Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

BVB, între agonie și extaz

Mihnea GRAUR

Bursa nu se simte prea bine. Situația nu este gravă, dar menținerea situației este periculoasă. Specialiștii au tras diferite semnale de alarmă, însă acestea nu au fost receptate unde și de cine trebuie. După un 2005 de mare excepție pentru BVB - creșterea indicelui BET cu 51% - , menținerea unui ritm de creștere atât de vioi era mai curând posibilă decât scăderea, mai ales că erau așteptate noi și importante listări la bursă. Oare aceasta este cauza?Și da, și nu

 

O interesantă analiză realizată de www.kmarket.ro la sfârșitul lunii iunie relevă o uluitoare ciclicitate calendaristică a evoluției bursiere în 2005 și 2006. Deși ne-am obișnuit an de an cu creșteri în primăvară, urmate de scăderi în vară, asemănările remarcate nu sunt chiar normale; cu toate acestea este evident că nu ne putem aștepta și în semestrul al doilea la evoluții similare...

Este posibil să fi contat și continuarea ieșirii din România a capitalurilor speculative, anunțată de Mugur Isărescu. La fel de posibil ca efectele incoerenței Guvernului față de Codul Fiscal.

Atractivitatea bursei este însă diminuată de faptul că preconizata listare la bursă a unor societăți importante nu a avut loc încă. Bursa de Valori București a fost ocolită de privatizări, acestea având loc mai mult întâmplător.

În aceste condiții nu este din păcate deloc surprinzătoare scăderea lichidității bursei de la 1,2 miliarde lei în luna ianuarie la 0,45 miliarde lei în iunie (cu un minim de0,3 miliarde în aprilie). Per total, lichiditatea bursei a fost pe primul semestru de 4,5 miliarde lei, deci aproximativ 1,25 milioane euro.

Este puțin față de ce anticipau Septimiu Stoica și Stere Farmache, dar se crede în continuare că în 2006 se va depăși lichiditatea de 7,8 miliarde lei din anul trecut. Vechea poveste: potențial există, dar nu este valorificat.

 

Bursa ca "termometru"

 

Sănătatea unei economii este descrisă de o multitudine de indicatori. Evoluția BVB descrie într-o oarecare măsură evoluția economiei românești, care continuă să crească, dar într-un ritm mai lent.

La bursă cel mai important este viitorul, orice investitor fiind firesc interesat în primul rând de profit. Dar multe societăți care au demonstrat că merită a fi listate la bursă nu sunt. Cum să se înghesuie să fie când "telenovela Patriciu" a dus la o pierdere a investitorilor la Rompetrol Rafinare Constanța de 35% în acest an?! Dinu Patriciu rămâne în continuare doar cercetat, fără a se stabili dacă este vinovat sau nu, și, deși acesta printr-o măsură disperată a renunțat la toate funcțiile executive deținute, incertitudinea planează asupra acțiunilor RRC.

Nu ne putem pronunța asupra vinovăției sale și nici nu este acesta scopul mass-media. Campaniile de presă sunt bune atunci când există certitudini, altfel se ajunge la aberații și dezechilibre precum cel în care a fost târât complet aiurea BCR-ul la sfârșitul anilor '90. Nici o bancă nu poate rezista unei campanii de presă care generează neașteptate retrageri masive de bani.

Situația se prezintă similar pentru Rompetrol Rafinare. Trebuie să se înțeleagă faptul că un atac de acest gen lovește nu doar asupra unui om de afaceri, ci și asupra economiei naționale pentru că bursa este sensibilă la orice știre. Comandată sau nu, adevărată sau falsă.

 

Întărirea BVB. Primul pas - Transelectrica

 

Cu toate că trebuie să facă față unei palete largi de factori de influență - evoluția economiei, instabilitatea fiscală, ocolirea privatizării prin bursă, ieșirea din țară a capitalurilor speculative, situațiile de tipul Patriciu-RRC, delistările hotărâte de CNVM etc. -, BVB se întărește prin atragerea Rasdaq și a Bursei de la Sibiu.

Obiectivul imediat este atragerea potențialului de societăți importante, pe care Stere Farmache le aprecia ca fiind în număr de 15.

Primul pas a fost făcut în iunie cu Transelectrica. Cu succes. Oferta a fost pentru 7,33 milioane acțiuni a câte 16,8 lei, deci o majorare a capitalului social de 123,14 milioane lei. Cererea a fost însă pentru 36,6 milioane acțiuni, adică de 5 ori mai mare! Explicabil atât datorită faptului că Transelectrica va rămâne cu capital majoritar de stat (deci, conform legii, va repartiza profitul sub formă de dividende), cât și a investițiilor masive necesare, de peste 600 milioane de euro până în 2013.

Câștigul Bursei de Valori București este, păstrându-ne luciditatea, mai mult unul de imagine. Vorbim de o societate de stat, și nu de una privatizată prin BVB. Semnalul este însă îndreptat către societățile private, pentru că acolo este cheia creșterii BVB.

Bursa a servit până acum mai mult pentru tranzacționare între investitori. Or, rostul bursei este de atragere de către societăți a unor fonduri mai ieftine decât cele bancare, care sunt purtătoare de dobânzi.

 

Viitorul sună bine

 

Ca de obicei în ultima vreme, viitorul Bursei de Valori București sună bine. Se pregătește până la sfârșitul anului listarea Fondului Proprietatea la BVB și la o bursă importantă europeană. Capitalul fondului este de circa 4 miliarde de euro, ceea ce îl propulsează pe primul loc în topul fondurilor de investiții est-europene.

Vor exista probabil și alte listări ale unor companii importante. Nu putem anticipa obiectiv numele acestora, multe dintre ele fiind încă refractare atât datorită experiențelor nefavorabile avute de predecesori, cât și gradului redus de dezvoltare a pieței.

Un nou suflu trebuie și poate fi adus pe piața de capital de obligațiuni, mai ales în condițiile în care inflația și dobânzile scad, dar și de prin extinderea fondurilor de investiții și a celor mutuale.

Strategia pe termen lung prevede demararea cooperării Bursei de Valori București cu alte burse europene, așa cum a anunțat Stere Farmache, precizând că pentru această apropiere de Uniunea Europeană este necesar ca BVB să atingă un nivel de capitalizare de 40 miliarde euro, de trei ori mai mult ca în prezent.

Incertitudinea este cuvântul de ordine care caracterizează situația Bursei de Valori București în primul semestru. O piață incertă nu este atractivă pentru investiții, cel mult pentru capitalurile speculative. Atractivitatea va reveni când factorii negativi de influență despre care vorbeam mai devreme se vor diminua sau chiar vor dispărea. Prima clarificare definitivă trebuie să fie cea referitoare la Codul Fiscal, iar aici parlamentarii au un rol decisiv. Pe care probabil și-l vor asuma, mulți dintre ei fiind jucători activi pe bursă.

Publicat în : Economie  de la numărul 39

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: