Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Congresul PSD – eveniment cu final așteptat?

Dan BARBU

style="mso-ansi-language: RO">Principalul partid de opoziție din România, PSD, se află la un moment de răscruce. Trebuie să își aleagă o nouă conducere, care va trece prin mai multe momente politice importante, inclusiv alegerile pentru Parlamentul European sau chiar posibile alegeri anticipate. La ce să ne așteptăm de la Congresul PSD? Va reuși Mircea Geoană să obțină un nou mandat la conducerea partidului? Care sunt șansele ca Adrian Năstase să se întoarcă în fruntea PSD? Ce poziții vor adopta Ion Iliescu și influentul grup politic reprezentat de Ioan Rus și Vasile Dâncu?style="mso-ansi-language: RO">Congresul PSD din aprilie 2005 nu a adus clarificarea politică necesară pentru principalul partid de opoziție. Înfrângerea lui Ion Iliescu nu a făcut decât să adâncească disputele interne între diferitele tabere. Conducerea partidului, formată din Mircea Geoană și Miron Mitrea, susținuți puternic de „grupul de la Cluj”, a încercat să mențină PSD pe linia de plutire. Au reușit într-o oarecare măsură, dar situația delicată în care se află PSD se menține. Partidul nu reușește să crească în sondajele de opinie și a ajuns să fie caracterizat ca un partid care intră în tot felul de combinații politice, un partid ușor șantajabil, fără să aibă ambiția de a se menține pe propriile picioare. Este principala critică care i se aduce liderului PSD, Mircea Geoană.

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            S-a vorbit foarte mult despre problemele de imagine pe care le are Partidul Social-Democrat. Totul a început cu pierderea alegerilor parlamentare și prezidențiale și a continuat cu disputa pentru șefia partidului încheiată cu victoria lui Mircea Geoană. Tripleta de la șefia partidului formată din Mircea Geoană, Adrian Năstase și Miron Mitrea nu a reușit să limpezească apele în partid. Dimpotrivă, taberele grupate în jurul principalilor lideri social-democrați nu au făcut decât să se războiască și să își plătească polițe în urma Congresului din aprilie 2005. Începutul acestui an a debutat cu problemele juridice ale lui Adrian Năstase, prin intermediul celebrului dosar Zambaccian. PSD a decis să îi retragă sprijinul politic, iar Adrian Năstase a fost nevoit să se retragă de la conducerea partidului și de la șefia Camerei Deputaților. Chiar și după retragerea lui Năstase, problemele de imagine ale PSD nu s-au terminat. Partidul a continuat să scadă în sondajele de opinie, ajungând la un procent de 20%. În aceste condiții, principalul vinovat pentru starea în care se află PSD este considerat liderul partidului, Mircea Geoană.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Adrian Năstase – izolat în PSD

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Aflați pe margine acum, Ion Iliescu și Adrian Năstase au preferat să critice modul în care este condus partidul. Iliescu a fost cooptat, ușor, ușor, în conducerea partidului, participând la majoritatea ședințelor importante ale social-democraților. În aceste condiții, Iliescu nu a mai lansat acuzații la adresa conducerii partidului, preferând să lanseze principalele mesaje de stânga ale PSD. În schimb, Adrian Năstase se află într-o situație mult mai delicată. Fiecare critică a acestuia la adresa lui Mircea Geoană și a echipei sale reprezintă un motiv în plus pentru ca opozanții săi să ceară excluderea sa din partid. Este greu de spus de cât sprijin se mai bucură Adrian Năstase în acest moment în partid sau mai ales câte filiale PSD ar putea să îl sprijine într-o eventuală candidatură la șefia partidului cu ocazia Congresului din decembrie. Adrian Năstase pare izolat în acest moment în partid, fiind susținut doar de o parte din deputații PSD și de doi sau trei vicepreședinți ai partidului. De altfel, la ultimul Consiliu Național al PSD de la Târgu-Mureș, Adrian Năstase nici măcar n-a apucat să țină un discurs în fața participanților, preferând să stea pe culoare și să critice de acolo actuala conducere a partidului.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Filialele PSD sunt pro-Mircea Geoană

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Lucrările Consiliului Național al PSD au evidențiat cine conduce în prezent partidul și cine are cele mai mari șanse să câștige șefia partidului cu ocazia Congresului. Mircea Geoană este marele favorit pentru a câștiga un nou mandat în fruntea PSD. El este sprijinit puternic de influentul „grup de la Cluj” și de filialele din Transilvania și Banat. Recent, Geoană a făcut mai multe vizite importante și în alte filiale, în special în cele din Moldova, care până de curând erau apropiate mai degrabă de Ion Iliescu și Adrian Năstase. Mircea Geoană a reușit să câștige sprijinul filialelor din Moldova, un cuvânt greu de spus avându-l și Marian Oprișan, care nu de puține ori a intrat în conflict cu Adrian Năstase. De altfel, sprijinul filialelor din Moldova pentru Mircea Geoană este asigurat și prin intermediul secretarului general al partidului, Miron Mitrea, care a anunțat deja că îl va susține pe Mircea Geoană pentru un nou mandat la președinția PSD. Și filialele din Dobrogea par să îl susțină pe Mircea Geoană, mai ales că în ultima vreme acesta a lansat mai multe mesaje de simpatie pentru liderul social-democrat de la Constanța, Radu Mazăre. Singurele filiale care nu îl susțin în totalitate pe Mircea Geoană sunt cele din Oltenia și Muntenia. Aici, influențele lui Adrian Năstase și Ion Iliescu se mențin.

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Un rol important la viitorul Congres al PSD îl va avea Ion Iliescu, care, deși a susținut mai mereu că este nemulțumit față de modul în care a fost schimbat de la șefia partidului, pare să adopte o poziție rezervată față de Adrian Năstase. Mulți se așteaptă ca Iliescu să îl susțină pe Adrian Năstase. Dar, așa cum stau lucrurile acum, Ion Iliescu nu se va implica în jocurile de culise premergătoare Congresului. În aceste condiții, șansele lui Adrian Năstase în fața lui Mircea Geoană scad simțitor.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Sorin Oprescu – un adversar redutabil pentru Mircea Geoană

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Singurul lider social-democrat care ar putea să îi pună probleme lui Mircea Geoană este liderul PSD București, Sorin Oprescu, care în prezent se bucură de sprijin în interiorul partidului chiar mai mult decât Adrian Năstase. Dacă Sorin Oprescu va candida împotriva lui Mircea Geoană atunci lupta pentru șefia PSD va fi mult mai strânsă. Marele dezavantaj al lui Sorin Oprescu este că are probleme chiar îninteriorul filialei pe care o conduce. El nu se poate concentra asupra unei viitoare candidaturi la conducerea PSD pentru că în filială are numeroși contestatari, conduși de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta este susținut tacit de Mircea Geoană și are ca misiune să îl șicaneze cât de mult se poate pe Sorin Oprescu. Numai în cazul în care Oprescu va tranșa definitiv disputa cu Vanghelie, abia atunci va putea să se preocupe de o viitoare candidatură împotriva lui Mircea Geoană. Dar, cu siguranță, Marian Vanghelie va avea grijă să îl țină „ocupat” pe Sorin Oprescu.

style="mso-ansi-language: RO">

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            De ce va câștiga Mircea Geoană un nou mandat în fruntea PSD?

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">          Va câștiga pentru că este liderul politic care este dorit de majoritatea taberelor din interiorul PSD. Este susținut de Ioan Rus, Miron Mitrea și Viorel Hrebenciuc, care îl preferă pe Mircea Geoană, decât un lider incomod ca Adrian Năstase. În plus, Mircea Geoană le-a promis deja lui Ioan Rus și Miron Mitrea funcții de conducere în noua organigramă a PSD. Miron Mitrea va câștiga un nou mandat de secretar general, iar Ioan Rus se simte bine în funcția de vicepreședinte al partidului. Dacă va candida, Adrian Năstase are șanse minime să obțină măcar jumătate din voturile pe care le va obține Mircea Geoană. Asta dacă Adrian Năstase nu va fi exclus din PSD până la Congresul din decembrie.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: