Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Integrarea europeană poate umple conturile fermierilor

Claudiu PĂDUREAN

Ardelenii au găsit o cale să facă bani din ceea ce nu au. Fermierii din Transilvania au găsit prevederi din Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene pe care le pot specula astfel încât din anul 2007 să câștige sume serioase.Primul exemplu este cel al cotei de lapte, în condițiile în care fermele din Transilvania sunt cei mai importanți producători de lapte din țară. De la data de 1 ianuarie 2007, fermierii vor putea să-și vândă laptele de vacă sau de oaie doar dacă au alocată o cotă de producție din partea autorităților agricole. Însă o astfel de cotă poate fi alocată doar dacă fermele îndeplinesc anumite condiții de igienă. Tocmai de aceea, fermierii care au gospodării care îndeplinesc normele sanitar-veterinare, dar nu au suficiente vaci încheie înțelegeri cu vecinii lor care au vaci puține și gospodării care nu au cum să îndeplinească toate criteriile legale. În documente, animalele apar ca fiind ale proprietarilor de ferme moderne, care obțin astfel o cotă de lapte mai mare decât ar avea dreptul în condiții normale. Gospodarii care își vând vacile pe hârtie primesc mici sume de bani din partea proprietarilor de ferme, în condițiile în care ei nu sunt interesați de cota de lapte pentru că toată producția pe care o obțin de la o vacă sau două o consumă în familie.

 

Cota de lapte, mai prețioasă decât vaca

 

Însă după anul 2007, după ce cota de lapte negociată de Uniunea Europeană cu România va fi împărțită pe ferme, cei care vor dori să investească în agricultură vor avea probleme. Ei vor trebui să facă rost de cote de vânzare. Pe cale oficială, ei ar trebui să aștepte mai mult de un an, pentru ca autoritățile să retragă fermelor care nu-și îndeplinesc cotele o parte din cantitatea pe care o pot vinde, iar apoi să încerce să o redistribuie noilor fermieri. Sau, calea cea mai scurtă, noii investitori pot să cumpere cotele de lapte ale unor ferme care funcționează deja. Directorul Direcției Agricole Cluj, Iuliu Suătean, estimează că în scurt timp, cotele de lapte vor fi vândute la prețuri mai mari decât cele ale vacilor care ar trebui teoretic să producă laptele cu pricina.

 

Cele mai mari turme de bivoli din UE

 

Însă aceasta nu este singura modalitate de a face bani de pe urma prevederilor europene. În timp ce pe hârtie cumpără vacile vecinilor, în realitate fermierii ardeleni au început să cumpere din greu bivoli tineri și iezi de capră. Secretul este acela că Uniunea Europeană nu a fixat cote pentru laptele de capră și pentru cel de bivoliță. În plus, aceste feluri de lapte sunt la mare căutare în Uniunea Europeană. Din laptele de bivoliță, italienii prepară celebrul fel de brânză numit mozzarella. Numai că turmele de bivoli din țările Uniunii Europene sunt rare pentru că aceste animale sunt mai greu de îngrijit decât vacile crescute în ferme aseptice. Astfel că după anul 2007 cele mai mari turme de bivoli vor fi cele din Transilvania. În special fermierii din județele Cluj și Sălaj au început să crească bivoli în număr mare.

 

Peștele, altă mină de aur

 

O altă metodă de a face bani este cea a fermelor piscicole. Tot centrul Transilvaniei este plin de lacuri și de iazuri de pescuit. De pildă, în județul Cluj sunt celebre lacurile de la Săcălaia, care între timp a devenit rezervație naturală, Beliș, Câmpenești, Ciurila, Chinteni, Țaga sau Mărtinești. În județele Mureș și Bistrița-Năsăud există o slabă de lacuri în zone cum ar fi Tăureni, Zau de Câmpie, Șăulia de Câmpie sau Miheș. Uniunea Europeană oferă sume importante de bani pentru amenajarea sau modernizarea fermelor piscicole în care sunt crescuți peștii din ordinul sturionilor, adică nisetru, cegă, morun ori păstrugă, care produc icrele negre sau caviarul. Fermierii ardeleni au început deja să scrie primele proiecte pe această temă, mai ales că statul român oferă gratuit puieții de pește care vor popula lacurile. Și asta cu atât mai mult cu cât în acest mod ar scădea pescuitul de sturioni din Dunăre, în condițiile în care ei sunt considerați specii ocrotite. Primele lacuri au fost deja amenajate în județul Brașov. Secretul este că în lacurile cu pricina, cel puțin în perioada în care sturionii sunt mici, proprietarii fermelor piscicole pot crește și alte specii de pește, cum ar fi crapul, somnul, șalăul, știuca sau bibanul. Riscurile pentru aceste investiții sunt foarte scăzute. Jumătate din bani provin de la Uniunea Europeană, din fonduri de preaderare sau din fonduri structurale. Cealaltă jumătate a banilor sunt oferiți de bănci. Fermierii pot obține garantarea rambursării sumelor către bănci cu ajutorul Fondului de Garantare a Creditelor Rurale, administrat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Proprietarii fermelor piscicole trebuie să aducă garanții doar pentru sumele corespunzătoare dobânzilor și comisioanelor bancare.

 

Lacurile cu pește înzecesc valoarea terenurilor

 

Terenurile pe care se află lacurile cu pește sunt tocmai bune pentru garantarea creditelor cu pricina. Oricum, investitorii nu au cum să iasă în pierdere. Chiar dacă împrejurările ar face ca fermele piscicole să devină nerentabile, lacurile pot fi amenajate foarte ușor ca locuri de agrement. În județul Cluj, malurile lacurilor precum cele de la Gilău, Beliș ori Câmpenești au fost înțesate cu adevărate colonii de vile ale oamenilor de afaceri ori ale politicienilor locali. Au parcele de teren sau vile pe malurile unor astfel de lacuri, printre alții, omul de afaceri Octavian Buzoianu, manager în cadrul Companiei Române de Bere și care deține singurul hotel de cinci stele din Cluj, Opera Plaza, împreună cu o serie de firme locale, sau fostul șef al sucursalei regionale a APAPS, Teodor Groza. Multe dintre aceste vile costă sute de mii de euro.

 

Șalupa personală, însemn al statutului social

 

Potentații locali se luptă pentru terenurile situate cât mai aproape de apă, pentru că fiecare dorește să-și amenajeze propriul ponton la care să poată acosta cu șalupa personală. De altfel, aceste ambarcațiuni au devenit însemne ale bogăției ori poziției sociale ale proprietarilor, mai mult decât mașinile de lux. Agenții imobiliari spun că prețul unui metru pătrat de teren agricol se vinde cu doar câțiva lei noi. Dacă terenul este însă situat pe malul unui lac, în funcție de zonă, prețurile pot atinge sume cuprinse între 200 și 500 de euro, comparabile cu cele din cartierele bune ale Clujului. După aderarea la Uniunea Europeană, prețurile vor crește și mai mult. Așa că investitorii occidentali încearcă să cumpere sau să concesioneze cât mai multe astfel de terenuri. De pildă, Primăria comunei Apahida, situată la doar câțiva kilometri de orașul Cluj, a început negocierile cu un om de afaceri din Suedia. Acesta ar dori să ia în concesiune o parte din pășunea satului Câmpenești și lacurile din zonă. Pe pășune ar urma să fie amenajat cel mai mare teren de golf din România, iar pe lacuri ar urma să fie ridicate, cu ajutorul unui sistem de piloni, un cartier loxos de locuințe de vacanță. Proiectul este întârziat însă doar de litigiul dintre autoritățile locale din Apahida și Regia Autonomă a Protocolului de Stat, privitor la dreptul de proprietate asupra terenului. Potrivit experților, dacă în acest moment un metru pătrat din pășunea de la Câmpenești valorează între 20 și 40 de euro, după ce primul hârleț va fi înfipt pentru construirea cartierului pe piloni, prețurile vor crește de cel puțin șase ori. Iar acesta nu este decât începutul...

Publicat în : Economie  de la numărul 41

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: