Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Surpriza PNL pentru Băsescu: EMIL CONSTANTINESCU

Dan BARBU

style="mso-ansi-language: RO">Fierbere mare pe eșicherul de dreapta al politicii românești. În condițiile în care relațiile politice între liberali și democrați sunt aproape compromise, ambii actori încearcă să se regrupeze în vederea alegerilor, fie ele anticipate, fie la termen. Dacă PD stă foarte bine la capitolul imagine, având în Traian Băsescu un vector puternic, PNL suferă cel mai mult. Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu poate juca rolul de locomotivăpentru liberali. În plus, Tăriceanu nu este un concurent serios pentru Traian Băsescu. În aceste condiții, liberalii se gândesc din ce în ce mai serios la o alternativă, care să i să poată opune președintelui Traian Băsescu. Evident că soluția nu vine din interiorul PNL, ci se face apel la un fost șef de stat, care s-a comportat mai degrabă ca un adversar politic al lui Traian Băsescu. Este Emil Constantinescu o soluție care să se opună cu succes președintelui Băsescu? De ce Emil Constantinescu? Ce se ascunde în spatele acestei strategii politice?style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            style="mso-ansi-language: RO">PNL și AP – spre fuziune

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            style="mso-ansi-language: RO">Semnalul a fost dat de ministrul de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, care a recomandat, în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al PNL, ca liberalii să accepte o fuziune prin absorbție a Acțiunii Populare. Ideea a fost susținută de către mai mulți lideri ai partidului, printre care Crin Antonescu și Ludovic Orban. La numai câteva zile, președintele Comisiei de Onoare și Arbitraj a PNL, Bogdan Olteanu, unul din apropiații lui Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că între formațiunea liberală și Acțiunea Populară există „o dorință de apropiere” care se manifestă reciproc. „Ne simțim foarte apropiați de dânșii, știm că și dânșii doresc să vină mai aproape de noi și ne-am dori să fim împreună”, a afirmat Olteanu. El a subliniat că apropierea de Alianța PNL-PD atât a AP, cât și a PNȚCD ar reprezenta „un lucru bun pentru funcționarea dreptei din România”. Olteanu a precizat că apropierea dintre PNL și AP constă în „ciomegele” pe are le-au luat în 1990 la spinare din partea minerilor, în lupta împotriva ideilor de stânga pe care o duc de 15 ani și în multe dintre punctele politice ale programelor celor două formațiuni. La rândul său, fostul președinte Emil Constantinescu afirmă că îi sprijină pe liberali pentru că vrea să contureze o zonă de onorabilitate în politică, din care să facă parte persoane cu o ținută morală ireproșabilă. „Pe termen scurt, membrii Acțiunii Populare sunt conștienți că Guvernul e atacat nedrept, că evoluțiile spre un nou FSN sunt periculoase, iar nucleul PNL trebuie sprijinit”, a precizat Constantinescu.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Emil Constantinescu – candidat PNL la Președinție?

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">În legătură cu posibilitatea ca fostul președinte Emil Constantinescu să candideze pentru un al doilea mandat, de data asta din partea PNL, Bogdan Olteanu a spus că liderul Acțiunii Populare preferă mai degrabă să se implice la nivel civic decât într-o nouă competiție electorală. „Cred că domnul Constantinescu este o personalitate suficient de conturată încât să vrea să-și păstreze propria identitate”, a precizat Olteanu.

style="COLOR: black; mso-ansi-language: RO">Ipoteza ca Emil Constantinescu să candideze la Cotroceni din partea liberalilor pare a fi mai puțin probabilă decât cea legată de fuziunea din PNL și Acțiunea Populară. style="mso-ansi-language: RO">Fuziunea ar arăta că PNL se află în situația de a atrage personalități și nu numai de a-și pierde liderii cu cea mai mare popularitate. Evident că Emil Constantinescu nu mai reprezintă un lider cu mare popularitate, însă rămâne o personalitate politică. Cel mai important atu legat de Constantinescu este că a fost șef de stat. Emil Constantinescu a fost un politician care, în afară de candidatura sa din 1992 când a pierdut în fața unui Ion Iliescu care era pe val și nimeni nu i se putea opune, nu a pierdut o altă bătălie electorală. În 2000 a ales să se retragă din cursa electorală. A fost o decizie controversată, luată se pare din motive personale și fără să se consulte cu apropiații săi. Se poate că decizia de atunci a contribuit în mare măsură la fărâmițarea opoziției politice, care s-a văzut nevoită să propună mai mulți candidați împotriva lui Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor. Emil Constantinescu a preferat să se retragă din viața politică, dar prin intermediul Acțiunii Populare s-a declarat un adversar înverșunat al actualului președinte, Traian Băsescu.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">Constantinescu versus Băsescu – confruntare între șefi de stat

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">În condițiile în care liberalii nu au în interiorul partidului o personalitate suficient de puternică pe post de contrapondere la Traian Băsescu, soluția numită Emil Constantinescu pare să devină o certitudine. La nivelul strategilor PNL, principalul argument în favoarea acestei opțiuni îl reprezintă faptul că o confruntare între Emil Constantinescu și Traian Băsescu, de pe poziții de foști sau actuali șefi de stat, e de preferat în viitor. Nu trebuie uitat însă că, într-un duel direct, nu neapărat în campanie electorală, înclină balanța în favoarea actualului președinte. Declarația de acum un an a lui Traian Băsescu, potrivit căreia „președintele Constantinescu este un om care nu a lăsat nici o dâră în mandatul său pentru România, așa că nu sunt dispus să iau în seamă și oameni care au pierdut vremea cât au condus România”, face carieră în continuare. Așa cum îl știm pe Traian Băsescu, acesta este modul în care actualul șef de stat îl va trata pe Emil Constantinescu. Liberalii sunt însă conștienți că Traian Băsescu are prima șansă în duelul cu Emil Constantinescu, dar își pun speranțele în notorietatea fostului președinte, precum și în zona de lobby intelectual pe care Constantinescu ar putea să o activeze oricând. În plus, Emil Constantinescu este foarte bine văzut pe plan internațional, cu precădere peste ocean, acolo unde are relații apropiate cu democrații americani, care sunt pe val în SUA.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">Soluția Emil Constantinescu – o sabie cu două tăișuri

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">În condițiile în care PNL este atacat, atât din interior prin intermediul platformiștilor lui Stolojan, Flutur și Stoica, cât și din exterior, acolo unde Traian Băsescu este hotărât mai mult ca oricând să slăbească puterea politică a liberalilor, aceștia au găsit un refugiu în persoana lui Emil Constantinescu și a vehiculului său politic. Și nu este un vehicul oarecare. Vorbim aici despre un partid, Acțiunea Populară, care are în interiorul său persoane, gen Mugur Ciuvică, deținând numeroase informații compromițătoare la adresa unor adversari politici. Și, cum în România cine controlează dosarele deține și puterea politică, liberalii ar putea avea un avantaj din acest punct de vedere. La un astfel de avantaj se adaugă personalitatea lui Emil Constantinescu și relațiile pe care acesta le are în mediul politic și în mediul intelectual.

style="mso-ansi-language: RO">Totuși, soluția numită Emil Constantinescu ar putea să se întoarcă împotriva liberalilor. Va deveni cu siguranță unul dintre cei mai atacați lideri politici din România. Iar la baza atacurilor, serviciile secrete vor avea un cuvânt greu de spus. La asta se adaugă popularitatea scăzută a lui Emil Constantinescu, iar de aici și până la lipsa de credibilitate nu mai este decât un pas. Fostul președinte poate deveni o locomotivă pentru PNL sau poate fi o soluție de moment. O soluție care să îi scoată pe liberali din criza de imagine în care se află, în ciuda faptului că guvernarea merge într-o direcție bună. Rămâne de văzut cât de rapid se va concretiza apropierea dintre Emil Constantinescu și PNL, precum și dacă aceasta este o soluție viabilă pentru redresarea politică a liberalilor. Până atunci, PNL va trebui să închidă hemoragia făcută de platformiști și să evite pe cât posibil ciocnirile cu Traian Băsescu.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: