Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Călin Popescu Tăriceanu la final?

Cristian BANU

Atacul împotriva premierului, declanșat de Crin Antonescu, un liberal considerat a face parte din "aripa Patriciu", asemenea premierului, complică situația lui Călin Popescu Tăriceanu care pare a fi pierdut cel mai important sprijin și cred că în momentul de față debarcarea sa din fruntea PNL și, implicit, din fruntea guvernului este o chestiune de timp.Desigur, este posibil ca ieșirea lui Crin Antonescu să fie una individuală, nu una "programată" și cu program. Poate să fie un semnal de alarmă tras de o persoană îngrijorată de managementul defectuos al partidului. Chiar și așa, pentru Călin Popescu Tăriceanu semnalul este unul serios, fiindcă vine din partea unor susținători. Dacă până acum criticile veneau din zona Palatului Cotroceni și a unor reprezentanți ai acestuia, acum ele vin din partea reprezentantului grupării Patriciu și cu greu pot fi bănuite de complicități cotroceniste, chiar dacă unele critici sunt similare.

În definitiv, ce i se reproșează lui Călin Popescu Tăriceanu?

 

Management politic deficitar

 

Managementul defectuos al partidului, în primul rând. Dar ce înseamnă management politic performant? Din păcate, în România, singurul model de manager politic performant este Octavian Cozmâncă, singurul care a reușit să controleze și să administreze performant un aparat de partid. Chiar și azi, PSD-ul rămâne cel mai activ partid în scena publică. Toate piețele din București sunt pline de tineri în tricouri roșii care caută să convingă oamenii. Nu știu cât de eficienți sunt, dar ei sunt acolo, în stradă, printre oameni, ceea ce nu s-a întâmplat cu activiștii de partid ai actualei puteri nici în campania electorală. Pentru Alianța D.A. campania a fost făcută mai puțin de activiștii proprii, cât mai ales de voluntari neimplicați politic, doar pur și simplu oripilați de partidul-stat. Ei au bântuit pe străzi, ei au convins oamenii pe forumuri de discuție de pe internet, ei s-au certat cu rudele, prietenii și i-au mobilizat la vot.

PNL a avut permanent o atitudine reactivă, fie că era vorba de răspunsurile la criticile președintelui Băsescu, fie că era vorba de preluarea unor teme ale societății civile la ordinea zilei. Partidul nu a mai venit cu nici un proiect original.

Nici la nivel guvernamental partidul nu a avut o prestație la nivelul așteptărilor, cel puțin la Sănătate prestația miniștrilor liberali fiind catastrofală. Nici la Finanțe nu s-au înregistrat performanțe deosebite, ba, din contră, acest minister a fost sancționat de Uniunea Europeană.

Din păcate, dacă este clar că Tăriceanu a administrat prost partidul, el nereușind să producă o strategie politică, o strategie de comunicare coerentă, nici celelalte tabere din partid nu vin cu alternative.

 

Scăderea partidului în sondaje

 

Scăderea partidului în sondaje este un alt reproș la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. Dacă aici premierul are partea lui de vină prin multele gafe comunicaționale făcute - cea mai recentă cu fluturașii integrării -, este nedrept să i se pună lui în cârcă totul. Nu cred că este vina lui Tăriceanu că nepoata Noricăi Nicolai votează în Senat, că Ludovic Orban jignește gratuit pe oricine, că mulți parlamentari PNL trag chiulul și legile se poticnesc în Parlament. De bine, de rău, Călin Popescu Tăriceanu a reușit să conducă un an și jumătate o echipă extrem de eterogenă, sub presiuni de care nu a mai avut parte nici un alt premier (practic acest guvern s-a aflat de la bun început sub semnul provizoratului, inițial stând sub amenințarea alegerilor anticipate, apoi sub amenințarea schimbării iminente a premierului, iar acum este la rând "restructurarea"). Până la urmă, guvernul său a reușit să reducă numărul stegulețelor de la 14 la numai 4 (și dacă ar fi fost mai eficient ar fi putut rezolva cel puțin încă două). Desigur, un rol important l-a avut și prestația individuală a unor miniștri, din care se detașează Monica Macovei.

Reproșabil lui Călin Popescu Tăriceanu rămâne tolerarea în Guvern a unor miniștri asupra cărora avea control direct, la Sănătate și Finanțe, ministere care au punctat serios la imaginea negativă.

 

Conducerea autoritară

 

Conducerea autoritară a partidului este al treilea reproș important la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu. Mi se pare o glumă proastă. Dacă Tăriceanu ar fi fost un lider autoritar, Orban, Nicolai, Meleșcanu et Comp. ar fi trebuit să zboare de mult sau măcar să fie trași pe linia a doua. Așa însă, s-a rățoit doar la tânărul Boureanu care nu constituie o amenințare pentru nimeni. Dacă ar fi fost atât de autoritar, măcar pe incompetenții din aparatul său i-ar fi dat afară pentru că l-au pus de atâtea ori în situații ridicole. Înțeleg că este dificil din punct de vedere politic să o penalizezi pe o Norica Nicolai (dar putea, cel puțin, să o roage ca pentru o perioadă să facă un pas în spate), dar nu înțeleg de ce nu l-a sancționat pe Alfred Bulai după faza penibilă cu fluturașii.

 

Perspective liberale

 

Interesantă este persoana vehiculată de presă pentru a-i urma lui Tăriceanu la conducerea partidului, Bogdan Olteanu. Mi se pare o alternativă foarte bună, Olteanu reușind până acum să se remarce ca un bun comunicator, un colaborator cu societatea civilă - recent am participat la o dezbatere pe tema legii lustrației organizată de Camera Deputaților în colaborare cu societatea civilă, o inițiativă care se vrea continuată. Ar fi cel mai tânăr lider de partid și un bun atu de imagine. Olteanu are în plus și suportul actualului președinte, care va lăsa moștenire partidul unui om de încredere. Relația dintre Olteanu și Tăriceanu datează de aproape zece ani, primul fiind finul celui de-al doilea. În interiorul PNL, Bogdan Olteanu este perceput ca al doilea om în partid după Tăriceanu, atât ca acces și participare la decizii, cât și ca influență în organizațiile partidului. Olteanu este cel care a ținut legătura cu filialele în momentele critice în care trebuiau împărțite funcțiile în Executiv și administrația locală. Din grupul celor care îl susțin pe Bogdan Olteanu fac parte secretarul general al PNL, Dan Motreanu, miniștri fără vizibilitate, Mihai Voicu și Cristian David, președintele tinerilor liberali, Cristian Adomniței, parlamentari precum George Scutaru, Relu Fenechiu etc.

Și probabil, tot pentru imagine, un premier "surpriză", în persoana doamnei Mona Muscă. Dânsa ar avea avantajul că este apreciată de Traian Băsescu și în același timp agreată de liberali, spre deosebire de Theodor Stolojan care este văzut acum ca un cal troian. De altfel, faptul că domnia sa a întrerupt turneul prin filiale după numai două vizite arată eșecul demersului său. În plus, un premier femeie ar fi o excelentă lovitură de imagine pentru România ca țară ce este încă văzută de mulți ca sălbatică și necivilizată (nu că în parte nu ar fi adevărat, dar asta este o altă poveste). O astfel de soluție ar împăca și capra patriciană, și varza cotrocenistă și, culmea, ar ieși bine pentru toată lumea.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: