Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Microsoft fără Bill Gates

Florin STAN

Bill Gates și-a anunțat recent retragerea din conducerea companiei Microsoft începând cu luna iulie 2008. Bill Gates și prietenul său Paul Allen au fondat Microsoft în 1975 și, de atunci încoace, Bill a fost figura cea mai proeminentă a companiei. Cu toate că Bill Gates a renunțat de ceva vreme la funcția CEO, dedicându-se dezvoltării, el rămăsese foarte implicat în activitatea de zi cu zi a companiei cu ajutorul lui Steve Ballmer.Conform comunicatului oficial Microsoft, retragerea lui Gates a fost gândită pe doi ani pentru a permite o tranziție ușoară. El va renunța total la implicarea în companie, urmând a se dedica proiectelor umanitare dezvoltate prin fundația Bill & Melinda Gates. Gates va rămâne alături de companie însă și va fi consultat în problemele cele mai importante.

Gates a spus că dorește să le ofere urmașilor săi Ray Ozzie care va deveni Chief Software Architect și Craig Mundie care va deveni Chief Research and Strategic Officer o tranziție ușoară.

"Cu excepția unei vacanțe vara aceasta, care va fi ceva mai lungă decât de obicei, voi munci la fel de mult în următorii doi ani", a spus Bill Gates într-o conferință de presă la sediul general Microsoft din Redmond, Washington.

Totuși, Bill Gates va începe să petreacă din ce în ce mai puțin timp în companie, mai ales după ce Ozzie și Mundie vor începe să-i raporteze direct lui Ballmer de anul viitor. Însă Gates a subliniat că nu dorește să renunțe și la președinția Consiliului de Administrație. "Nu văd un moment în viitor în care să nu mai fiu președintele acestei companii. Voi rămâne mereu cel mai mare acționar al Microsoft. Steve este al doilea și cred că amândoi suntem foarte mândri de asta.

Gates spune că dorește să se dedice cât mai mult rolului său de președinte al fundației Bill & Melinda Gates. El recunoaște că habar n-are ce va însemna să părăsească Microsoft după atâta vreme. "Nu știu cum va fi să nu mai vin aici în fiecare zi și să lucrez minim 10 ore", spune el.

"Bineînțeles că nu a fost o decizie foarte ușoară", a declarat el. "Sunt norocos că am două pasiuni și că ambele sunt atât de importante pentru mine. Chiar dacă mă pregătesc să schimb prioritățile... știu că Microsoft este o companie bine poziționată".

Ray Ozzie, actualul Chief Technology Officer, va prelua imediat poziția de Chief Software Architect. Ozzie a venit în companie în aprilie 2005, când compania sa Groove Networks a fost achiziționată de Microsoft. Ozzie este cunoscut mai ales pentru contribuția sa la software-ul de colaborare și e-mail Lotus Notes.

Un alt director executiv care va ocupa un nou post este Craig Mundie, care devine Chief Research & Strategy Officer și care, alături de consilierul general al Microsoft, Brad Smith, se va ocupa de acțiunile companiei în privința proprietății intelectuale și legislației tehnologiei. Înainte, Mundie (56 ani) era Chief technical officer of Advanced Strategies and Policy și lucra alături de Gates la stabilirea strategiilor de business ale Microsoft.

Înființată în 2000, Fundația Bill & Melinda Gates este una dintre cele mai mari organizații caritabile din lume, care se ocupă cu inițiative legate de sănătate și educație pe întreg globul. Fundația este cunoscută în special pentru contribuțiile la îmbunătățirea sănățații populatiei din Africa. Bill și Melinda Gates și Bono, solistul formației rock U2, au fost declarați de către revista "Time" "Oamenii anului" în 2005 pentru contribuțiile din Africa.

Persoane apropiate renumitului miliardar spun că, în ultimii ani, Gates a devenit mai pasionat de rolul sau ca filantrop decât de cel de șef al celei mai mari companii software din lume. El a declarat că se simte responsabil să facă lumea un loc mai bun tocmai pentru că a avut șansa să devină atât de bogat de pe urma succesului cu Microsoft.

În discursul său, Gates a ținut să precizeze că rolul sau ca inovator în companie nu este chiar atât de crucial și că Microsoft va continua să fie lider în producția de software care schimbă viața oamenilor. "Lumea are tendința să arunce disproporționat toată atenția asupra mea", a spus el.

"Compania noastră și conducerea ei nu au fost niciodată mai puternice, iar Microsoft are o poziție privilegiată care-i va aduce succes și în anii ce vor veni. Sunt avantajat să am în cadrul companiei lideri precum Ray și Craig. O să rămân în cadrul Microsoft full-time și o să dau 100% până în iulie 2008; voi lucra alături de Ray și Craig ca să mă asigur că tranziția va fi una fără probleme. A fost o decizie foarte grea pentru mine. Sunt foarte norocos să am două pasiuni pe care să le simt la fel de importante și care să-mi ofere provocări egale. În acest moment, când mă pregătesc pentru schimbare, sunt absolut sigur că în viitor Microsoft va avea aceeași traiectorie ascendentă", a declarat Gates.

Gates a fondat Microsoft, pe vremea aceea Micro-Soft, în 1975, alături de Paul Allen, când a ales să renunțe în primul an de facultate la studiile de la Harvard University. Cinci ani mai târziu, Gates l-a convins pe amicul său de la Harvard, Steve Ballmer, să i se alature. Ballmer, primul non-inginer de la Microsoft, a devenit Chief Executive Officer în 2000 după ce, multă vreme, a fost considerat copilotul lui Gates.

Allen a plecat de la Microsoft în 1983 după ce a fost diagnosticat cu boala Hodgkin, un tip de cancer al sistemului limfatic.

Ballmer a afirmat că este un moment extrem de emoționant pentru el, care a lucrat cot la cot cu Gates timp de peste 26 de ani. El a adăugat că, deși rolul lui Gates în companie se diminuează, impactul pe care îl are asupra companiei va continua să se resimtă în următorii ani.

"Deși Bill va petrece mai puțin timp aici, amprenta sa asupra companiei nu se va sterge niciodată", a spus el. "Se va reflecta în continuare în tot ceea ce facem".

Într-adevăr, înlocuirea lui Gates va fi o responsabilitate destul de mare și se pare că aceasta va cădea pe umerii lui Ozzie despre a carui numire pe postul de Chief Architect analiștii spun că nu este o surpriză.

"Mă așteptam ca Ray Ozzie să devină inima Microsoft încă din momentul în care a fost angajat", spune Rob Enderle, analist de la Enderle Group. El spune că postul de Chief Software Architect înseamnă să fii "programatorul programatorilor" de la Microsoft. Din anumite puncte de vedere, Ozzie este chiar mai calificat decât Gates pentru a ocupa acest post.

Gates se va retrage din activitatea companiei imediat ce Microsoft va lansa Office 2007 și Windows Vista, două dintre cele mai mari și mai ambițioase produse ale companiei din ultima vreme.

La modul simplist spus, Gates va fi înlocuit de o gândire colectivă, poate mai lentă, dar în mod cert mai eficientă și mai vizionară. Este o metodă fezabilă prin care compania încearcă să-și reducă dependența de un anume individ, oricare ar fi acesta. Imediat după anunțul lui Gates au apărut voci pe Wall Street, dar și în presă care au cerut demisia directorului executiv Steve Ballmer, căruia i se reproșează o serie de erori manageriale, manevrele financiare care au dus la scăderea valorii acțiunilor companiei și anchetele antitrust care au avut loc în Statele Unite și Europa. Rob Enderle crede că actuala situație de la Microsoft îl va împinge pe Ballmer să-și părăsească postul în următorii doi până la cinci ani. Dar Ballmer pare să nu gândească așa, pentru că la conferința de presă din 15 iunie a respins ideea categoric, ba chiar a plusat: el a declarat, cu un ton încrezător și optimist, că Microsoft intenționează să-și extindă rețeaua de clienți cu un miliard de persoane în cursul următorilor zece ani.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 39

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: