Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Acupunctura

dr. Melania DRĂGHICI

Acupunctura provine din străvechea practică medicală chineză de înțepare cu ace sau presarea anumitor puncte de pe corp care au proprietăți specifice. Acupunctura se aplică extensiv pentru o varietate de scopuri medicale, mergând de la prevenirea și tratamentul afecțiunilor acute sau cronice, până la alinarea durerilor și anestezia în intervențiile chirurgicale.Istorie

 

Acupunctura este principala practică în sistemul medical chinez din ultimii 5.000 de ani. În perioada neolitică (10.000-4.000 î.Hr.) șamanii au fost principalii deținători ai "secretelor" îngrijirii sănătății. Prima dovadă materială a practicii "medicale" din acea perioadă sunt acele din piatră cioplită sau lustruită (Bian Shi).

Acele manufacturate sistematic pentru aplicații în acupunctură apar însă în China la începutul perioadei cunoscute sub numele dinastiei Han (2500 î.Hr.).

Practica acupuncturii a fost analizată și documentată începând cu primul text cunoscut sub numele "Huang Di Nei Jing" (Scrierile de Medicină Internă ale Împăratului Galben) scris cu mai bine de 2.500 ani înainte de Hristos. Deși nu sunt dubii referitoare la faptul că bazele principiilor fundamentale ale acupuncturii au fost puse în China antică, recente descoperiri arheologice europene sugerează că originile s-ar putea afla și în alte zone geografice sau/și de civilizație.

Ediția din octombrie 1998 a revistei "Science" publica un raport despre "Omul de gheață din Tirol", de departe cel mai vechi și bine păstrat trup mumificat (5.200 de ani). În reportaj se menționa despre prezența pe corpul mumiei a 15 grupuri de tatuaje aflate pe spate și picioare.

Poziționarea și aspectul tatuajelor corespund bine cunoscutului meridian de acupunctură Bl (Vezica Urinară). Acest meridian este folosit deseori pentru tratamentul afecțiunilor spatelui. Tomografiile mumiei arată că Omul de gheață suferea de artroză a vertebrelor lombare. Această descoperire sugerează că terapia prin acupunctură ar fi putut fi originară din Europa Centrală și apoi dezvoltată în China antică.

Începând cu secolul al VI-lea îmbunătățirea comunicațiilor de pe continentul asiatic a făcut ca acupunctura să fie introdusă în Japonia după ce mai devreme fusese introdusă în Peninsula Coreea; în paralel cu budismul, acupunctura a fost introdusă ca o formă de medicină religioasă.

În secolul al XVII-lea, Waichi Sugiyama, în căutarea unui procedeu simplu, rapid și mai puțin dureros de introducere a acelor, a inventat tubul de acupunctură: un mic cilindru prin care acul este introdus în piele. Acest mod de înțepare/introducere a acelor de acupunctură este folosit astăzi în Japonia și în lumea întreagă de circa 90% din practicanții acupuncturii.

Acupunctura a fost introdusă în Europa de către călugării iezuiți francezi în secolul al XVII-lea. În 1671, călugărul iezuit Harviell scrie un tratat de acupunctură a lobului urechii (auripunctură) care a fost dezvoltată ulterior în Franța.

Cartea respectivă nu a fost acceptată în Europa occidentală, din cauza imobilității modului de gândire de la acea vreme, un mod liniar sau, dacă doriți, obtuz, care considera de necrezut că un ac introdus în pavilionul urechii poate vindeca, de exemplu, mâna sau piciorul. Din păcate, acest mod de gândire se păstrează uneori și astăzi. Oricare ar fi părerile unora sau încercările explicării mecaniciste a acesteia, astăzi, acupunctura este unul dintre cele mai comune procedee medicale, fiind folosită cu precădere în menținerea și recăpătarea sănătății triadei trup-minte-suflet conform principiilor holistice.

Din ce în ce mai multe sisteme de apărare a sănătății folosesc acupunctura ca terapie complementară a anumitor tratamente clasice (alopate). Acupunctura este luată în considerare și de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca un element important în sistemele de apărare a sănătății.OMS precizează însă că recomandările oficiale privind folosirea acupuncturii pentru diferite afecțiuni țin de competența organizațiilor naționale în domeniu.

 

Cum lucrează acupunctura?

 

Acupunctura constă în înțeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o rețea complexă.

Corpul uman are 12 meridiane energetice principale, câte unul pentru fiecare organ (plămân, inimă, rinichi, splină-pancreas, ficat), pentru fiecare viscer (intestin subțire, intestin gros, stomac, vezică biliară și vezică urinară) și alte două meridiane care răspund de anumite funcții ale organismului (circulația sângelui, activitatea psihică, funcțiile metabolice, termoreglarea etc.) și o multitudine de meridiane secundare.

În momentul înțepării unui punct de acupunctură, pleacă o informație spre creier, iar acesta, la rândul lui, transmite informația organului afectat (procedeul se numește feed-back energetic).

După părerea noastră, putem însă nuanța explicația de mai sus, explicație pe care o împărtășim doar parțial.

În primul rând, acupunctura presupune o introducere sigură și nepericuloasă pentru sănătate a unor ace sterile, metalice, foarte fine, în pielea și țesuturile corpului prin puncte sau zone care se numesc puncte de acupunctură. Această terapie presupune deblocarea bio-energiilor (Qi) din corp.

Un ac funcționează ca un minuscul paratrăsnet (cel inventat de Franklin).

Putem compara: interacțiunea (prin paratrăsnetul cu pricina) dintre energia electrostatică atmosferică (de obicei în preajma sau în timpul furtunilor și a ploilor de vară) și obiecte de pe pământ (sau apa mării) cu interacțiunea (prin acul de acupunctură) dintre câmpurile energetice vitale (Qi = bio-energie) ale sistemelor (organe, țesuturi, etc.) care se află în interiorul corpului și cele care se află în afara lui (un aspect al acesteia este aura)

Prin administrarea simultană a acupuncturii și a anumitor medicații convenționale, mulți dintre medicii de astăzi care au pătruns tainele medicinii tradiționale chineze și-au adus numeroși pacienți într-o stare de completă vindecare a multor tipuri de afecțiuni. Aceștia au putut constata că, utilizând acupunctura, pot scădea substanțial consumul de medicamente, astfel scăzând efectul secundar al acestora.

Datorită complexității acestui sistem bio-energetic, indicațiile acupuncturii nu au practic limite, orice afecțiune putând beneficia de acest tratament.

Ca metodă de stres-management, acupunctura poate induce o relaxare profundă ajutând astfel la vindecarea multor afecțiuni rezultate din stres sau din probleme emoționale.

 

Acupunctura doare?

 

Principala întrebare legată de acupunctură este legată de durerea care poate apărea la înțepare. Se spune că nu doare (cel puțin așa pretind pacienții care au încercat-o!), deși uneori, la contactul acului cu pielea, se poate simți o mică durere. Unii pacienți spun că simt o atingere mai curând asociată cu mângâierea decât cu durerea, după câteva minute de la înfigerea acului în piele.

Acest fenomen, ne explică medicii alopați, se petrece datorită eliberării serotoninei și endorfinelor în timpul tratamentului. După tratament, majoritatea pacienților spun că sunt plini de energie, euforici și au multe idei.

 

Contraindicații

 

Acupunctura nu este indicată:

* este interzisă înțeparea anumitor puncte la femeile însărcinate (LI4, KI3);

* la bolnavii de cancer nu se înțeapă direct tumora dacă aceasta este situată la suprafață;

* nu se înțeapă rănile;

* în cazul bolilor de piele, nu se înțeapă suprafața afectată, excepție făcând vitiligo.

Indicații:

Acupunctura poate trata boli ca:

* bronșite, astm bronșic, infecții ale căilor respiratorii;

* angină pectorală, arteroscleroză, hipertensiune arterială, aritmie cardiacă, astenie neurocirculatorie;

* esofagită, gastrită, gastroenterită, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistită, pancreatită, constipație, spasm intestinal, spasm gastric;

* afecțiuni reumatismale și ale aparatului locomotor;

* afecțiuni ginecologice;

* boli de piele;

* pareze, paralizii.

De asemenea acupunctura este folosită pentru:

* controlul greutății;

* renunțarea la fumat;

* amețeli și stare de vomă ca urmare a chimioterapiei sau a altor terapii intensive;

* durere de dinți postoperatorie.

Programările la medicul acupuncturist nu necesită referința medicului dumneavoastră de familie.

Ce așteptăm de la prima vizită la cabinetul de acupunctură?

O consultație constă în analiza pulsului, a limbii, a irisului și o anamneză amănunțită (interviu/chestionar), deoarece acupunctura tratează cauza în special și organismul ca pe un tot unitar.

Sunt luate în considerare și analizate orice referiri la factorii de stres și problemele de ordin emoțional și sufletesc ale pacientului. Numărul de ședințe se stabilește în funcție de gravitatea afecțiunii fiecărui pacient și de modul în care reacționează fiecare organism.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 39

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: