Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Afecțiuni ale ficatului

Dr. Melania DRĂGHICI

Ficatul este al doilea organ ca mărime din corpul uman (după piele) și cântărește aproximativ 1,25 kg. Este localizat sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului.Este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind peste 500 de funcții, printre care: luptă împotriva infecțiilor; procesează alimentele digerate din intestine; produce bila, o substanță care ajută la digerarea hranei; depozitează fierul, vitaminele și alte elemente chimice necesare bunei funcționări a organismului; controlează nivelul grăsimilor, glucozei și aminoacizilor din sânge; detoxifiază și elimină din organism substanțe care altfel ar putea otrăvi organismul.

Are o extraordinară capacitate de regenerare. Pot fi îndepărtate trei sferturi din ficat, iar restul va reveni la forma inițială după o anumită perioadă de timp. Leziunile la nivelul ficatului afectează capacitatea lui de a lupta împotriva infecțiilor și de a îndeplini celelalte sarcini. Există mai multe tipuri de boli ale ficatului, dar cele mai importante sunt hepatitele virale, ciroza, litiaza biliară, afecțiunile hepatice corelate cu consumul de alcool, cancerul hepatic.

 

Dischineziile

 

Dischineziile biliare sunt suferințe ale vezicii biliare, care duc la tulburarea activității normale a vezicii. Sunt posibile două forme de dischinezie, cea hipotonă (vezica nu se contractă cum trebuie) și cea hipertonă (vezica se contractă prea mult).

În ambele situații, digestia va fi dificilă. Pentru a descrie mai bine zona din corp despre care vorbim, trebuie să menționăm faptul că vezica biliară este o anexă a tubului digestiv, iar secrețiile ei ajută organismul în procesul de digestie. Prin ficat trec, în fiecare minut, circa 1,4 litri de sânge din totalul de 4,5-5 litri, volumul total sanguin.

Manifestări ale dischineziilor biliare: dureri în partea dreaptă, sub coaste; senzație de greață; balonări; constipație sau diaree.

 

Hepatitele

Hepatita A este o infecție virală foarte contagioasă a ficatului. Virusul se găsește în materia fecală a unei persoane infectate și se poate transmite când ajunge în gură.

Cele mai multe infecții rezultă din contactul cu o persoană infectată. Contactul oacazional, la serviciu, școală sau serviciu nu împrăștie virusul. Simptomele bolii apar repede și includ: febră, oboseală, pierderea apetitului, stare de vomă, dureri stomacale, urină închisă la culoare și îngălbenirea pielii și a ochilor.

O persoană infectată care nu prezintă simptome poate transmite boala fără a ști. Hepatita A este rareori fatală și oamenii, de obicei, își revin după câteva săptămâni, fără complicații pe termen lung. Vaccinul împotriva hepatitei A există și este extrem de eficient.

Hepatita A se poate contracta dacă:

- ai un partener sexual infectat sau care prezintă risc de a se infecta cu hepatita A;

- locuiești cu cineva care este infectat sau care prezintă risc de a se infecta cu hepatita A;

- călătorești în țări în care această boală este frecventă;

- practici relații homosexuale;

- folosești droguri și ace în comun;

- locuiești într-o comunitate cu o frecvență mare de hepatită A;

- ai boli de ficat cronice.

Hepatita virală B (HVB) este o boală infecțioasă determinată de virusul hepatic B, transmis mai frecvent pe cale parenterală, manifestându-se clinic prin evoluția variată de la purtători și forme ușoare până la cele grave cu un potențial de trecere în stare cronică. Perioada de incubație durează 45, 120, 180 zile.

Perioada preicterică are o durată de la 4-5 zile până la 3-4 săptămâni. Debutul bolii este lent, cu pierderea poftei de mâncare, greață, vomă, dureri sub rebordul drept ori în regiunea epigastrică (sindromul dispepsic); se mai manifestă prin oboseală, cefalee, indispoziție generală (sindromul astenic); prin dureri în articulații, fără schimbări în dimensiuni și funcție (sindromul artralgic). Mai rar se întâlnește (30-40% din cazuri) febra; la unii bolnavi ea e moderată până la 37,5°, la alții atinge 38,1°. Durata febrei e de câteva zile, uneori și mai mult. În această perioadă se întâlnește și un simptom clinic, pruritul cutanat.

Unul din semnele precoce ale bolii este modificarea culorii urinei, care devine brună-cenușie, ca berea, și se observă cu 1-2 zile înainte de apariția icterului; scaunul poate căpăta o culoare cenușie. La examinarea bolnavului în această perioadă, pe piele pot fi observate uneori erupții, la toți bolnavii se mărește ficatul în volum, la unii însă și splina (30% din cazuri).

Perioada icterică începe când se observă mai întâi la nivelul ochilor, palatului dur, iar apoi pe toate tegumentele și mucoasele vizibile. La început, pielea are o culoare galbenă deschisă; treptat culoarea se intensifică, ajungând la maximum după a doua săptămână din perioada icterică. O dată cu apariția icterului, starea bolnavului nu se ameliorează, ci dimpotrivă, semnele clinice de intoxicație generală (anorexie, greață permanentă, vomă repetată, cefalee, amețeală, dureri în rebordul drept etc.) se intensifică. Uneori apar semne hemoragice (hemoragii din nas, gingie, menstruații abundente). Durata perioadei icterice este de 3-4 săptămâni, iar uneori și până la 5-6 săptămâni.

Perioada de convalescență se caracterizează prin ameliorarea stării generale: icterul dispare, pofta de mâncare este vădită, culoarea urinei și cea a scaunului devin normale. Se mai pot păstra alte semne clinice: dureri ori senzație de greutate în rebordul drept, slăbiciune generală moderată.

Hepatita C este o infecție virală a ficatului, transmisă prin sânge, care a fost identificată abia în anul 1989. În principal, acest tip de hepatită se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate, adică prin transfuzie, ace infectate folosite de consumatorii de droguri intravenoase, acupunctură și tatuaje făcute cu instrumentar nesterilizat. Folosirea în stomatologie, în medicină în general, a unor materiale și instrumente prost sterilizate poate duce la infectarea pacienților. Folosirea în comun a aparatelor de ras sau a periuțelor de dinți poate infecta prin contactul cu cantități minime de sânge provenite de la răni sau tăieturi care par neimportante.

 

Virusurile hepatice

 

Hepatita virală poate fi determinată de cel puțin șase virusuri, respectiv A, B, C, D, E, virusul hepatic F fiind în curs de cercetare. Hepatitele cele mai frecvente în țara noastră sunt cele cu virus B și C. La hepatita B, față de anul 1990, numărul de cazuri a scăzut semnificativ, de la 12-13% la 7,5% în 2004. Această scădere este datorată în primul rând introducerii din 1995 a vaccinării obligatorii a nou-născuților. În schimb, hepatita C face din ce în ce mai multe victime. Sub 50% din bolnavii tratați răspund la tratament și au șanse mari să facă recăderi după ce opresc tratamentul. În țara noastră, acest genotip afectează 95,5% dintre bolnavi, în timp ce în țările Europei Occidentale și în India, spre exemplu, predomină forme mai ușoare ale hepatitei C (genotip 2 și 3, unde până la 80% dintre bolnavi răspund la tratament).

 

Ciroza hepatică

 

De foarte multe ori, ciroza hepatică este cauzată de hepatite B și C care se cronicizează.

Mai rar, poate fi cauzată și de substanțe toxice medicamentoase (se întâmpla mai ales înainte de 1989, în tratamentele psihiatrice făcute pentru perioade lungi de timp; cu medicația modernă nu mai apare această complicație).

În România, o alta cauză a cirozei este alcoolismul cronic. Studiile susțin că, dacă se consumă zilnic 100 ml de băutură tare, de tip whisky, în zece ani poți să ajungi la ciroză. Și dacă se consumă doi litri de băutură slabă în fiecare zi, în zece ani efectul poate fi foarte probabil același – apariția cirozei hepatice.

Indiferent de cauză, pentru ciroză se pot încerca diverse tratamente. Dacă boala a apărut în urma infectării cu virusul hepatic B sau C, se încearcă înlăturarea virusului din ficat, tratamentul fiind același cu cel indicat în hepatitele cronice.

Obligatoriu, bolnavii cu afecțiuni hepatice trebuie să fie foarte atenți la alimentație. Pentru că ficatul se ocupă de detoxifierea organismului, toate substanțele toxice care pot face rău trebuie eliminate, adică prăjelile, rântașurile, toate alimentele conservate (conservanții conțin coloranți artificiali care ajung în ficat).

Pentru ca tratamentul să fie eficient, el trebuie urmat sub îndrumarea unui specialist gastroenterolog. În situațiile în care boala este avansată sau nu răspunde la tratament, ultima soluție este transplantul de ficat.

 

Cancerul de ficat se poate trata

 

O altă complicație redutabilă a bolilor de ficat, foarte greu de tratat, este cancerul hepatic. Apare frecvent la bolnavii cu ciroză hepatică cu virus C, însă poate să apară și la un ficat „sănătos“.

Alte afecțiuni maligne la nivelul tubului digestiv (cancer de colon) pot să afecteze și ficatul, cauzând ceea ce se cheamă cancer hepatic secundar. Înainte de a se ajunge la transplant, pentru tratarea acestui tip de cancer se pot încerca injecțiile intraarteriale cu citostatice în artera hepatică sau se pot face citostatice pe cale intravenoasă.

Atunci când boala este depistată din timp și există o singură tumoră pe ficat, se poate încerca scoaterea acelei porțiuni din ficat. Nu se poate trăi fără ficat, dar fără o parte din ficat se poate supraviețui, mai ales că este un organ care se regenerează.

Ca și în cazul altor afecțiuni maligne, șansele de vindecare sunt mai mari dacă boala este depistată din timp.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 41

Comentarii

Comentariul nr.1 - rodica a spus în 05.11.2008 13:24:00:
cum pot sa scad amoniacul din sange?

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: