Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

"Uniunea Federativă de Dreapta"

Cristian BANU

style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: RO; mso-fareast-language: RO; mso-bidi-language: AR-SA">Se dă următoarea situație: angajații X, Y și Z sunt concediați de firma A. În loc să-și caute un nou loc de muncă, respectivii anunță că au un plan de relansare a firmei A de la faliment, asta deși situațiile financiare ale firmei sunt departe de așa ceva. Nu-i așa că e o situație mai degrabă jenantă? Nu i-ați privi pe respectivii mai degrabă cu milă? Atunci, care mai este rostul circului mediatic stârnit de Stolojan și prietenii săi?

În plus, ca să fie și mai ridicol, 80% dintre acuzațiile aduse de Stolojan nu se referă la Călin Popescu Tăriceanu în calitate de președinte al partidului, ci în calitate de premier!
Indiscutabil, Tăriceanu este criticabil în ambele ipostaze. Însă, în ambele, are de partea sa rezultatele. Ca președinte de partid conduce guvernul, fiind primul premier liberal după mai bine de 50 de ani. Acuzația că partidul a scăzut în sondaje este mai degrabă penibilă, PNL fiind acum la 20%, adică tot cam atâta cât avea în 2004 când Stolojan a dezertat. Asta în condițiile în care PNL este singurul partid aflat la guvernare, toate celelalte din coaliție cmportându-se ca și cum s-ar afla în opoziție. Nu prin buna guvernare a ajuns PD de la 5% la 30% cât are acum, ci prin simpatia de care se bucură Traian Băsescu. Dar nu doar colegii de coaliție au atacat PNL și guvernul Tăriceanu, ci aproape întreaga mas-medie este ostilă liberalilor.
În calitate de șef al guvernului, Tăriceanu va intra în istorie ca premierul guvernului integrării în Uniunea Europeană. În plus, rezultatele economice sunt excepționale, întrecând toate așteptările.
Toată lumea pare să căineze PNL care va ajunge asemenea PNȚCD și nu va mai intra în parlament, deși situația partidului nu este deloc atât de rea. Nu cred că inițiativa celor câțiva frustrați va reuși să destabilizeze PNL. În anul pe care l-au avut la dispoziție ei nu au reușit să creeze o breșă semnificativă și nici să se desprindă de "lesa" mai mult sau mai puțin reală de la Cotroceni.
Pentru PNL, situația este cum nu se poate mai bună. După ce CNSAS-ul a făcut puțină curățenie, după ce DNA-ul a mai măturat ceva, acum, gruparea Stolojan poate trage după sine alte "mere stricate", ajutând astfel partidul să se curețe de balast.
Din păcate, chiar și acum la lansare, "platforma alternativă" este tot un proiect înjghebat în pripă de "principii și măsuri" lipsite de concretețe. În plus, el propune o formă care nu își are corespondent în legislație, "uniunea federativă", adică un fel de struțo-cămilă. Ca să nu pară singuri, ei a invitat în federație un partid aflat în moarte clinică (PNȚCD) și un partid cu o orientare doctrinară incertă, dar cu un vizibil discurs de stânga, și care, cel puțin până în prezent, pare să păstreze o distanță față de proiectul lui Stolojan.
De altfel, întreaga construcție pare o încropeală de care nici inițiatorii nu sunt foarte conviși. "Dacă are succes, facem partid", spune Boureanu. Stoica discută de "un partid pentru secolul XXI", transformând totul în SF.
De asemenea, nu pot înțelege în ruptul capului cum poți face un "mare partid de dreapta" împreună cu un partid (PD) care, în cel mai bun caz este de centru deși, repet, la nivel discursiv este de stânga.
Din păcate, puciștii liberali au o mare problemă. Ei apar ca niște marionete manevrate de președintele-jucător, chiar dacă nu este neapărat cazul (în absența unor dovezi certe că Traian Băsescu instrumentează acest "experiment", personal îmi rezerv dubiile; mai repede, așa cum am mai spus, în încercarea de a obține o credibilitate, ei încearcă să se prezinte ca purtători de mesaj ai președintelui). Or asta îi va împiedica să strângă în jurul lor altceva decât o adunătură de frustrați sau de persoane care nu-și mai găsesc locul în PNL și încearcă să-și cauționeze propriile incompetențe prin "disidența" față de "dictatorul" Tăriceanu.
Pentru PNL însă adevărata problemă este că în momentul de față partidul nu are o soluție și un proiect politic alternativ la opoziția față de Traian Băsescu. Atâta vreme cât ei se vor limita la acțiuni reactive, nu vor deveni o alternativă, ci vor rămâne "răul cel mic". La alegerile trecute multă lume a considerat că avem de ales între "bandiți" și "proști". Și mulți au votat cu PSD-ul - deși cunoștea ce-i poate pielea - doar pentru că ceilalți nu erau convingători. Dacă liberalii nu își revin, la alegerile următoare bătălia se va da între "nebun" și "pămpălăi". Și mulți vor vota "nebunul", deși ar fi vrut altceva...

Publicat în : Editorial  de la numărul 42

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: