Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Emil Boc, președinte al Partidului Democrat

Virginia MIRCEA

În lupta împotriva corupției, cel mai important lucru care s-a realizat a fost că s-a redat instituțiilor abilitate ale statului dreptul și posibilitatea de a lupta cu adevărat împotriva corupției prin eliminarea influențelor politice din actul de justiție și implicit din procesele care vizează mica sau marea corupție.Domnule Emil Boc, actuala putere, prin demersurile președintelui Traian Băsescu, a început deconspirarea Securității ca poliție politică. Care sunt etapele acestei acțiuni? Când va fi finalizată deconspirarea? Care vor fi consecințele ei?

Deconspirarea Securității ca poliție politică este un demers binevenit, este un demers necesar unei societăți democratice, un demers care trebuie să fie caracterizat prin transparență, prin unire și nu dezbinare și sper ca acest proces să nu conducă la dezbinarea clasei politice, ci dimpotrivă să o curețe de cei care au fost turnători și să redea încrederea oamenilor în politicieni. Prima fază a desecretizării dosarelor politicienilor a luat sfârșit, în sensul că dosarele au fost transmise către CNSAS, urmează cea de-a doua etapă a cercetării acestor dosare și a prezentării deciziilor CNSAS în conformitate cu legea și de stabilire clară a celor care au făcut poliție politică pentru ca ei să facă pasul înapoi din scena politică românească. În concluzie, consecințele procesului de deconspirare vor fi legate de purificarea clasei politice și înlăturarea acelor turnători care au încălcat drepturile și libertățile cetățenilor și în acest fel recâștigarea încrederii oamenilor în clasa politică în ansamblu.

 

Alianța D.A. a avut ca principal mesaj electoral tema anticorupției. Spațiul public și mediul de afaceri sunt mult mai curate și mai respirabile acum decât în urmă cu doi ani. Nu există mari acuzații de corupție la adresa Guvernului, poate doar în zona Ministerului Economiei și Comerțului controlat de PC. Cu toate acestea, sintagma “capitalism românesc” este foarte rar uzizată, dar se vorbește în permanență de “marile averi” ale demnitarilor și ale baronilor locali. Domnule președinte, în care moment al luptei anticorupție ne aflăm acum?

În lupta împotriva corupției, cel mai important lucru care s-a realizat a fost că s-a redat instituțiilor abilitate ale statului dreptul și posibilitatea de a lupta cu adevărat împotriva corupției prin eliminarea influențelor politice din actul de justiție și implicit din procesele care vizează mica sau marea corupție. Pe timpul PSD-ului nu au apărut asemenea cazuri pentru că Justiția era influențată politic. Reforma Justiției a însemnat în primul rând conferirea independenței puterii judecătorești, independenței procurorilor față de factorul politic, independenței acestora în judecata marilor fapte de corupție și, după cum ați observat, rezultatele nu întârzie să apară. Ele sunt o consecință firească a faptului că instituțiile statului pur și simplu își fac datoria independent de factorul politic și așa este normal să fie într-o democrație, dar în același timp trebuie să se înțeleagă faptul că judecătorii, cei care judecă, nu sunt independenți față de lege, ei sunt doar independenți față de factorul politic, iar acest lucru a fost realizat prin reforma sistemului judiciar din momentul de față. Eu cred că suntem pe drumul cel bun, instituțiile statului lucrează și își fac datoria și, în consecință, și rezultatele or să apară. Este de fapt și ceea ce Uniunea Europeană ne-a cerut și ne cere – “lăsați instituțiile statului să-și facă datoria”. Acolo unde există vinovați, să-i condamne, unde nu, evident, să se demonstreze nevinovăția.

 

Din când în când apar în presă informații despre negocierile cu PSD fie ale democraților, fie ale liberalilor. Cât de reale sunt asemenea informații? Nu cumva sunt pur și simplu intoxicări ale PSD?

În privința relațiilor cu PSD, lucrurile sunt foarte clare. Partidul Democrat nu a avut și nu are nici un fel de contact politic de negociere politică cu PSD-ul pentru prea simplul motiv că actualul program politic al Partidului Democrat interzice orice colaborare politică cu PSD-ul. Deci toate celelalte afirmații sunt simple zvonuri, încercări de diversiune pentru că Partidul Democrat are o singură alianță, alianța cu PNL, alianță care se fundamentează pe protocolul de funcționare al acesteia și pe promisiunile din programul de guvernare și din campania electorală, în rest nu avem nici un fel de alianță politică cu nimeni.

 

Mai există Alianța D.A.? Proiectul fuziunii cu PNL mai este de actualitate?

Evident că Alianța există și ea constituie motorul actualei guvernări, este motorul integrării României în Uniunea Europeană chiar dacă au apărut unele divergențe mai mult sau mai puțin importante. Alianța în substanța ei funcționeză ca atare, atât la nivel guvernamental, cât și la nivel local, și este păcat că nu s-a realizat fuziunea între PD și PNL care ar fi conferit poate și mai multă stabilitate și eficiență Alianței. Eu zic că acel capitol al fuziunii, fără să fie de maximă actualitate sau de actualitate, nu este definitiv pierdut. Mai există șanse să discutăm despre un asemenea demers, dar evident nu acum pentru că în acest moment prioritățile sunt strict legate de integrarea României în Uniunea Europeană și de îndeplinirea promisiunilor din programul de guvernare. Așadar, nu este de actualitate, dar nu este exclus să devină cândva subiect de actualitate. Este păcat însă că nu am făcut la timpul potrivit acest demers al fuziunii între PD și PNL.

 

Domnule președinte, aderarea României la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, pare a fi un fapt real. Consider că aceasta este un merit al românilor, care, indiferent de puterea politică aflată vremelnic la guvernare, și-au manifestat continuu dorința și au depus eforturi în acest sens. Care vor fi primele beneficii ale aderării?

Beneficiile integrării vor fi pe termen scurt, mediu și lung. Pe termen lung vom face parte din cel mai select club al democrațiilor din lume cu toate beneficiile aparente, de la salarii și pensii decente la un nivel de trai decent, la o civilizație pe măsură, la dreptul la circulație și la muncă în tot spațiul european. Pe termen ultrascurt, vom avea posibilitatea să accesăm fonduri europene în valoare de peste 30 miliarde de euro, să beneficiem de libertatea de circulație și de libertatea alegerii locului de muncă și nu în ultimul rând de impunerea în România a standardelor civilizației occidentale, standarde care nu întotdeauna înseamnă doar lucruri foarte plăcute, înseamnă și constrângeri pentru că, dacă vrei să fii civilizat, evident trebuie să ai anumite rigori și anumite sancțiuni aferente și aici mă gândesc la câteva măsuri care vor fi implementate în agricultură de exemplu, în mediul rural, care nu este încă obișnuit cu standardele Uniunii Europene.

 

În plan internațional, PD se află în momentul de față într-o situație nu tocmai plăcută. A părăsit Internaționala Socialistă și deocamdată face anticameră la Popularii europeni. Nu mai este mult și România va trebui să-și trimită reprezentanții în Parlamentul European. La ce grup se vor afilia cei democrați?

Partidul Democrat se va afilia foarte clar la grupul Partidului Popular din Parlamentul European. Noi suntem în acest moment în faza dobândirii statutului de membru cu drepturi depline în Partidul Popular European, statut care va fi dobândit o dată cu integrarea României în Uniunea Europeană. În rest, ce vom face pe plan intern,dacă vom candida singuri sau împreună cu liberalii, are prea puțină importanță din perspectiva aderării. Indiferent de situație, parlamentarii PD vor fi afiliați la grupul Partidului Popular European.

 

În ianuarie 2005, în primul interviu după alegerea ca președinte, domnul Traian Băsescu spunea că 80% din membrii PD sunt social-democrați. Peste doar câteva luni, a avut loc o schimbare doctrinară, care nu pare să fi dat roade nici în plan intern, nici internațional. În condițiile în care PSD nu mai este perceput ca un partid de stânga – deci pe acest culoar nu mai există „concurență” reală –, iar pe culoarul de dreapta activează liberalii, vom putea asista la o revenire a Partidului Democrat la social-democrație ca reprezentant real al stângii moderne, europene?

Partidul Democrat a evoluat lent, dar sigur spre centrul scenei politice românești, fiind un partid popular care-și păstrează din pilonul social-democrat punctele de vedere care vizează solidaritatea, însă o solidaritate activă și nu pasivă de gen PSD, care urmărea să împartă la infinit sărăcia și să nu producă prosperitate. Noi suntem concentrați atât pe o solidaritate activă, cât și pe producerea de prosperitate pentru a putea împărți bogăție și nu sărăcie. Eu cred că prin această opțiune spre centrul scenei politice românești PD și-a reglat din mers evoluția pentru că în acest moment practic statutul PD este unul apropiat de curentul popular pe care-l reprezintă și pe care îl regăsim în actele normative pe care le susținem la nivel parlamentar și guvernamental. PSD-ul n-a fost niciodată un partid social-democrat adevărat, nici astăzi nu este, și este avantajul Partidului Democrat că în acest context poate să preia de pe pilonul social-democrat o bună parte din electorat, dar în același timp să-și păstreze identitatea populară pe fond, întrucât are acele măsuri care vizează pe de o parte protecția socială activă, iar pe de altă parte și producerea de prosperitate, iar fără cele două componente practic nu se poate trăi în societate. Acesta este de fapt avantajul proiectului popular și explică de ce acesta conduce Europa în momentul de față.

 

Deocamdată, Partidul Democrat este văzut mai degrabă ca o proiecție a lui Traian Băsescu. Ce măsuri luați pentru impunerea unei identități proprii?

Evident că Partidul Democrat nu se poate desprinde definitiv de imaginea lui Traian Băsescu. Traian Băsescu a fost acela care a dus partidul la președinție, este acela care l-a adus la putere, a avut în jurul lui o echipă care astăzi continuă conducerea Partidului Democrat și este firesc să existe o anumită compatibilitate de idei și de susțineri. Asta nu înseamnă însă că PD nu are viața lui proprie și cred și mi se pare firesc să existe o continuitate între Traian Băsescu și Partidul Democrat. Mi s-ar fi părut total nefiresc să existe o ruptură, să existe un conflict, o tensiune, pentru că asta ar fi demonstrat că toata relația care a existat înainte ar fi fost una artificială, bazată doar pe interesele de moment.

A fost o echipă în Partidul Democrat, a rămas în continuare o echipă la conducerea Partidului Democrat și care are marele avantaj că rămâne coerentă cu susținerile pe care le-a făcut în perioada de opoziție, pentru că, dacă sunt lucruri prin este definit Partidul Democrat în momentul de față, acesta este consecvența și îndeplinirea vorbelor pe care le-ai spus.

Partidul Democrat ce spune face, fiind imprimat încă de Traian Băsescu. Chiar dacă nu este un maestru al promisiunilor, este, sper eu, un partid perceput ca fiind pragmatic și care își onorează promisiunile, puține, dar pe care le realizează.

 

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 41

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: