Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Gâlceava liberalilor – în folosul PD

Dan BARBU

style="mso-ansi-language: RO">Liberalii și democrații au plecat la drum în 2004, în interiorul Alianței „Dreptate și Adevăr”, de pe poziții de paritate. Poate chiar cu un avantaj din partea liberalilor. După doi ani de guvernare, PNL și PD nu mai încap în aceeași teacă și anunță un divorț iminent. Între timp, raportul de forțe s-a schimbat radical în favoarea democraților, care acum anunță că sunt tentați să participe separat la alegerile pentru Parlamentul European. Ce s-a întâmplat în ultima vreme și a determinat o asemenea situație? Este Partidul Democrat principalul beneficiar al disputelor și greșelilor liberalilor? Unde se va ajunge cu o asemenea situație? Aceste întrebări deschid calea înțelegerii situației în care se află Alianța PNL-PD.style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            style="mso-ansi-language: RO">Poate fi un paradox, dar toate necazurile liberalilor se trag de la momentul retragerii lui Theodor Stolojan din cursa prezidențială și, astfel, consolidării poziției lui Traian Băsescu în interiorul Alianței PNL-PD. Victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidențiale a fost benefică pentru liberali doar dintr-un singur motiv: PNL a revenit la guvernare, deși a obținut un număr mult mai mic de voturi în comparație cu PSD. Călin Popescu Tăriceanu ajunge astfel într-o nesperată poziție de prim-ministru și este nevoit să relaționeze cu un președinte, Traian Băsescu, care este dispus să uite ce au făcut liberalii pentru el în campania electorală. Totul a fost șters cu buretele, iar Băsescu și PD sunt dispuși să contribuie, direct sau indirect, la dezastrul politic al PNL.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            Alianța PNL-PD = Alianța Băsescu-Stolojan

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO"> style="mso-tab-count: 1">            style="mso-ansi-language: RO">Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă acum în relația dintre liberali și democrați este important să vedem, pe scurt, cum s-a format Alianța „Dreptate și Adevăr”. A fost, în primul rând, o alianță între Traian Băsescu și cei doi lideri liberali de la acea vreme, Valeriu Stoica și Theodor Stolojan. În al doilea rând a fost o alianță împotriva marelui dușman numit „PSD”. Alianța a funcționat pe perioada campaniei. Traian Băsescu a mers braț la braț cu liberalii prin țară pentru a-i convinge pe cetățeni să le acorde votul. Și au reușit. Păreau să fie o echipă unită, care ar putea să funcționeze și după câștigarea alegerilor. Momentul-cheie s-a consumat în octombrie 2004, atunci când Theodor Stolojan a decis să se retragă din viața politică și, foarte important, să lase locul său la conducerea PNL lui Călin Popescu Tăriceanu. Între timp, Tăriceanu a ajuns premier, dar a fost ales și la conducerea PNL. După o perioadă, Theodor Stolojan se reîntoarce în viața politică, dar... surpriză. Nu mai are loc în fruntea liberalilor. Tăriceanu nu are nici cea mai mică intenție să îi lase locul lui Stolojan. În această situație, Traian Băsescu i-a întins o mână de ajutor „prietenului” Theodor Stolojan și i-a oferit un post călduț de consilier prezidențial la Palatul Cotroceni. Din noua sa poziție, Stolojan și-a fixat ca obiectiv politic zdruncinarea scaunului de președinte PNL al lui Călin Popescu Tăriceanu. A fost ajutat în această tentativă și de Valeriu Stoica. Acesta, la rândul său, a lansat numeroase critici la adresa conducerii liberale. Toate atacurile lansate de Stolojan și Stoica au fost făcute sub pretextul necesității formării unui puternic partid de centru-dreapta. În traducere liberă, acest partid înseamnă fuziunea dintre liberali și democrați și afilierea acestuia la Partidul Popular European. Coincidență sau nu, acesta este și visul președintelui Traian Băsescu.

style="mso-ansi-language: RO">S-a vorbit foarte mult despre apariția unui partid prezidențial, care să se formeze pe scheletul PD. Greu de crezut că se va întâmpla asta. În schimb un fapt este cert: Traian Băsescu, cu ajutorul lui Theodor Stolojan, și-a propus să facă din PD un partid care să ajungă la peste 35% în sondajele de opinie și care să se poată distanța cu ușurință de liberali. Stolojan a decis să ajute proiectul politic favorit al președintelui Traian Băsescu. Așa se explică demisia fostului premier din poziția de consilier prezidențial. În fapt, Theodor Stolojan a dorit să elimine una din temele favorite de atac la adresa sa, anume că orice critică venită din partea sa la adresa conducerii PNL ar putea fi interpretată foarte ușor ca o critică venită, de fapt, din partea președintelui Traian Băsescu. Totuși este greu de crezut că Theodor Stolojan va reuși prea curând să își dezlipească eticheta de „om al lui Băsescu”, chiar dacă a plecat de la Cotroceni și încearcă să contureze o construcție politică paralelă Partidului Național Liberal.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">PNL muncește la guvernare, PD culege roadele   

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">Răsturnarea raportului de forțe din interiorul Alianței PNL-PD poate fi explicată și din perspectiva modului în care cele două partide au înțeles să își facă publice rezultatele guvernării. În percepția publică, PNL este partidul căruia i se asociază domeniile cu costurile cele mai însemnate ale guvernării, cum ar fi agricultura sau fiscalitatea. În schimb, democrații au avut grijă să mediatizeze favorabil rezultatele din domeniile pe care le păstoresc, cum ar fi administrația, justiția sau transporturile. Dar cel mai mult au de câștigat democrații de pe urma greșelilor liberalilor.

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">Excluderea lui Stolojan din PNL – o greșeală fatală

style="mso-ansi-language: RO"> 

style="mso-ansi-language: RO">PNL este perceput ca un partid măcinat de conflicte, un partid care a ajuns să își dea afară membrii importanți. Practic, decizia de a-i exclude din PNL pe Theodor Stolojan și Valeriu Stoica creează mai multe probleme acestui partid. Este ceea ce și-au dorit susținătorii lui Stolojan și în mare măsură Traian Băsescu și Partidul Democrat. PD are tot interesul să vadă un PNL preocupat cu dispute interne, cu filiale care sunt derutate și nu știu dacă nu cumva este bine ca Stolojan să se reîntoarcă în rândurile liberalilor. Și, pentru că tot suntem la capitolul greșeli, decizia președintelui liberal Călin Popescu Tăriceanu de a admite că este posibilă revenirea lui Stolojan în PNL se înscrie pe această linie. Fără să facă vreo acțiune spectaculoasă, Theodor Stolojan a reușit să-și activeze vechii susținători în interiorul PNL, atât la centru, cât și în filiale. Pe termen scurt, acești susținători nu vor face pași decisivi în sensul sprijinirii lui Stolojan. Dar, pe termen lung, acțiunile grupării Stoica-Stolojan vor afecta unitatea PNL în teritoriu.

style="mso-ansi-language: RO">În timp ce Theodor Stolojan umblă prin țară și încearcă să câștige cât mai mulți adepți din rândul filialelor PNL, la centru Călin Popescu Tăriceanu dă mesaje de unitate și susține că liberalii au lucruri mai importante de făcut decât să discute despre Stolojan. În ciuda acestor mesaje, confuzia se menține în rândul liberalilor, iar această confuzie este întreținută în mod deliberat de adversarii actualei conduceri a PNL. Iar atunci când liberalii se ceartă între ei, de câștigat are în primul rând Partidul Democrat. La nivel oficial, democrații și Traian Băsescu preferă să nu se amestece în treburile interne ale PNL. Este evident însă că șeful statului nu este străin de acțiunile lui Theodor Stolojan și mai ales de traiectoria politică a platformei din jurul fostului prim-ministru. Rămâne de văzut cum se va concretiza noul proiect politic susținut de Theodor Stolojan și Valeriu Stoica. Există șanse mari ca platforma politică a celor excluși din PNL să se transforme în partid politic și, ulterior, să se alipească Partidului Democrat. Trebuie să ne așteptăm însă și la surprize, care ar putea să vină chiar din interiorul grupului de susținători pro-Stolojan. Până atunci, PD va continua să câștige puncte în defavoarea PNL. Traian Băsescu și Theodor Stolojan știu de ce!

Publicat în : Politica interna  de la numărul 43

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: