Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

În Kosovo zarurile au fost aruncate

Tim JUDAH

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">În ciuda multor declarații de presă, se pare că viitorul statut al Kosovo a fost deja decis. Într-o analiză bazată pe informații din surse diplomatice, Tim Judah arată că modelul folosit pentru reglementarea situației din provincia sârbească va fi bazat în mare parte pe precedentul bosniac. Acest lucru va juca un rol foarte important în stabilizarea regiunii, însă s-ar putea să nu fie capabil să oprească migrația sârbilor.style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Cititorului de presă i s-ar ierta, probabil, faptul că vede viitorul provinciei Kosovo ca pe un mare mister. Cele mai des auzite întrebări sunt: va fi aceasta provincie independentă, va rămâne parte integrantă din Serbia sau se va separa? Statutul său va fi stabilit până la sfârșitul anului sau nu, și dacă nu, atunci când?

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Dacă le dăm crezare lui Vojislav Kostunica sau Agim Ceku, premierul Serbiei și, respectiv, cel al provinciei Kosovo, am putea concluziona că nimic nu e cert și totul urmează să se stabilească. De fapt, până acum s-au luat mai multe decizii referitoare la viitor decât își dau seama sârbii și albanezii de rând. În lipsa unor evenimente neprevăzute, mai multe chestiuni sunt deja foarte clare. Un lucru e cert: nici sârbii, care vor să împiedice majoritatea albaneză din Kosovo să obțină independența, nici albanezii, care cer acest lucru, nu vor fi mulțumiți în cele din urmă.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">În plus, modul în care vor evolua lucrurile este presărat cu riscuri și este posibil ca, în viitor, să apară un așa-numit conflict „înghețat”. În urma discuțiilor cu sârbi și albanezi și a declarațiilor unor surse diplomatice, acum este posibilă estimarea evenimentelor viitoare din Kosovo. Viitorul misiunii internaționale va împrumuta mult din modelul folosit în Bosnia și Herțegovina imediat după încetarea focului în anul 1995. Cât despre statutul final al provinciei Kosovo, luarea unei decizii va fi, probabil, amânată până în luna martie a anului viitor. Acest lucru va atrage o rezoluție ONU care nu va menționa cuvântul „independență”.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">În urma acestor lucruri, parlamentul din Kosovo își va declara independența, iar unele state vor recunoaște noul stat. Altele, precum Rusia și Grecia, probabil că nu o vor face, la început cel puțin.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Guvernul din Kosovo nu va avea autoritate în regiunile din nord, unde instituțiile guvernamentale sârbe vor continua, totuși, să funcționeze. Cum diverse țări vor recunoaște noul stat, poliția sârbă din nord, care astăzi face parte din Serviciul de Poliție din Kosovo, se va subordona autorităților locale sârbe.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Detaliile exacte ale planului negociatorului Martti Ahtisaari, plan ce va fi prezentat ONU până la sfârșitul anului, urmează să fie făcute publice. Însă Enver Hoxhaj, membru al echipei de negociere din Kosovo, spune că „adevăratele discuții au început și nu sunt duse între Priștina și Belgrad, ci între membrii Grupului de Contact.” Grupul conține jucători internaționali implicați în observarea situației din fosta Iugoslavie, iar două state membre, Marea Britanie și SUA, sunt printre primele care susțin independența provinciei Kosovo, în timp ce Rusia se opune.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Însă, în timp ce ambele tabere așteaptă anunțarea recomandărilor lui Ahtisaari, s-a început deja planificarea în detaliu a instituțiilor internaționale care vor succeda actuala misiune a ONU în Kosovo, UNMIK.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">O echipă formată din zece membri a fost deja desemnată să activeze în „Echipa de planificare a Biroului Civil Internațional” (ICO), condus de Torbjorn Sohlstrom, un diplomat suedez în vârstă de 32 de ani. Acesta a fost numit reprezentantul lui Javier Solana, însărcinatul UE pe probleme de politică externă. Acum, acesta are un nou rol.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Pentru moment, echipa ICO i se subordonează lui Solana. Nouă din cei zece membri provin din state membre UE, iar al zecelea provine din SUA. Biroul lui Solana finanțează noul birou cu până la 890.000 de euro. Sohlstrom spune că rolul viitorului ICO va fi similar din mai multe puncte de vedere celui al Biroului Înaltului Reprezentant, OHR, în Bosnia-Herțegovina. Acest lucru înseamnă că, la desființarea UNMIK, cele mai multe din atribuțiile acestuia vor cădea în sarcina autorităților din Kosovo. Totuși, cel mai probabil planul lui Ahtisaari va stabili anumite condiții impuse suveranității Kosovo, aici intervenind ICO și UE.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Sohlstrom spune că liderul noii misiuni va avea de jucat două roluri, la fel ca Înaltul Reprezentant din Bosnia și Herțegovina. Astfel, pe de o parte, Reprezentantul Civil Internațional va conduce ICO, pe de altă parte fiind Reprezentantul Special al UE. Practic, ICO nu va fi un corp al UE, pentru a permite și participarea altor state, precum SUA. În același timp, UE va desfășura o nouă misiune ce va contribui la respectarea statului de drept. Forțele conduse de NATO vor rămâne în Kosovo, la fel ca OSCE.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">În linie cu situația politică delicată din Kosovo, Sohlstrom diminuează puterile atribuite Reprezentantului Civil Internațional, kosovarii urmând a-și conduce singuri țara. „Nu vrem să ajungem într-o situație în care comunitatea internațională este nevoită să intervină prea des”, a afirmat acesta.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Sohlstrom spune că noua misiune va interveni doar în domenii precum „descentralizare, moștenire religioasă și culturală, drepturile minorităților și siguranță.” Cu alte cuvinte, în mai toate domeniile importante, litigioase.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Sediul ICO va fi la Priștina, însă, probabil, va avea un birou și în regiunea nordică, Mitrovica, controlată de sârbi, unde va încerca să reintegreze zona în instituțiile din Kosovo.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Dacă liderii locali sârbi pot acționa pe cont propriu, această sarcină va fi sortită eșecului. Potrivit unor surse sârbe, 385 de oficiali ai fostei armate iugoslave au fost angajați din luna mai să organizeze o forță de apărare civilă sârbă.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Potrivit sârbilor din regiune, Corpul de Protecție din Kosovo, care se presupune să fie o forță neînarmată care are însărcinări de protecție civilă, cum ar fi deszăpezirea în caz de urgențe, este o armată albaneză din Kosovo în devenire. Aceștia pretind – oarecum improbabil – că forța pe care o organizează nu va face mai mult decât să furnizeze mai mulți pompieri, de exemplu, municipalităților sârbe.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Întrebat dacă sârbii din nordul provinciei Kosovo intenționează să declare o republică sârbă în Kosovo, Dragisa Mijovic, primarul din Zvecan, a afirmat că nu este necesară o declarație. „Nu e nimic de declarat, pentru că funcționăm deja ca parte din Serbia”, a spus acesta. Referitor la ce s-ar putea întâmpla în legătură cu granița dintre nordul Kosovo și Serbia, Mijovic a declarat că nu va exista o graniță. Primarul a declarat că aceasta va fi reprezentată „probabil” de Ibar, râul care desparte jumătatea sârbă a orașului scindat Mitrovica, de jumătatea sudică albaneză. Dacă previziunile primarului se adeveresc, separarea propriu-zisă a provinciei Kosovo va fi clară. Rămâne, însă, incertă situația sârbilor care trăiesc în enclave împrăștiate în centrul și sudul Kosovo.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Surse diplomatice susțin că, dacă nordul provinciei întrerupe legăturile cu Priștina după ce Kosovo își declară independența, multe vor depinde de poziția Serbiei.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Pe termen scurt, diplomații admit că ar fi posibil să nu poată face prea multe. Ei speră, totuși, să asigure reintegrarea deplină a provinciei, în cele din urmă. „E greu de crezut că Serbia nu va dori, la un moment dat, să avanseze pe drumul integrării euro-atlantice,” a declarat un diplomat. „Nu va putea face acest lucru împiedicând stabilirea unui statut clar pentru Kosovo.”

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Cât despre un loc în consiliul ONU, se pare că un viitor stat Kosovo nu îl va obține automat și nici foarte curând. Va fi nevoie de două treimi din voturi în ședința de toamna viitoare a Adunării Generale. Veton Surroi, expert politician și negociator, a declarat că nimic nu vine de la sine. „Va trebui să luptăm pentru fiecare vot,” crede acesta.

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes"> 

style="mso-ansi-language: RO; mso-no-proof: yes">Tim Judah este specialist pe probleme balcanice și autor al lucrărilor „Sârbii: istoria, mitul și distrugerea Iugoslaviei” și „Kosovo: război și răzbunare”, lang=EN-US style="mso-no-proof: yes">ambele publicate de Yale University Press.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: