Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Who’s your daddy?

Cristian BANU

Liberalii sunt marii perdanți în bătălia de imagine. Chiar și în bătăliile lansate de către ei, până la urmă apare Traian Băsescu și confiscă tema, lăsându-i pe liberali cu ochii în soare.Multă lume se întreabă care este substratul actualei dosariade și încearcă să vadă în ea tot felul de interese mai mult sau mai puțin ascunse, manevre subtile, scenarii mirobolante demne de un film de la Hollywood. Am citit la Ion Cristoiu, bunăoară, un scenariu pentru care așii SF-ului l-ar invidia dacă l-ar citi. În opinia mea, lucrurile sunt mai mai simple și avem aici încă unul din nenumăratele episoade ale luptei dintre democrați și liberali (măcar asupra acestui punct cade de acord toată lumea). Dacă ne aducem aminte, subiectul dosarelor a fost pur și simplu absent din dezbaterea publică până când nu a izbucnit scandalul la CNSAS, iscat de PD prin nominalizarea lui Corneliu Turianu, fapt ce i-a făcut pe liberali să marcheze inițial un punct important de imagine. Ce a urmat nu este altceva decât replica lui Băsescu. „Vreți dosare? Luați, frate, dosare de aici, să vă îngropați în ele și să vă săturați!” Mai știe cineva că liberalii au declanșat de fapt „eliberarea dosarelor”? Nu cred. Toată lumea este convinsă că deconspirarea Securității este meritul lui Băsescu. Nu, meritul lui este – conform unei celebre legi a lui Murphy – faptul că a găsit o mulțime care se îndrepta într-o anume direcție și s-a pus pur și simplu în fruntea ei. Și, dacă stăm bine să ne gândim, mulțimea respectivă nici nu era foarte convinsă că trebuie să se îndrepte în acea direcție, dar s-a lăsat purtată de val. Lustrația și deconspirarea Securității nu intraseră încă în atenția publicului și nici mass-media nu avea cine știe ce preocupări în acest sens. A fost însă de ajuns ca liberalii să-l acuze pe Băsescu de faptul că se opune deconspirării și condamnării comunismului ca să avem parte și de una, și de cealaltă.

Aceasta este strategia de imagine a lui Băsescu, strategie care i-a adus atâtea victorii. Toate încercările liberalilor de a-l lovi nu au făcut altceva decât să-i ridice mingea la fileu pentru ca „matrozul” să-i izbească năprasnic, exact cu mijloacele lor.

Acest episod vine ca o mănușă într-un moment în care Traian Băsescu intrase într-o pană serioasă de subiecte. „Grupurile de interese” legitime sau nelegitime ajunseseră să plictisească pe toată lumea, mai ales că și PD-ul este plin de astfel de grupuri și în mass-media deja apăruseră multe anchete pe această temă.

Corupția, o dată cu alungarea lui Adrian Năstase și Dan Ioan Popescu din spațiul public și cu decăderea PSD, nu mai interesa pe nimeni, sondajele arătând că ea nu mai reprezintă unul dintre subiectele principale ale electoratului.

De asemenea, loviturile împotriva guvernului riscau să aibă în cele din urmă efecte contrare celor intenționate, ajungând să-l victimizeze pe Tăriceanu, mai ales în condițiile unor bune performanțe economice și ale laudelor din partea oficialilor europeni.

Așa, subiectul deconspirării este unul vast, care poate oferi muniție suficientă pentru cel puțin un an de zile. Acum politicienii fac cu rândul la CNSAS așa cum făceau pe vremuri la DNA. Ziariștii nu mai așteaptă pe treptele Parchetului, ci în fața Consiliului, încercând să afle cine mai urmează să vină, ce conține dosarul celor chemați... Se fac ierarhii, ăla a fost doar urmărit, ăla a turnat străini, celălalt i-a turnat „pe-ai noștri”... Avantajul temei este că nu se limitează la politicieni. Mai sunt preoții, cadrele didactice, medicii, sportivii. Cine știe ce surprize mai rezervă cutia Pandorei?

Dar liberalii nu s-au mulțumit cu asta. Se pregătesc acum să-i mai ofere muniție lui Băsescu prin proiectul de modificare a Constituției. Nu am apucat încă să-l citesc, însă, dacă relatările din ziare sunt adevărate, liberalii vor avea încă o ocazie să se umple de ridicol. Se pare că proiectul este pur și simplu penibil și are ca singur scop neutralizarea lui Băsescu. Așa cum în 2003, Constituția a fost modificată pentru a-l ajuta pe Adrian Năstase să domine partitocrația românească, proiectul liberal are în vedere să-l pună pe Tăriceanu deasupra lui Băsescu spre a domni mulți ani fericiți și neîntrebat de nimeni. Desființarea Curții Constituționale, alegerea președintelui Consiliului de Miniștri și a „președintelui republicii” de către o adunătură de parlamentari și șefi de consilii județene, desființarea independenței justiției și alte asemenea năstrușnicii te fac să te cutremuri de râs (genial titlul din Evenimentul Zilei, „Liberalii vor să-l facă pe Băsescu secretara lui Tăriceanu”), deși situația este de fapt de plâns. Și când te gândești că acești oameni îl acuză pe Traian Băsescu de dictatură „ca-n Bielorusia”... Pur și simplu, își merită soarta.   (C. B)

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 41

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: