat și mai mult confruntarea. Cât despre violențe, poliția afirmă că responsabili în mare parte ar fi huliganii care se manifestă violent și la meciurile de fotbal, iar alții interpretează criza actuală ca fiind o renaștere a naționalismului de dreapta apărut în urma primului război mondial când Ungaria a pierdut din teritorii.

style="FONT-SIZE: 12pt; COLOR: windowtext; LINE-HEIGHT: 150%; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: RO">Învățăminte

lang=EN-US> style="mso-tab-count: 1">           Ce s-a întâmplat în Ungaria, o țară- considerată până acum model pentru statele ex-comuniste, arată complexitatea mecanismului prin care trebuie administrată o societate modernă. Nici prosperitatea Ungariei, nici stabilitatea relativă a acestei societăți sau nivelul de funcționare a instituțiilor nu au putut preveni recurgerea la violența socială. lang=EN-US style="COLOR: windowtext"> lang=EN-US>Aceasta a fost o dovadă în plus a faptului că Europa de Este încă trebuie să învețe ce înseamnă politica democratică, iar Ungaria a picat testul chiar dacă în prezent este membru al Uniunii Europene și în ciuda atuurilor sale: mass-media puternice, justiție performantă, economie de piață funcțională și matură, participare politică.

style="COLOR: windowtext; mso-ansi-language: RO; mso-bidi-font-weight: bold"> style="mso-tab-count: 1">           Din acest peisaj, România are multe de învățat. În primul rând că sistemul privilegiilor, criza morală a clasei politice și administrarea defectuoasă a economiei nu sunt compatibile cu modul de funționare al UE. Ungaria, care în 2004 era considerată un model, a devenit în doi ani un contraexemplu. Iar, în al doilea rând, că Uniunea Europeană nu înseamnă rezolvarea imediată a tuturor problemelor, ci o presiune în plus pentru a le soluționa singur cu toate riscurile sociale care decurg de aici.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: