Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ce sunt diasporele? (III)

Cezar DOBRE

Partea a IIIa

Diasporele pe internet

 

Noile medii de comunicare par în mod special adecvate nevoilor comunităților diasporice. Comunitățile transnaționale folosesc de asemenea extensiv servicii online ca Email, Internet Relay Chat, Usenet, Listserv și World Wide Web. Aceste rețele globale permit realizarea unor legături relativ facile între membrii unei comunități stabiliți pe diferite continente. Spre deosebire de modelul de comunicare audio și video, care, deși oferă acces restricționat grupurilor minoritare, este linear, ierarhic și scump, mediile on-line permit un acces mai ușor și non-linear, în mare parte non-ierarhic, și relativ ieftin (Karim, Smeltzer și Loucheur, 1998). Capacitatea de a schimba mesaje între indivizi din diverse locuri ale planetei și de a avea acces la informații privind comunitatea schimbă aproape instantaneu dinamica diasporei, permițând legături îmbunătățite din punct de vedere calitativ și cantitativ. Pe măsură ce crește numărul de limbi și capabilități de traducere la nivelul software-ului on-line, un număr tot mai mare de vorbitori de alte limbi decât engleza sunt atrași de acest mediu.

Grupurile postcoloniale, ca și diasporele mai vechi comunică la nivel intercontinental prin rețele on-line. Conținutul mesajelor lor constă în mare parte din informații culturale, religioase, genealogice și privind patrimoniul. În unele cazuri, indivizi din diasporele respective construiesc resurse on-line în domeniul culturilor lor, în colaborare cu echipe de cercetare multiculturale. Având acces la resurse tehnologice mai avansate, membrii diasporelor din Vest produc CD-ROM-uri conținând scrierile lor religioase. De exemplu, în SUA au fost publicate CD-ROM-uri ca Al-Quran al-Kareem, care conțin lecturi din Cartea Sfântă a Islamului, sau Scriptures and the Heritage of the Sikhs. Disponibilitatea simultană a textului, a componentei audio și a graficii oferă nu doar un excelent mijloc de referință interactivă, ci și un instrument educațional superior pentru comunitățile spirituale, pentru care pronunțarea exactă a textelor religioase are o importanță deosebită.

Deși procente semnificative ale populației totale din țările cele mai avansate din punct de vedere tehnologic au acces la Internet, modelele de utilizare diferă foarte mult de factori ca vârsta, venitul, educația și apropierea de zonele urbane. Există modele diferite de acces on-line în rândul comunităților minoritare - rata medie de acces pentru canadienii de origine chineză este mai mare decât cea a populației canadiene totale, dar americanii de origine africană au cel mai scăzut nivel de acces din SUA. Accesul la tehnologie în țările în curs de dezvoltare este mult inferior celui din țările industrializate. În consecință, membrii grupurilor diasporice din Vest sunt mult mai activi în ceea ce privește producția de resurse culturale pe web. O motivație principală în ceea ce privește comunitățile imigrante pare a fi cea a supraviețuirii în fața producției culturale copleșitoare a culturii dominante și limitele propriului acces la industriile culturale ale țării de rezidență.

Un spațiu substanțial este dedicat în mediile electronice genealogiei. Este un subiect de interes deosebit pentru membrii diasporelor, mai ales pentru cei ai căror înaintași au migrat cu câteva generații în urmă. Ei descoperă în internet o resursă remarcabilă pentru eforturile de a-și reconstrui arborele genealogic. Există news-group-uri organizate în funcție de numele de familie, de origine și imigrație, pe grupuri etnice și evenimente istorice (în special războaie). Deși web-site-urile genealogice care se ocupă de persoane de origine europeană sunt cele mai numeroase, indivizi de orice proveniență își pot adăuga paginile personale la astfel de site-uri, care funcționează ca un fel de registre genealogice. Unele site-uri comerciale facilitează căutarea internațională de documentație folosind numele de familie drept cuvinte-cheie. Un serviciu din Olanda oferă asistență cetățenilor de origine mixtă sud-asiatică și europeană, asigurând accesul la arhive ale bisericilor, cimitirelor, regimentelor militare sau asociațiilor comunitare.

Adesea migranții recenți, despărțiți de familie și prieteni, postează anunțuri pe diverse news-group-uri, menționând detalii privind persoanele cu care vor să reintre în contact. Web-site-urile diasporice au adesea directoare globale cu membrii comunității. Adesea, acestea sunt organizate pe categorii ca instituția de educație absolvită. Directoarele diasporice pe companii sau meserii sunt de asemenea postate on-line. O conferință internațională a Asociației de Schimb Științific și Tehnologic cu Thailanda a propusdezvoltarea unui "link al experților thailandezi din întreaga lume." Această rețea urmează să folosească tehnologii ale informației și comunicării pentru a mobiliza elementele științifice și manageriale ale diasporei thailandeze, ca mijloc de a contracara, cel puțin parțial, exodul de inteligențe din această țară sud-est asiatică.

În unele cazuri, crearea de directoare diasporice este o problemă vitală. Necesitatea medicală de a identifica donatori de măduvă din propriul grup pentru tratarea celor șaizeci de boli ale sângelui a extins această căutare și în spațiul virtual. Sub egida Programului National Marrow Donor din Statele Unite, organizații comunitare ale americanilor de origine africană, asiatică, pacifică sau indigenă administrează web-site-uri prin care se identifică donatori adecvați de măduvă pentru pacienții din propriile comunități. Sunt de asemenea incluse informații din arhivele din țara de origine, deși potențialul oferit de rețelele electronice în ce privește alcătuirea de liste globale de donatori nu pare încă exploatat suficient. Se mai pot face încă multe lucruri în privința coordonării bazelor de date transnaționale cu informații actualizate privind potențialii donatori.

Deși unele site-uri ale diasporelor cuprind materiale de arhivă și academice, funcția lor cea mai importantă este aceea de a acționa ca depozitar și mijloc de diseminare a cunoștințelor culturale. Dată fiind cantitatea enormă a producției și exportului realizate de industriile culturale occidentale, rețelele on-line facilitează accesul global la opiniile asiatice, latino-americane și africane asupra lumii. Acesta este astfel un mijloc important de a contracara efectele imperialismului cultural și de a promova o diversitate culturală globală. Membrii individuali ai diasporelor care au acces la mediile on-line pot participa într-un grad semnificativ la schimburile culturale care au loc de regulă într-o comunitate fizică. Deși o rețea cibernetică nu permite același nivel de interacțiune ca o comunitate reală, ea facilitează comunicarea la un nivel mult mai mare decât fusese posibil anterior pentru grupurile diasporice. Folclorul tradițional, arborele de familie, reuniunile, festivalurile, publicarea de știri și locații globale ale instituțiilor comunitare sunt incluse toate în gama conținuturilor web-site-urilor. Evenimentele curente și tendințele din grupurile transnaționale sunt discutate de regulă de grupurile de discuții on-line. Toate acestea formează o bază de cunoștințe tot mai largă privind diaspora și modul în care aceasta interacționează cu sine și cu alții.

News-group-urile permit participarea utilizatorilor cu interese comune, stabiliți oriunde în lume; aceștia au fost denumiți cu sintagma "comunități virtuale" (Rheingold 1993). Totuși, noțiunea de comunitate virtuală sau electronică pare mai adecvată fie atunci când vorbim despre o rețea liberă ce conectează rezidenții unei anumite zone geografice, fie un grup diasporic ce este legat prin mai multe elemente, care împărtășește un univers simbolic ce include o gamă largă de producători culturali (Mitra 1997). Într-adevăr, cyberspațiul este adesea conceput ca un "loc" în care utilizatorii reconstituie electronic relațiile care existau înainte de migrare. Vorbind despre participarea imigranților indieni pe soc.culture.india (sci), Ananda Mitra spune: "Se presupune că majoritatea membrilor comunității indiene accesează rețeaua și găsesc astfel de mesaje generale și astfel își restabilesc legăturile cu persoane pe care le-ar fi putut cunoaște dinainte. Aceasta înseamnă că acea comunitate produsă de către și în jurul sci este o reprezentare a legăturilor care existau înainte de experiența diasporei. De exemplu, atunci când cineva găsește un mesaj referitor la un anumit colegiu din India, avem de-a face cu un efort de a identifica, în interiorul comunității virtuale, relații familiare care au putut fi rupte prin procesul de mișcare geografică, dar care acum pot fi restabilite în spațiul virtual al internetului."

 

Continuare în numărul următor

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 39

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: