Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Un nou trend în America

dr. Melania DRĂGHICI

În loc de a naște într-un spital, Heidi Temple l-a născut pe micuțul Logan într-o cadă pneumatică din sufragerie, în fața șemineului, ea și soțul său fiind asistați de două moașe calificate."A fost extraordinar", a spus Heidi Temple, care locuiește în San Anselmo, California. "A fost mult mai relaxant, fără obișnuitul stres pe care îl resimți într-un spital. Le-am chemat pe moașe și ele au venit imediat. Amândouă au fost foarte atente și mi-au transmis o stare de liniște."

Soții Temple fac parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de oameni care aleg să nască acasă împreună cu moașele, într-un mod cât mai natural, în loc să experimenteze nașterea într-un spital. Acest trend crește încet, dar sigur. În conformitate cu datele de la Centrul Național pentru Statistică Medicală (National Center for Health Statistics) din 2003, cel mai recent an pentru care sunt disponibile datele statistice complete, opt procente din femeile însărcinate din Statele Unite au născut având alături o moașă, față de numai patru procente în 1990. Nașterile asistate de moașele calificate au început să crească începând cu 1975.

Legile care reglementează regimul moașelor variază de la un stat la altul, după cum variază și reglementările privind acoperirea costurilor de către asigurările sociale.

În general, majoritatea asigurărilor acoperă nașterea cu ajutorul moașelor, cu condiția ca acestea să fie calificate în conformitate cu legile statului respectiv și lucrează într-un spital sau într-o casă de nașteri autorizată. Nu toate moașele sunt certificate, acestea fiind numite uneori și asistente de moașă.

Asigurările sunt reticente atunci când este vorba de moașe neacreditate sau care asistă nașterile la domiciliu și cele care în general nu lucrează într-un spital.

Dar alegerea unei moașe este mai mult decât o simplă alegere a unui "furnizor de servicii de îngrijire" sau a decide între a naște acasă sau la spital, reprezintă o schimbare a modului în care femeile abordează sarcina. Cu toate că moașele calificate sunt autorizate să prescrie medicamente, în general ele încurajează nașterile naturale fără ajutorul medicamentelor și se bazează în special pe remedii naturale.

Redus la esență, reprezintă o respingere a imaginii tradiționale a sălii de operații pline de oameni, cu o asistentă la căpătâiul patului de operație gata să administreze calmante și un grup de oameni care strigă "Împinge!".

Totuși, cum sarcina și nașterea implică unele dintre cele mai mari costuri, o familie trebuie să verifice bine înainte dacă ele sunt acoperite de asigurător. WellPoint Inc., unul dintre cei mai mari asigurători de sănătate din Statele Unite, spune că acoperirea acestor cheltuieli diferă de la localitate la localitate și de planul de asigurare ales.

Aetna Inc.spune că are contracte cu moașe care asistă nașterile în spitale sau în centrele de sănătate, dar nu și nașterile la domiciliu, cu excepția orașelor New York și Washington sau oriunde în lume este obligatoriu prin lege. În cazul lui Heidi Temple, de la care a pornit acest articol, asigurătorul acoperă 80% din cheltuieli.

UnitedHealth Group Inc. acoperă atât nașterile la spital sau într-un centru autorizat, cât și nașterile la domiciliu. Beneficiile sunt, în general, identice pentru mamele care aleg să nască într-un spital cu un doctor ginecolog și mamele care nasc acasă asistate de moașe.

Cea care dorește să apeleze la moașe trebuie să verifice dacă în zona respectivă ele există, deoarece nu sunt peste tot. În unele zone ale țării, cabinetele ginecologice au fost forțate să renunțe la moașe pentru a mai reduce din costuri. Acolo unde sunt disponibile, prețurile variază în funcție de localitate și practician.

Deși prețurile sunt mult mai scăzute decât la o naștere într-un spital, alegerea unei moașe este motivată în principal de sistemul de valori propriu. Cuplurile care aleg să nască în acest mod descriu experiența lor ca fiind "lină", "liniștită" "romantică".

"În timpul travaliului, moașele nu mi-au spus nimic. Pe măsură ce lucrurile avansau, ele s-au asigurat că este totul în regulă. Era un sentiment foarte reconfortant că fac totul singură", a declarat Heidi Temple. Soțul ei spune că prezența discretă a moașelor i-a oferit suficientă încredere și a descris întreaga experiență ca fiind "cea mai deosebită", una foarte "privată".

Un alt aspect al nașterilor asistate de moașe este că femeile nasc în acele poziții care le fac să se simtă confortabil. În cadă, în pat alături de soț, în piscină... În afară de eventuala apariție a unor probleme medicale, nașterile sunt cât se poate de naturale. Mai natural decât atât nu se poate, spun mamele care au născut cu ajutorul moașelor.

 

Ce se întâmplă în România?

 

La noi, există numeroase mame care nasc acasă. Din păcate însă, nu este vorba de o alegere în cunoștință de cauză, ci, din contră, de lipsă de asistență medicală, de lipsă de informații... Altfel, se preferă desigur nașterea la spital și prin cezariană, deși medicii ginecologi nu recomandă această procedură decât în cazuri excepționale.

Mai nou, profesia de moașă a ajuns să fie reglementată și în România și există deja patru facultăți "de moașe" la București, Cluj, Sibiu și Iași. Ministerul Educației a decis, prin Adresa 27.424/martie 2003, ca, începând din anul universitar 2003-2004, pregătirea moașelor să se realizeze în regim de învățământ universitar, prin programe de studii de patru ani, la sfârșitul cărora se obține diploma de licență, iar asistenții medicali generaliști se vor pregăti trei ani în cadrul colegiilor universitare, studiile urmând să se finalizeze cu examen de absolvire. Potrivit MEdC, acești absolvenți vor putea obține și diploma de licență dacă urmează ulterior încă un an de pregătire, după care ei pot accede chiar la studii postuniversitare și la carieră didactică. Culmea este că mult-invocatele directive UE în această problemă nu există! Nici un acord sau directivă europeană nu impune și nici măcar nu recomandă ca formarea inițială a asistenților medicali generaliști sau a moașelor, care doresc să profeseze în statele membre UE, să fie de studii de trei sau patru ani. În țările civilizate din Europa, unde diferențele dintre sat și oraș nu sunt cuantificate decât în numărul de locuitori, pentru a urma școala de asistent medical un candidat TREBUIE SĂ FIE ABSOLVENT AL UNEI ȘCOLI CU O DURATĂ DE 10 ANI. Cum nici un absolvent a cel puțin 10 clase nu poate merge la facultate, este evident că pentru a se califica ca nursing sau moașă el urmează doar școli de nivel mediu. Comisiile de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului consideră că adresa MEdC și proiectul ordonanței de urgență nu sunt în conformitate cu normele și practicile UE și solicită analizarea și revizuirea adresei MEdC, astfel încât, în perspectiva integrării în Comunitatea Europeană, România să nu blocheze, prin norme singulare în UE, libera circulație, cu dublu sens, a profesiilor de nursing sau moașe. De asemenea, se cere să nu se renunțe la învățământul postliceal cu profil medico-farmaceutic.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: