Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pe cine favorizează noul Cod Fiscal?

Mihnea GRAUR

La 1 august a fost publicată în Monitorul Oficial Legea 343 pentru modificarea și completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Despre efectul negativ al modificărilor fiscale s-a scris și s-a vorbit până la epuizare, dar guvernarea actuală, și în mod special Ministerul Finanțelor Publice, continuă fără ezitare să perturbe mediul economic românesc încercând găsirea unor scuze prin apropierea datei aderării la Uniunea Europeană. De parcă ar fi aflat abia acum de 1 ianuarie 2007.Mai mult, prevederile Codului Fiscal privind impozitarea IMM-urilor au fost greșite. Nu mai aștept de mult o demisie de onoare de la miniștrii noștri. Totuși mă întreb – dacă o eroare de asemenea nivel ar fi avut loc la una din firmele prim-ministrului Tăriceanu, în cât timp ar fi fost dat afară?

 

Codul bătăii de joc fiscale

 

Susținerea modificărilor cu argumentul apropierii integrării în Uniunea Europeană este o nouă mostră de fugă de răspundere. Data de 1 ianuarie 2007 este vehiculată de mulți ani, obiectivele ce trebuie atinse până la acea dată sunt cunoscute și ele, iar unele elemente nu sunt cerute de UE, plus că legea trebuia publicată cu șase luni înainte, nu doar cu cinci.

Nu trebuie să fim împotriva schimbării, ci împotriva schimbărilor perpetue. Alt ministru de Finanțe? Alt Cod Fiscal! Individual, fiecare are idei pe care dorește să le pună în aplicare, dar acestea nu sunt privite ca o continuare, ci pur și simplu în graba mare se dărâmă pentru a se construi din nou. Graba strică treaba, iar apoi când se dumiresc și își formează o părere despre realitățile economico-financiare și fiscale, apar din nou la rampă cu noi modificări.

Asistăm la un „never ending story” care ne dezvăluie nu doar lipsă de coerență și clarviziune, ci și pe cea a unei strategii.

Bulgărele modificărilor a ajuns astfel o avalanșă necontrolabilă. Numai Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală împreună cu normele aferente cumulează peste 1000 de pagini. Fiecare dintre cele două coduri a avut acum modificări de peste 100 de pagini, nefiind încă republicate integral. Câți mai pot cunoaște legislația fiscală cu adevărat?

Și doar până la sfârșitul anului urmează o nouă modificare a Codului Fiscal, însoțită de anunțatele schimbări ale legii privind societățile comerciale, a auditului, a Codului Comercial, a... nu cred că mai este cazul să continuu enumerarea. La acestea se adaugă modificările aferente legislației contabile ca urmare a apariției în acest an a unor noi directive europene.

Instabilitatea legislativă afectează atât investițiile străine directe, cât și societățile comerciale române, în mod special întreprinderile mici și mijlocii, iar managerii financiari au nevoie mai acut de licență juridică decât de cea economică.

 

Noutățile

 

Noutățile sunt și bune, și rele. Mai mult rele, unele chiar aberante.

Eroarea privind impozitarea IMM-urilor a fost „rezolvată” prin transmiterea către Monitorul Oficial a unei erate prin care se va renunța la deja celebrul articol IV, care anula facilitățile fiscale acordate întreprinderilor mici și mijlocii și introducea pentru acestea a impozitului pe profit de 16%. Până la urmă, microîntreprinderile rămân cu un impozit pe venit de 2% (în prezent este de 3%), urmând să crească la 2,5% în 2008 și 3% în 2009. Aceasta dacă – așa cum zice românul făcând haz de necaz – nu se schimbă iar modificarea.

În paranteză fie spus, greșeala a fost nu doar la Finanțe, ci și la comisiile de specialitate de la Senat și Camera Deputaților, unde lucrurile mai au o explicație având în vedere timpul extrem de scurt avut la dispoziție – o zi și jumătate după spusele președintelui Comisiei de Buget-Finanțe a Camerei Deputaților, Mihai Tănăsescu. Totuși, așa cum bine s-a spus, Codul Fiscal reprezintă „Biblia” ministrului de Finanțe, care întâmplător este SebastianVlădescu.

Impozitarea câștigurilor din acțiuni păstrează în continuare cele două niveluri: 1% pentru titlurile deținute mai mult de un an și 16% pentru cele sub un an. Decizie discutabilă atâta vreme cât nu se raportează la prețul istoric.

Impozitul pe veniturile rezultate din transferul proprietăților imobiliare este degresiv în funcție de valoare, dar și de termenul de dobândire. Maximul este de 3% pentru o proprietate imobiliară achiziționată în ultimii 3 ani și a cărei valoare este de până la 200.000 lei. Mult mai corect era impozitul precedent care se calcula pe diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare.

Evident, acest impozit va lovi din nou în clasa mijlocie. Practic omul de rând deținător al unui simplu apartament la bloc, care dorește să-și schimbe locuința din diferite motive personale va pierde circa 10% din valoare: 3% impozit, 3% comision agenție imobiliară, acte notariat, taxa de intabulare etc. În schimb o tranzacție mare va fi impozitată cu doar 1% dacă a fost deținută mai mult de 3 ani!

Să impozitezi un schimb de locuință mai mult decât speculația imobiliară este ori rea-credință, ori incompetență, ori amândouă.

Pentru că nu putem să nu coroborăm acest impozit cu noile reglementări din Codul Fiscal privind impozitarea spațiilor comerciale, unde o persoană juridică ajunge să plătească și de 100 de ori mai mult decât o persoană fizică. Astfel se încurajează efectuarea de tranzacții pe persoane fizice, încurajându-se în mod vădit – sper că nu și în mod voit! – evaziunea fiscală. Totuși, propun să fim atenți la achizițiile de spații comerciale ce urmează.

Președintele ANAF, Sebastian Bodu, parcă sesizând aberația legislativă pornită de la tizul său Vlădescu, a propus modificarea Codului Comercial prin considerarea ca act comercial a vânzărilor-cumpărărilor repetate de terenuri și construcții efectuate de aceeași persoană fizică.

 

Falimentul ministrului Vlădescu

 

Falimentul modificărilor aduse de actuala guvernare Codului Fiscal este doar o probă a diletantismului de care dă dovadă ministrul Vlădescu. Putem la fel de bine să discutăm despre modul în care s-a bramburit privatizarea Loteriei Naționale și a Imprimeriei Naționale, despre amânarea privatizării CEC pentru o modernizare care probabil a costat cam cât este prețul vehiculat sau despre modul în care administrează indirect Fondul Proprietatea –apropo, pentru ce sau cine se prăpădesc atâția bani pe reclamă, atâta vreme cât nu a fost stabilită nici măcar data listării, care este amânată și pe motiv că nu s-a stabilit încă un preț al terenurilor arabile, adică un nou motiv de suspiciune a unor interese obscure. Ei bine, dacă discutăm despre toate acestea și despre multe altele, nu putem decât să ne crucim de tupeul ministrului Finanțelor care a spus – Codul Fiscal este pe placul oamenilor de afaceri. Sau să-i spunem precum primul ministru – „Tu să taci!”.

Călin Popescu Tăriceanu i-a spus-o în alt context (vezi votul în CSAT privind retragerea trupelor din Irak), dar n-ar fi rău să se extindă. Sau poate noul Cod Fiscal îl favorizează?

În campania electorală, Traian Băsescu a lansat faimoasa lozincă „La țepe în Piața Victoriei”. Parafrazând bancul cu Radio Erevan, putem spune – da, a fost adevărat, dar pentru noi nu era vorba de dat, ci de luat țeapă.

Publicat în : Economie  de la numărul 41

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: