Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

WiMAX

Florin STAN

WiMAX nu mai este o tehnologie a viitorului, ci o tehnologie prezentă. WiMAX este, în doar câteva cuvinte, tehnologia care ne va permite să ne conectăm pe arii mai mari și la viteze de transfer mai bune, este tehnologia wireless care va oferi posibilitatea să acoperim zone mari cu acces broadband.Din acest punct de vedere, ce am avut până acum au fost fie conexiuni de mare viteză, însă pe arii limitate – dacă vorbim de conexiuni prin cablu, la care trebuia să fim conectați –, fie posibilități de conectare wireless pe suprafețe mari, însă pe lățimi mici de bandă. Ceea ce face WiMAX este să încerce să combine aceste două lucruri, deci să ofere conectivitate broadband de mare capacitate pe distanțe mari – acesta este principalul avantaj.

Dincolo de aceasta, tehnologia aduce în fața utilizatorilor niște beneficii care ar însemna noutăți din punct de vedere tehnologic, și anume interoperabilitate. Dacă, de exemplu, cumpărăm un dispozitiv de la un producător sau altul, acest standard va însemna interoperabilitatea și posibilitatea ca echipamentele să comunice într-un standard deschis, asemenea telefoniei mobile: dacă ai două telefoane de la două companii diferite, poți să vorbești fără nici o problemă în rețea cu acestea.

De asemenea, dincolo de aceasta, WiMAX va însemna, într-o țară ca România, unde infrastructura este limitată, ușurință de conectivitate, în ideea în care prețul per megabit va fi unul extrem de redus.

WiMAX vine undeva să se întrepătrundă între ceea ce înseamnă tehnologia existentă pentru wireless care înseamnă tehnologia WiFi, adică o tehnologie indoor, cu conectare prin așa-numitele access point-uri – punctele de acces wireless – cu chipset-urile deja integrate în notebook-uri. WiMAX se vrea să fie pasul următor, în măsura în care cu un singur punct de acces se poate acoperi o zonă metropolitană. Putem să vorbim de zonele metropolitane acoperite de WiMAX, care oferă conectivitate broadband în adevăratul sens al cuvântului, fiind – să spunem – o tehnologie care va coexista între celelalte tehnologii existente, deci undeva între tehnologia 3G și WiFi. Va însemna acoperirea de suprafețe mari utilizând tehnologia WiMAX, care în special este focalizată pe ceea ce înseamnă transferul de date. Dacă astăzi vedem că majoritatea utilizatorilor devin din ce în ce mai mobili – ne referim la utilizatorii de notebook –, necesitatea de conectivitate este una din ce în ce mai mare. Ne conectăm înăuntru, însă între două locații ar trebui cumva să fim conectați la viteze mari și WiMAX-ul se vrea a fi aici, în această zonă. Bineînțeles, tehnologiile GSM, 3G vor fi în continuare pe piață, oamenii vor folosi în special vocea în segmentele de 3G, iar WiMAX se vrea a fi conectivitatea în bandă largă în special pentru pachete de date.

În acest moment sunt deja instalate în diverse locații din lume primele trial-uri și totodată primele rețele comerciale instalate de operatori în 802.16.d – este vorba de Fixed WiMAX –, iar așteptările pentru standardul mobil 802.16.e sunt pentru jumătatea lunii decembrie. Începând de anul viitor, vom avea implementări inclusiv în România ale acestei tehnologii.

„Potențialul tehnologiei WiMAX și implicarea unor producători mari în conturarea acestui standard mă fac să cred că asistăm la nașterea viitorului 4G, următoarea generație de telefonie mobilă“, a declarat Dan Georgescu, președintele ANRC, autoritatea care reglementează segmentul comunicațiilor. El a apreciat că WiMAX este o tehnologie care ar putea intensifica concurența pe piață de telefonie mobilă, lucru ce ar putea duce la scăderea prețurilor și cu siguranță va spori accesibilitatea serviciilor.

Tehnologia WiMAX ar permite o acoperire mai bună la nivel național pentru serviciile de urgență (112 - Pompieri, Poliție, Salvare), lucru care ar rezolva, de asemenea, problemele celor din zone rurale izolate.

Beneficiind de suportul Intel, tehnologia WiMAX este versiunea optimizată a Wi-Fi: o conexiune prin unde radio, care nu necesită investiții mari pentru acoperire. Un singur punct de emisie acoperă o zonă cu rază de aproape 50 de kilometri. În marile orașe acoperirea scade la 20 de kilometri, dar un singur echipament este suficient pentru a acoperi centrul Capitalei de exemplu sau un oraș de mărime medie. Legătura București-Ploiești se poate face cu maximum trei puncte de acces.

Tehnologia WiMAX permite conexiuni individuale la Internet teoretic nelimitate, cu viteze de acces de până la 70 Mbps, cu mult peste posibilitățile noilor tehnologii mobile (HSDPA, suplimentul 3G, ajunge la 3,6 Mbps în condiții ideale). Prin WiMAX se vor putea oferi servicii atât pentru utilizatorii casnici (care vor folosi un mic hot-spot Wi-Fi pentru a-și conecta computerele la Internet), cât mai ales pentru companii, ce vor avea o legătură mult mai sigura și stabilă între filiale și diverse sedii.

Reprezentanții Ministerului Comunicațiilor sunt optimiști: se speră că primele servicii WiMAX vor fi operaționale la finalul acestui an, opinie împărtășită și de Intel. Se crede că WiMAX va ajuta în programele guvernamentale care-și propun să reducă prăpastia dintre orașe și sate în domeniul digital. „Obiectivul principal al MCTI, și anume reducerea decalajului digital dintre urban și rural, va fi mai simplu de realizat prin introducerea în România a tehnologiei WiMAX“, a declarat Florin Bejan, secretar de stat pentru comunicații.

Sistemul are nevoie de licență de operare și în bandă de 3,5 GHz, care nu este deocamdată chiar liberă. Există șapte deținători de licențe, dar ICGTI spune că vor fi verificate dacă respectă toate cerințele din domeniu. „În urma unei evaluări care se va finaliza la începutul lunii mai, Inspectoratul General pentru Comunicații și Tehnologia Informației (IGCTI) va retrage licențele celor care nu îndeplinesc cerințele“, a declarat Cătălin Marinescu, președintele IGCTI. El a spus că pentru licențe se vor organiza licitații, cu scopul de a avea cât mai mulți furnizori de astfel de servicii.

Tehnologia care eliberează utilizatorii de fire este interesantă și pentru producătorii de software. Va permite cu siguranță noi aplicații atât pe partea de divertisment pentru utilizatorii finali, cât și pe partea de business. Serviciile oferite prin intermediul tehnologiei WiMAX sunt în curs de standardizare și de reglementare la nivel european, urmând ca apoi să se lanseze comercial în mai multe țări.

WiMAX provine de la Worldwide Interoperability for Microwave Access (interoperabilitate universală pentru acces prin microunde) și este o tehnologie bazată pe standarde ale industriei, care oferă acces wireless de mare viteză la Internet pentru utilizatorii casnici și pentru companii. Soluțiile WiMAX bazate pe standardul 802.16 permit instalarea de rețele fixe wireless de mare viteză, oferind servicii bazate pe Internet Protocol, servicii de tip video IP în timp real și servicii TDM pentru voce. Introducerea produselor WiMAX pe piața europeană se realizează în baza Directivei 1999/5/EC (RTTE), care oferă posibilitatea recunoașterii mutuale a conformității în statele membre. Utilizarea tehnologiei WiMax întâmpină dificultăți în principal datorită procedurilor neuniforme de notificare RTTE în funcție de țară și de lipsa de benzi de frecvențe armonizate la nivel european. Pentru această tehnologie este favorabilă banda de frecvență 3,6-3,8 MHz.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 41

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: