Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

SUA și provocarea summitului de la Shanghai

Krasimir PETROV

Pe 15 iulie, membrii Organizației pentru Cooperare Shanghai (SCO) se vor întâlni în cadrul reuniunii anuale ce va avea loc la locul nașterii blocului eurasiatic - Shanghai. De la începuturile economice modeste din 2001, când a facilitat reîntoarcerea Chinei în propria curte central-asiatică pentru prima dată în ultimii aproape 1000 de ani, SCO a devenit o adevărată putere eurasiatică, având o componentă militară tot mai puternică. Statele Unite trebuie să urmărească eventualele direcții antiamericane ale SCO și în același timp să analizeze posibilitățile de stabilire a unui dialog cu acesta.Invitat de onoare: Ahmadinejad

 

Teoreticienii și legislatorii de la Washington au disprețuit puterea SCO - lucru care i-ar putea costa scump. În summitul de anul acesta invitatul de onoare va fi președintele Iranului Mahmoud Ahmadinejad, care va încerca să obțină pentru statul său statutul de membru cu puteri depline al acestei organizații tot mai antiamericane. Iranul are statut de observator, ca și India, Pakistan și Mongolia. Președintele Bielorusiei, Alexander Lukașenko, bate și el la poarta SCO pentru a obține susținere împotriva Rusiei, și ea membră SCO.

Surse apropiate Moscovei susțin că statutul de membru cu drepturi depline nu este în cărți nici pentru dictatura slavă, nici pentru teocrația șiită. Ahmadinejad va fi însă răsplătit cu întâlniri bilaterale cu șefi de stat SCO, între care președintele Hu al Chinei, președintele rus Vladimir Putin și președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev.

SUA trebuie să urmărească îndeaproape apropierea dintre SCO și Iran, pentru că ea ar putea indica o coordonare sporită între Moscova, Beijing și Teheran. Acest lucru s-ar putea dovedi deosebit de important dacă Iranul refuză ultimul pachet de stimulente propus și nu acceptă să pună capăt operațiunilor de îmbogățire a uraniului și să-și deschidă programul nuclear lansat cu 18 ani în urmă pentru inspecții ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).  

 

Mize enorme pentru Rusia și China

 

Ținând seama de mizele enorme ale Rusiei și Chinei în relațiile bilaterale cu Teheranul, este posibil ca SUA să nu reușească să convingă Rusia și China că sprijinirea Iranului poate veni în contradicție cu interesele lor pe termen lung. Rusia a anunțat recent vânzarea către Iran a unor rachete sol-aer TOR-1-M pentru apărarea reactorului nuclear de la Bușer și a industriei sale nucleare în plină dezvoltare de posibile atacuri aeriene americane sau israeliene. Interesele Moscovei legate nu doar de vânzările de armament convențional, ci și de sporirea vânzărilor de reactoare nucleare sau acordurile încheiate de China privind importuri de gaze naturale de peste 100 miliarde dolari în următorii 30 de ani nu mai sunt un secret pentru nimeni.

Însă problemele ridicate pe termen lung de un Iran radical ar trebui să-i preocupe pe liderii SCO din Shanghai. Concret, un Iran ostil, înarmat nuclear și agresiv din punct de vedere religios ar putea pune probleme conducătorilor postsovietici autoritari și seculari ai republicilor din Caucaz și Asia Centrală. Iranul a fost în spatele opoziției islamiste sunnite în cadrul războiului civil din Tadjikistan la începutul anilor 1990 și își croiește drum și în Azerbaidjan.

 

Obstacole geopolitice   pentru SUA

 

În summitul de la Shanghai, SUA trebuie să acorde atenție și altor posibile fenomene antiamericane. Anul trecut, SCO, încurajat de Rusia și China, a adoptat o rezoluție în care se solicita retragerea SUA de la o bază aeriană din Karshi Khanabad, Uzbekistan. Refuzul SUA de a finaliza plățile pentru bază și criticile aspre la adresa președintelui Islam Karimov pentru victimele civile înregistrate în timpul înăbușirii unei rebeliuni islamiste în Andijan în mai 2005 au contribuit și ele la decizia Uzbekistanului de a interzice prezența trupelor americane.

Anul acesta, Rusia a dictat Republicii Kârgâze termenii și condițiile pentru găzduirea ultimei baze aeriene importante a SUA în Asia Centrală, cea de la Aeroportul Manas din capitala Bișkek. Moscova a cerut încetarea oricăror zboruri de recunoaștere și limitarea utilizării bazei exclusive la operațiuni de realimentare pentru Afganistan. Tot Rusia l-a încurajat pe președintele kârgâz Kurmanbek Bakiev să ceară ajutoare de 100 milioane de dolari și să mărească de șase ori chiria pentru baza aeriană.

 

Kazahstan - pivotul politicii SUA în regiune

 

Există și vești bune legate de SCO. SUA își întăresc legăturile cu Kazahstanul, un important producător de petrol ce aplică una dintre cele mai liberale politici economice din regiune. Statul este în același timp cel mai deschis față de Occident în regiune. În vizita sa în această țară în mai, vicepreședintele Dick Cheney l-a felicitat pe președintele Nursultan Nazarbaev, conducătorul acestui stat prins între doi giganți cu trecut imperialist, Rusia și China.

Membrii și observatorii SCO din Asia Centrală - Afganistan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan - au mare nevoie de modernizare politică și dezvoltare economică, iar Kazahstanul poate oferi un exemplu în acest sens. Kazahstanul intenționează să înlocuiască o economie bazată pe energie și materii prime cu una bazată pe construcția de mașini, construcții și servicii. Capitala țării, Alma Ata, cunoaște un boom în domeniul construcțiilor și se poate lăuda cu centrele comerciale strălucitoare și mașinile sale noi. Creșterea prețului petrolului a sporit de peste patru ori PIB-ul pe cap de locuitor al Kazahstanului în ultimul deceniu și se așteaptă ca producția de petrol să ajungă la 3,5 milioane barili pe zi până în 2012.

Nazarbaev încearcă să păstreze un echilibru între Rusia, China și SUA. Kazahstanul extinde conducta de petrol care îl leagă de portul rusesc Novorosiisk și în același timp a construit o conductă de petrol care îl leagă de China. Președintele a anunțat realizarea unui acord pentru furnizare de petrol pentru consorțiul care administrează conducta Baku-Ceyhan, condus de British Petroleum. Tot el a respectat cerințele SUA de a nu construi o conductă către Iran. Recent, Nazarbaev a adresat o scrisoare președintelui Ahmadinejad, cerându-i abandonarea programului nuclear militar iranian, așa cum și Kazahstan a renunțat la propriul arsenal nuclear după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Din păcate, majoritatea statelor din Asia Centrală au ales o altă cale și rămân în mare parte sub influența Chinei și a Rusiei. Nu există nici o îndoială în privința intențiilor Chinei și ale Rusiei în Asia Centrală - preluarea controlului asupra resurselor naturale și împiedicarea influenței SUA în regiune. Puterea și influența tot mai mari ale SCO sugerează că s-ar putea să și reușească.

 

Provocări pentru politica SUA

 

SUA pot contracara ascensiunea SCO. În primul rând, Washingtonul trebuie să accepte idea că Rusia și China au o istorie, un prezent și un viitor în această regiune strategică. Ele sunt extrem de suspicioase în ce privește interesele declarate ale SUA și nu privesc "nou-venitul" cu ochi prea buni. Mesajele diplomatice ale Washingtonului față de aceste două puteri și față de toți membrii și observatorii SCO trebuie să rămână pline de tact și nuanțate.

SUA pot demonstra Beijingului că Rusia îl împinge într-un bloc antiamerican, ceea ce contravine intereselor Chinei pe termen lung. Rusia este un producător de petrol la costuri mari, iar instabilitatea din Orientul Mijlociu menține prețurile (și veniturile sale bugetare) ridicate. Un important consilier pe politică externă al lui Putin spunea că Rusia se va bucura în tăcere dacă menținerea instabilității în Orientul Mijlociu împinge prețul petrolului la 90 de dolari barilul sau mai mult. China, pe de altă parte, este o putere economică a cărei nevoie de energie o face dependentă de petrolul ieftin din Orientul Mijlociu. China are interesul de a menține pacea în Golf, pentru a asigura securitatea investițiilor tot mai mari în energie pe care le face. Dacă nu este ținut sub control, Iranul poate ridica prețul internațional al petrolului prin politica sa agresivă de sprijinire a terorismului, prin ajutorul dat islamiștilor jihadiști și prin subminarea regimurilor sunnite moderate, din Golf până în Maroc.

Washingtonul trebuie să atragă atenția Moscovei asupra repercusiunilor geopolitice ale susținerii unui Iran radical și înarmat nuclear, care va încerca foarte probabil să se impună în partea sudică, foarte sensibilă, a Rusiei.

SUA trebuie să-și dezvolte relația cu Kazahstanul și să primească cu căldură vizita președintelui Nazarbaev în septembrie. SUA trebuie să încurajeze democratizarea, protejarea drepturilor omului și economia de piață în Kazahstan și, pe cât posibil, și în alte state SCO, mai ales în Kârgâzstan și Tadjikistan. Crearea bunăstării regionale va juca un rol important în blocarea ascensiunii Islamului radical. Un rol important l-ar putea juca și un sistem de învățământ modern, secular, și încurajarea unor variante mai pașnice ale Islamului, cum ar fi sufismul mistic.

 

Concluzie

 

În lungul său război împotriva terorismului islamist și a ideologiei politice care îl susține, America nu-și poate permite un conflict cu Rusia și China în Eurasia. De aceea Washingtonul trebuie să analizeze posibilitățile de inițiere a dialogului cu SCO la cea de-a cincea aniversare. Altfel, riscă încă o umilință în fața Moscovei și a Beijingului.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 39

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: