Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PSD – aliat sau adversar al lui Traian Băsescu?

Dan BARBU

Decizia președintelui României, Traian Băsescu, de a-l nominaliza la șefia SRI pe senatorul PSD George Maior a stârnit un val de reacții din partea clasei politice și a readus în discuție problema relației și așa tensionate dintre șeful statului și liberali. În același timp, această decizie ridică foarte multe semne de întrebare în legătură cu relația dintre PSD, cel mai important partid de opoziție, și președintele Traian Băsescu, principalul adversar politic al social-democraților, cel puțin în campania electorală. Cum se explică gestul politic al lui Traian Băsescu? Este posibilă o apropiere între PSD și PD, prin intermediul președintelui României?PSD + PD (Traian Băsescu) – PNL = guvernare?

 

Așa cum se cunoaște, dezbaterea publică legată de numirile la serviciile de informații a generat foarte multe scenarii cu privire la cine ar trebuie să fie înlocuitorii lui Radu Timofte și Gheorghe Fulga. S-au vehiculat mai multe nume de posibili candidați la șefia celor două servicii. De asemenea, reprezentanții partidelor politice parlamentare s-au lansat în tot felul de declarații despre cine ar trebui să fie numit la conducerile SRI și SIE. În tot acest timp, președintele Traian Băsescu a preferat discreția, iar, când s-a hotărât să divulge numele celor pe care îi dorește la conducerea serviciilor de informații, toată lumea a fost luată prin surprindere. Dacă în cazul lui Claudiu Săftoiu, propus la șefia SIE, surpriza nu este atât de mare ținând cont de faptul că acesta este un apropiat al președintelui Traian Băsescu, propunerea ca un reprezentat de seamă al opoziției să ocupe funcția de director al SRI a venit ca un trăsnet, mai ales pentru liberali, care practic au fost ignorați de șeful statului. Deși reprezentanții PSD au negat existența unor negocieri la vârf pentru numirea lui George Maior la șefia SRI, este evident că o astfel de propunere nu putea veni decât în urma unor discuții importante între Traian Băsescu și conducerea social-democraților. Ca în orice negociere, fiecare dintre cele două părți a dat ceva și a primit altceva.

De ce a apelat Traian Băsescu la un reprezentant al PSD pentru conducerea celui mai important serviciu de informații? Ce primește în schimb Traian Băsescu de la PSD? Ce poate oferi PSD, aflat acum în opoziție, unuia dintre cei mai puternici oameni din România? Care este miza surprizei numite „George Maior la SRI”? Răspunsurile la toate aceste întrebări le putem găsi dacă ne uităm puțin în urmă la modul în care au funcționat relațiile între Traian Băsescu și PNL, pe de o parte, și Traian Băsescu și PSD, pe de altă parte. Cele două relații sunt cheia care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în politica românească.

 

Ai grijă ce-ți dorești...

 

Posibilitatea ca un reprezentant al opoziției să ajungă în premieră la conducerea unui serviciu de informații a fost anunțată chiar de cel implicat în acest proces. Cu numai șase zile în urma anunțului venit de la Cotroceni, senatorul PSD George Maior anunța în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul partidului că social-democrații vor propune, la dezbaterea în Parlament a pachetului de legi privind siguranța națională, un amendament potrivit căruia directorul SIE sau cel al SRI să provină automat din opoziție. Propunerea a fost privită cu scepticism de partidele parlamentare, care vedeau imposibilă numirea unui reprezentant al opoziției la conducerea unui serviciu de informații. Experiența din ultimii 16 ani ne-a arătat că la conducerile SRI și SIE ajung în general oameni importanți din anturajul puterii politice. Din această perspectivă, opțiunea lui Traian Băsescu pentru nominalizarea unui demnitar PSD pentru șefia SRI pare surprinzătoare.

Este greu de crezut însă că președintele Traian Băsescu a luat decizia de a-l nominaliza pe George Maior la șefia SRI la scurt timp după ce însuși senatorul PSD a venit cu propunerea ca un reprezentant al opoziției să fie numit la conducerea unuia dintre serviciile de informații. Așa cum s-au dezvoltat lucrurile, vorbim despre o situație pusă la punct în toate detaliile.

Cum s-a ajuns în situația ca președintele Traian Băsescu să se așeze la aceeași masă cu reprezentanții celui mai important partid din opoziție pentru a negocia șefia unui serviciu de informații? Principala explicație rezidă din relația extrem de proastă dintre șeful statului și liberali. Această relație pare compromisă definitiv, iar Traian Băsescu trebuie să găsească o alternativă la PNL. Chiar dacă poate părea absurd, această alternativă se numește PSD. Nu trebuie uitat că o miză importantă pentru Traian Băsescu este votarea în Parlament a pachetului de legi privind siguranța națională. Momentan există două variante ale pachetului legislativ, o variantă propusă și susținută de Palatul Cotroceni și o alta venită din partea Guvernului. Deși se află în opoziție, PSD este actorul politic care va înclina balanța în Parlament în favoarea uneia sau alteia dintre cele două variante de pachet legislativ. În acest sens, lucrurile par destul de simple: Traian Băsescu este interesat ca legile siguranței să treacă de votul Parlamentului în variantă venită de la Cotroceni, iar acest lucru este posibil doar cu voturile PSD. Liberalii vin cu propria variantă de legi ale siguranței naționale, sperând într-o susținere din partea UDMR, PC și chiar PSD. Venirea lui George Maior la conducerea SRI pare să fi rezolvat problema variantei de pachet legislativ privind siguranța națională care va trece de Parlament. Este cunoscut faptul că în PSD există personalități extrem de abile în arta negocierii politice, lucru care va avea ca efect o susținere a legilor siguranței în varianta propusă de Cotroceni din partea UDMR, PC și PRM. Sigur că părțile implicate în negocieri neagă faptul că ar fi existat un fel de troc politic între Traian Băsescu și PSD, însă este greu de crezut că decizia șefului statului de a-l propune la șefia SRI pe George Maior s-a făcut fără ca Traian Băsescu să primească ceva în schimb.

Deși nu stă deloc bine în sondajele de opinie, PSD arată că încă are ași în mânecă în ceea ce înseamnă puterea și deciziile politice. Își poate permite PSD, din poziția sa de principal partid de opoziție, să poarte negocieri cu reprezentanți ai actualei Puteri? Pe moment, PSD, sub conducerea lui Mircea Geoană, poate face astfel de mutări, prin care să devină un adevărat aliat al lui Traian Băsescu în bătălia acestuia cu liberalii. Nu este însă exclus ca interesul lui Băsescu pentru a colabora cu PSD să fie mai degrabă o chestiune de timp, iar atunci când interesul va decide că e momentul ca social-democrații să fie îndepărtați, cu siguranță Traian Băsescu nu va ezita să o facă în modul cel mai direct.

S-a vorbit foarte mult despre o posibilă refacere a FSN, prin intermediul unei colaborări între PD și PSD. Este greu de crezut că se va ajunge la așa ceva, dar punctual, în funcție de interese, cele două partide, așa cum sunt ele conduse în acest moment, colaborează foarte bine și o vor face în continuare. Marele perdant va fi PNL, care va fi marginalizat din ce în ce mai mult de președintele Traian Băsescu.(D. B.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 42

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: