Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PNL și democrația internă

Cătălin BARBU

Gestul PNL de a exclude din partid doi foști președinți a fost analizată în fel și chip de către     mass-media. Majoritatea opiniilor au fost negative. Vezi, Doamne, în acest fel este încălcată democrația de partid. Vreo câțiva analiști au catadicsit totuși să admită că, poate, e o idee bună (dar pe termen scurt, să nu cumva ca liberalii să și-o ia în cap).

Să ne reamintim desfășurarea faptelor. O dată ce președintele Băsescu a început să atace PNL - chiar de la primul interviu -, s-a format o adevărată "coloană a V-a" în PNL, formată din Theodor Stolojan, Raluca Turcan, Mona Muscă, Valeriu Stoica și Cristian Boureanu. După ce Tăriceanu a refuzat alegerile anticipate, această grupare s-a poziționat ostil față de conducere și a început să o critice pe oriunde găsea o ureche dispusă să o asculte.

Gruparea disidenților

Stolojan a început să colinde filialele în încercarea de a căuta adepți pentru "răsturnarea" actualei conduceri. Prima încercare de puci s-a dovedit un eșec. A doua încercare, vara aceasta, a eșuat și mai penibil, după numai două-trei vizite.
Astfel, gruparea disidentă a avut la dispoziție cel puțin un an pentru a construi o platformă alternativă solidă, bazată pe un sprijin real în partid. Or, ce s-a întâmplat? În afară de cei cinci, NIMENI nu a mai marșat la acest proiect. Dacă el s-ar fi bazat pe o audiență reală în rândul membrilor de partid, ar fi apărut MĂCAR ÎNCĂ O PERSOANĂ alături de ei, una singură, de sămânță. Oricât de dictator ar fi Tăriceanu, în ditamai partidul se găsea măcar unul dispus să-l critice. Însă așa ceva nu s-a întâmplat. Nu numai că nu li s-a alăturat nimeni, dar, într-un an de zile, cei cinci nu au fost nici măcar în stare să emane o platformă-program alternativă la Tăriceanu. Singurele idei sunt "să se dea Tăriceanu la o parte ca să vin eu să conduc partidul și să facem uniune cu PD-ul".
Lăsând la o parte lovitura decisivă primită de grupul disident din partea Monei Muscă, nici Stolojan nu este cel mai în măsură să emită vreo pretenție. Încă nu a explicat în mod coerent ce a fost cu acel episod de boală - personal, la vremea respectivă, auzisem că este vorba de un cancer la rinichi - și nici ce este cu șantajul de care vorbea Traian Băsescu. Apoi, a preferat să critice partidul și conducerea de pe postul călduț de consilier la Cotroceni, întărind imaginea de "portavoce a lui Băsescu". În mod normal, ar fi trebuit să renunțe la această poziție, măcar numai pentru a căpăta o oarecare credibilitate, fiindcă, totuși, de un an și mai bine, Traian Băsescu a tot lovit în PNL.
Este însă foarte posibil ca Stolojan să-și fi păstrat funcția tocmai pentru a da impresia că vorbește în numele lui Traian Băsescu și a obține astfel o legitimitate prin ricoșeu, asemenea Elenei Udrea, un alt personaj insignifiant care a căpătat greutate numai și numai fiindcă presa a presupus că vorbește în numele președintelui.
Despre Valeriu Stoica nu are rost să vorbesc, deoarece el și-a încheiat cariera de om politic de multă vreme și ar fi trebuit să rămână ca și până acum, pe margine. Cât despre cei doi tineri liberali, Boureanu și Turcan, ei sunt doar victime colaterale ale unui joc pe care nu sunt convins că îl înțeleg.
Deci, în condițiile în care cei cinci au avut la dispoziție mai bine de un an de zile pentru a construi o platformă alternativă, a vorbi de lipsă de democrație internă la liberali mi se pare pur și simplu o dovadă de rea-voință din partea unui analist politic. Adică, totuși, nimeni nu a cutezat să spună ceva despre lipsa de democrație în PD, de exemplu când brusc, după șaisprezece ani de social-democrație, partidul semnalizează dintr-o dată dreapta și devine popular, fără ca cineva din tot partidul să protesteze.
Totuși, grupul celor cinci a avut la dispoziție un an pentru a arăta ce poate. Și nu au reușit decât niște cârcoteli de babe frustrate. Nu au arătat că sunt capabili să gândească ceva cu mintea lor, ci doar au repetat mesajele lansate de Traian Băsescu. Nu au fost capabili să găsească simpatii în partid, să adune adepți... Cinci au fost, cinci sunt și acum. Chiar nu văd de ce să nu fie excluși din partid. Am serioase dubii că vor reuși să construiască un partid alternativă la PNL. În cel mai fericit caz pentru ei, vor sfârși în poziții secundare în PD.

Ce pierde PNL?

S-a tot spus că liberalii pierd prin Stolojan și Mona Muscă cei mai populari oameni ai lor. Mona Muscă, da, totuși vorbim de o popularitate câștigată prin fraudă. Însă Stolojan niciodată. Nucleul de bază al electoratului liberal nu l-a privit niciodată cu ochi buni pe Stolojan, cu atât mai puțin acum. Chiar dacă pe moment PNL este un partid care pare în haos, incapabil de altceva decât să răspundă atacurilor venite de la Cotroceni, are perspective mult mai bune decât celelalte partide politice. În primul rând, scapă, de bună-voie sau silit de împrejurări, de oamenii șantajabili. În al doilea rând, o parte dintre ideile liberale se dovedesc bune, chiar dacă aplicarea lor nu a fost întotdeauna ideală: cota unică este un succes, retragerea din Irak nu este o idee rea, legile siguranței naționale sunt mult mai coerente și corecte, modificările pe care vor să le aducă "Legii Ticu" pot aduce mai multă coerență actului de curățire a spațiului public, eliminarea publicității guvernamentale - cea care a atras ostilitatea generală a mass-media față de PNL - sunt doar câteva exemple. În al treilea rând, o dată cu echipa Stolojan, este tras pe linie moartă și Dinu Patriciu - mai ales după ultimele sale ieșiri în favoarea unei colaborări cu PSD, dezavuate de conducerea partidului. Chiar dacă el nu se va alege cu eliminarea din partid, este evident că influența sa este în momentul de față este limitată. În fine, în al patrulea rând, spre deosebire de celelalte partide, PNL chiar dispune de un eșalon doi rezonabil, compus din tineri destupați la minte, cultivați și, mai ales, neuzați de bătăliile interne sau externe.
Orice șut în fund, un pas înainte
Recentul gest al președintelui de a nominaliza un pesedist la conducerea SRI este încă un exemplu de șut în fund primit de liberali pe care îl pot capitaliza și transforma în pas înainte. În primul rând președintele pierde electoratul de dreapta căruia nu are cum să-i explice colaborarea cu PSD. Totuși, Traian Băsescu a fost ales de un electorat de dreapta exasperat de aroganța și furturile PSD. În al doilea rând, colaborarea cu PSD nu aduce nimic bun. Chiar și sprijinul parlamentar este discutabil - deși în general, acest partid acționează "în haită" - deoarece în PSD sunt mai multe facțiuni, care au interese divergente. Totuși, vorbim de un partid aflat în cădere liberă, lipsit de o conducere coerentă, mai aproape de dezintegrare decât de reformare.
Astfel, după ce Traian Băsescu și PD s-au deplasat spre dreapta, acum par mult mai interesați de electoratul de stânga, al PSD-ului, lăsând PNL-ului culoar liber pe dreapta, acolo unde nu are practic concurență.
În plus, apropierea de PSD contaminează și poate duce și la pierderea electoratului de stânga oripilat de furturile și corupția fostului partid de guvernământ și care aprecia la Traian Băsescu discursul justițiar și dorința de a face dreptate.

Publicat în : Cover story  de la numărul 42

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: