Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Fantoma Bancorex bântuie economia noastră

Cezar DOBRE

Fantoma Bancorex bântuie economia românească, asemenea unui vampir înviorat de mirosul banilor și, de data asta, ar putea stânjeni calendarul de privatizare a Băncii Comerciale Române (BCR). Statul este proprietar prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAS) peste 36,88% din BCR, dar nu se poate atinge în acest moment de un pachet de 7,5% din acțiunile băncii, deoarece acesta este pus sub sechestru asigurător de o instanță, în contul unei obligații de plată echivalente cu 18 milioane euro. Articol pe baza materialelor de presă apărute în Evenimentul Zilei, Prezent, Adevărul, România liberă.Bancorex a dat faliment în 1999. Banca Mondială aprecia atunci că paguba depășește 2 miliarde de euro și este nevoie de alocarea 6 % din PIB pentru acoperirea acesteia. Întreg sistemul bancar a fost în pericol de colaps. Cea mai sănătoasă banca românească a momentului, BCR, a fost măritată cu de-a sila cu Bancorex, iar datoriile au fost garantate de stat și preluate de AVAS, urmând a fi plătite necondiționat și recuperate cu chiu cu vai sau deloc. Nu s-a făcut mai nimic, nici pentru recuperarea pagubelor, nici pentru pedepsirea exemplară a vinovaților de dezastru. Astăzi, când BCR a fost cumpărată de Erste Bank Austria, spectrul Bancorex bântuie încă: până în 2013, Romania ar putea plăti 1,8 miliarde de euro ca ajutor de stat pentru litigiile și obligațiile Bancorex.

 

Metode de recuperare

 

Răzvan Orășanua declarat că, „deși termenul-limită pentru prescrierea datoriilor la Bancorex va fi curând, prescripția se va întrerupe dacă sunt acte de executare, adică blocări de conturi, sechestre și alte forme de recuperare a debitelor”.

Orășanu susține că, încă de la începutul acestui an, a cerut ca toate firmele datornice în cazul Bancorex, inclusiv persoanele fizice, să fie trecute într-o formă de executare.

”Dacă o firmă are conturile blocate și s-a încasat fie și un leu, prescripția nu mai acționează. Din acel moment, societatea este pasibilă de executare, până la închiderea debitului, iar toate bunurile sunt urmărite”, a mai declarat Orășanu.

Potrivit președintelui AVAS, există mai multe variante prin care statul poate să recupereze „gaura” de la Bancorex, variante puse deja în aplicare.

”Dacă firmele nu sunt în faliment, se blochează conturile sau se scot la licitație bunurile urmăribile. Dacă există firme care au avut giranți, se trece la executarea acestora, cum a fost cazul SIF Moldova, de la care AVAS a recuperat anul acesta 18 milioane de dolari. Ei înșiși nu ne datorau nimic, dar au fost giranți pentru alte companii care nu și-au achitat debitele. Dacă se termină procedura de lichidare și statul nu a obținut o sumă mulțumitoare, atunci se ajunge la atragerea răspunderii patrimoniale a administratorilor. AVAS a deschis  zeci și sute de procese în acest sens”, a explicat Orășanu.

 

Primii trei țepari

 

Campionul devalizarii Bancorex a fost grupul de societăți SANCA, aflat în proprietatea unui apropiat PSD, Alexandru Răducan. Firma lui Răducan a ridicat un credit în valoare de 58 de milioane de dolari, deși procentul de garantare al SANCA se ridica abia la 70% din valoarea totală a creditului.

Locul doi este ocupat de firma Ulco SA, cu un credit de 57,9 milioane de dolari. Aflată acum în faliment, Ulco nu mai poate fi executată silit de AVAS. Acționarul majoritar al Ulco este o firmă din Germania, în spatele căreia se află controversatul afacerist Nicolae Basoiu. „Baron” pe piața uleiurilor vegetale, Basoiu a fost cercetat de procurori pentru fapte de corupție.

”Bronzul” datornicilor la Bancorex a fost adjudecat de combinatul de îngrășăminte chimice Azochim din Piatra Neamț. Valoarea creditului: 31,7 milioane de dolari. Din 1997, Azochim este patronat de grupul InterAgro. Adică de multimilionarul Ioan Niculae - fost ofițer de informații.

 

Datornici cu epoleți

 

Multi dintre patronii firmelor care au luat credite preferențiale de la Bancorex, fără să mai returneze milioanele de dolari, sunt legați de serviciile de informații. Se disting indivizii implicați în afacerea „Jimbolia”, prin care s-a încălcat embargoul impus de ONU asupra Iugoslaviei în anii ‘90.

Contrabanda cu carburanți s-a derulat sub protecția SRI, în perioada în care șeful instituției era Virgil Măgureanu. Patru dintre firmele implicate în trafic au primit credite astronomice de la Bancorex, pentru a cumpăra combustibili de la rafinăriile ploieștene: Tracia International SA - 12.544.140 USD, Silvesta SRL - 21.109.369 USD, General Trading & Investments Co. SA (GTI) - 22.148.708 USD și Sibco LTP Impex SRL - 7.703.674 USD.

Silvesta SRL a fost înființată de Ioan Silvestru și Ilie Stanciu, foști ofițeri de Securitate. În acte, firma Sibco este stăpânită de același Ilie Stanciu, dar și de Constantin Boștină, ministru al Industriilor în timpul lui Ceaușescu.

La rândul sau, GTI este controlată de Teodor Voștinaru, un afacerist cercetat penal pentru evaziune fiscală. Voștinaru a fost asociat în GTI cu fostul șef SIPA Marian Ureche, securist dovedit că a făcut poliție politică.

Tracia International este controlată de Petru Neidoni și Constantin Grigoriu. De-a lungul timpului, s-a vehiculat că firmele traficante de petrol și datornice la Bancorex erau, de fapt, paravanele SRI.

 

Ghemul intereselor

 

În 1989, Banca Română de Comerț Exterior, devenită ulterior Bancorex, era una dintre cele patru bănci care activau pe piața din România. Aceasta deținea „monopolul” pe tot ceea ce însemna operațiune valutară în România.

Primele probleme au fost semnalate abia în perioada 1998-1999, când s-a luat în discuție falimentul băncii. La momentul respectiv, întregul sistem bancar se afla în criză de lichidități, iar moneda națională se deprecia masiv în fața dolarului.

Erau anii care urmau recomandării FMI de a declara România în capacitate de plată. Instituțiile de credit nu mai puteau obține lichidități de la BNR și apelau la piața interbancară, unde dobânzile pe termen scurt depășeau 250%.

În cazul Bancorex, criza de lichidități s-a suprapus peste o creștere a creditelor neperformante care au făcut imposibilă supraviețuirea băncii.

 

Cercetările

 

Primele dosare penale privind „Bancorex“ datează din 1997 și au fost instrumentate de Serviciul de Combatere a Corupției și Criminalității Organizate din Parchetul General, condus la acea vreme de procurorul Gheorghe Mocuța, ulterior, în 1999, secretar de stat în Ministerul de Justiție. În acea perioadă au fost deschise nu mai puțin de 13 dosare penale care îl priveau pe Răzvan Temeșan, președintele „Bancorex“ din vremea guvernării Iliescu. Temeșan a fost arestat și eliberat rapid, în mai multe rânduri. Viorel Hrebenciuc, Ioan Talpeș și alte nume importante au fost vehiculate inutil de media pe parcursul cercetării penale. Cu toții au scăpat: fie au primit pedepse modice (Grigore Maimuț, Ana Capetti), fie nici n-au fost cercetati (Dan Pascariu, Vlad Soare).

Vlad Soare a preluat ulterior președinția Grupului Financiar „Gelsor”, iar fostul administrator special al Bancorex, Nicolae Danilă, a fost ales vicepreședinte și, ulterior, președinte al BCR. George Constantin Păunescu, acuzat inițial, printre altele, de subminarea economiei naționale, cu un prejudiciu încă nedeterminat exact, de cel putin 10 milioane dolari, a fost achitat în cele mai multe dintre dosare, fiind condamnat la o pedeapsă modică, cu suspendare de executare, într-o singură cauză.

 

Șefii Bancorex

 

Dan Pascariu - angajat al Băncii Române de Comerț Exterior în 1973, a devenit președinte în 1992.

Răzvan Temeșan - președinte al băncii în perioada 1993-1997. Este acuzat că pe vremea lui au fost acordate majoritatea creditelor neperformante.

Florin Ionescu - 1997- martie 1998. A declarat un profit de peste 600 de miliarde de lei.

Vlad Soare - martie 1998- martie 1999. Face rectificare de bilanț și dezvăluie că activele băncii erau de fapt negative.

Nicolae Dănilă, actualul președinte al BCR, a fost numit la conducerea Bancorex în 1999, în momentul în care Bancorex a fost introdusă sub administrare specială de BNR. Declară că, în fiecare săptămână, banca pierdea 6 milioane de dolari.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 42

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: