Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Hai să dăm mână cu mână...

Cristian BANU

Răspunsul "parțial color" de la Bruxelles aduce oarecare liniște și pace pe meleagurile românești. E bine că n-a fost rău, să vedem și partea plină a paharului și să ne bucurăm în buna tradiție românească. Mai mult chiar, judecând după comportamentul domnilor Barroso et Comp., este chiar posibil ca Bulgaria să rămână pe bară, în vreme ce noi vom intra în UE...Dușul rece primit, privind data aderării, nu pare să impresioneze pe nimeni. Adevărul este că parcă intrase strechea în clasa noastră politică ce se și vedea cu sacii în căruță, gata integrați. Președintele voia guvern nou dezamăgit de cel vechi, deși mai alaltăieri spunea că este cel mai bun guvern din istoria României, Parlamentul abia aștepta să mai îndulcească puțin niște legi care îi deranjau pe distinșii parlamentari, DNA-ul trebuia pus cu botul pe labe că prea se învârtoșase, iar premierul amețise săracul apărându-se de atacurile care veneau din toate direcțiile sau întrecându-se cu președintele la număr de sate inundate vizitate. În condițiile acestea, ne întrebăm oare cine a condus România în ultimele câteva luni. Poate nepoata Noricăi Nicolai.

Recenta criză a gripei aviare ne-a readus cu toții cu picioarele pe pământ. Unii ziariști s-au grăbit să ceară capul ministrului Agriculturii (vinovat pe lângă asta și de vreo trei stegulețe roșii) de parcă ministrul ar fi vinovat că un medic veterinar a luat șpagă și a dat autorizații "pe neve". Hai să fim serioși! Chiar este treaba ministrului să controleze medicii veterinari din fiecare cătun? Chiar trebuie să vină președintele de cincisprezece ori ca Dorel și ai săi să refacă un pod?

Din păcate, România stă foarte prost la capitolul instituții. Ele există pe hârtie, sunt frumoase, unele au sedii moderne de marmură și sticlă, însă înăuntru este dezastru. Orice chestie banală care iese din rutina zilnică dă peste cap întregul sistem. Bunăoară, discopatia președintelui. Chiar nu există la Cotroceni un medic care să facă un consult lunar președintelui și să depisteze la timp o problemă de sănătate? Chiar trebuia să ajungă în pragul paraliziei cu două comisii medicale la căpătâi? Dacă nu există, de ce nu există? Oricât ar fidomnul Băsescu de nonconformist, am serioase dubii că nu s-ar fi supus unor controale medicale regulate dacă ar fi interesat pe cineva să i le facă. Oare la Palatul Victoria există un medic? Merge domnul Tăriceanu la doctor pentru control? Sunt întrebări simple, banale dar care ascund dureri profunde.

Discopatia președintelui este definitorie pentru problema pe care o au instituțiile românești: sunt incapabile de diagnostic și acțiuni preventive. Or, aici nu este vina lui Băsescu, sau Tăriceanu sau Flutur, deși inevitabil sunt țintele cele mai ușoare. "Lanțul de comandă", ca să folosesc un barbarism, nu funcționează la noi. Poate și de aceea partidele noastre sunt structurate pe "găști" și "grupulețe" și nu sunt cu adevărat instituții reale.

Reacțiile de după raport (dar nu neapărat numai ele) au scos la lumină și o altă tară gravă a clasei politice românești: lipsa de responsabilitate. Nici unul dintre miniștrii vizați în raport nu a ieșit în față măcar ca Emil Bobu și al său celebru "Onorată instanță, am fost un dobitoc!" Mi s-ar fi părut normal ca domnul Vlădescu, cel care clocește de un an de zile un Cod Fiscal ce nu e gata nici azi și altceva nu a făcut în tot acest timp - măcar alți colegi de guvern au făcut prostii, el nici măcar asta nu a fost în stare -, să vină în față să ne spună de ce nu a fost în stare să implementeze un sistem informatic...

Faptul că premierul îi tolerează în continuare, după cum a tolerat-o și pe Norica Nicolai (pe care am văzut-o recent veselă și zglobie la o emisiune TV, de parcă nici usturoi nu a mâncat, nici gurița nu-i miroase și mai nou amenință jurnaliștii cu procese), pe Codruț Șereș, pe Georgică Copos și pe alții se va dovedi la un moment dat foarte costisitor politic. Și ceea ce nu a reușit "dușmanul de moarte" o vor face prietenii săi cu care acum "pupat piața Endependenții".

Închei cu o constatare a unui coleg care pe mine m-a cam pus pe gânduri: "[...] În România încă nu prea există competență administrativă în afara sistemului. Cu puține excepții, numai foștii UTC-isti, secretari de partid sau securiști știu cum funcționează administrația publică. Nu există competențe alternative în societatea civilă, oameni care să nu fi avut nici un contact cu puterea pre-1989. Eliminarea acestei birocrații postcomuniste ar duce la dezorganizarea administrației publice. Trist, dar adevărat. În condițiile eliminării din politică a foștilor nomenclaturiști de a doua generație, locul lor va fi luat de lideri incompetenți și populiști. Nu vă spune nimic combinația dintre declinul lui Năstase și ascensiunea lui Vanghelie?"(C. B.)

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: