Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Miliardari pe banii noștri

Cezar DOBRE

Anii 1989-2006 vor intra în istorie ca perioada "capitalismului sălbatic". Nu că de la 1 ianuarie 2007 (data aproape certă a aderării) nu vor mai fi posibile afacerile oneroase, ele se întâmplă și în țările Uniunii, însă ponderera lor va scădea drastic față de ce este în prezent.Unul dintre demersurile de presă cele mai nocive pentru capitalismul românesc - este foarte interesant faptul că toată clasa politică românească refuză să utilizeze acest termen - este celebrul "Top 300 Capital", o inițiativă altfel de succes, care însă nu face altceva decât să ofere notorietate și un fel de legitimitate unor "miliardari de carton". Astfel, mass-media a preluat și amplificat o serie de "oameni de afaceri" care nu este foarte clar cu ce se ocupă în afară de o viață mondenă, gen Irinel Columbeanu, prosperi oameni de afaceri cu datorii imense la bugetul de stat precum frații Micula, sau persoane îmbogățite pe seama unui singur client: statul.

 

Capitalismul nu are o imagine bună

 

În toți acești ani a fost compromisă ideea de capitalism și avere. Mediul de afaceri românesc este mai degrabă învățat să facă afaceri cu statul sau să profite de un cvasimonopol, ceea ce face ca și imaginea "capitaliștilor" să nu fie una foarte bună. Puține sunt companiile despre care se poate spune că performează într-un mediu concurențial și nu primesc un "mic ajutor" din partea statului.

Omul de rând vede în spatele fiecărei bogății acumulate o faptă penală. În vreme ce el se zbate cu salariul mizer, cu inflația, cu taxele și impozitele tot mai mari, asistă la îmbogățirea peste noapte, la averi sfidătoare, la opulență strivitoare, iar izvorul acestora nu este neapărat munca, strădania cinstită, ci, cel mai adesea, sorgintea se află în malversațiunile din privatizare, la afacerile dubioase pe seama statului, din "fructificarea" pozițiilor politice și administrative dobândite pentru apartenența la un partid.

Un rol important l-a avut și presa, care a mediatizat constant "oamenii de afaceri", indiferent de categoria lor, personaje de tipul Gigi Becali sau Irinel Columbeanu prezentați ca "oameni de afaceri".

La fel de importantă a fost lipsa de atitudine a Justiției în cazul unor jafuri flagrante, cum au fost Bancorex, Caritas, SAFI, FNI în care vinovații au rămas nepedepsiți.

În aceste condiții, IMM-urile, care într-o economie sănătoasă sunt motorul dezvoltării, sunt incapabile să se dezvolte sănătos, perpetuând și ele modelul companiilor mari.

 

Statul, un fraier intenționat

 

Rețetele de îmbogățire pe seama statului sunt foarte simple.

Pe baza sprijinului politic, se obțin contracte generoase cu statul, contracte pe baza cărora contribuabilul ajunge să plătească de zece ori mai mult decât dacă ar fi fost organizate licitații corecte. Cel mai banal exemplu, înlocuirea bordurilor din Capitală în fiecare an, deși în 90% din cazuri nu este nevoie. La fel asfaltările, tot Capitala fiind de pomină aici cu asfaltarea bulevardelor din centru, deși acestea erau în stare bună.

Se achiziționează echipamente de care este sau nu este nevoie și care stau apoi nefolosite cu anii până când se deteriorează și nu mai pot fi folosite.

Achiziționarea de active de stat subevaluate. Rețeta în acest caz: un director "de-al nostru" falimentează cu bună-știință o companie de stat, care ajunge să acumuleze datorii importante, iar pentru plătirea acestora se vând activele (mult subevaluate) unor "oameni de afaceri" "atenți" cu cine trebuie.

 

Învârteli cu terenuri la Brașov

 

Afacerile imobiliare sunt cea mai utilizată metodă de îmbogățire, pentru că este foarte simplu de realizat cu sprijinul deloc dezinteresat al primarilor. Printre cazurile cele mai cunoscute care au apărut în presa centrală se numără cel al brașoveanului Maori Zinger în complicitate cu Primăria Brașov și "moștenirea Movilă" de care au profitat apropiații primarului constănțean Radu Mazăre.

Atât presa centrală (de exemplu "Adevărul", în mai multe rânduri, "Curierul Național", sau "Evenimentul Zilei"), cât și cea locală au descris mecanismul prin care omul de afaceri israelian Maori Zinger a ajuns "stăpânul" unor proprietăți imobiliare de invidiat. El a intrat anul trecut în Top 300, realizat de revista "Capital", cu o avere estimată la peste 200 milioane de euro.

Prima ieșire la rampă a lui Zinger s-a petrecut în 2002, avându-l ca sfetnic pe "generalul Matei" (implicat într-un caz de luare de mită ce l-a avut ca protagonist pe omul mafiei casaleze, Ricardo Orlandino). Mascat, Maor Zinger a finanțat un cotidian local, dar la Registrul Comerțului figura soția falsului general Matei, care fusese reținut în cazul Orlandino. Colapsul de la Romradiatoare, printre acționarii căreia se afla și Mircea Lucescu, i-a creat lui Zinger o posibilitate de a-și lărgi afacerile. Prin firma Tivina SRL, a participat la licitația organizată de Direcția Finanțelor Publice. Deși Romradiatoare SA solicitase înscrierea în baza Ordonanței 26 a eșalonării datoriilor la bugetul de stat, a pierdut terenul în favoarea SC Tivina SRL. Antrenorul Lucescu a ieșit înfrânt, după ce investise 300.000 euro la Romradiatoare. Altă afacere dubioasă: printr-o decizie a oficialităților locale, Zinger ia în concesiune un teren în cartierul Bartolomeu, prin firma Tivina SRL. Afacere profitabilă, având în vedere că terenul a fost concesionat cu o redevență anuală de 0,5 USD/metru pătrat.

În toate aceste "tranzacții" care au urmat concesionării sunt implicate persoane din anturajul actualului primar al Brașovului: soție, cumnată, sponsori din campania electorală. Ciudat este că Scripcaru, în calitate de consilier local, viceprimar și apoi primar, a semnat multe dintre aceste documente. Atât din partea administrației, cât și a concesionarilor.

Subconcesionarea terenului municipalității s-a făcut prin contracte succesive de vânzare-cumpărare între concesionar și concedent încheiate la notar. Terenul mult-râvnit este situat la ieșirea din Brașov spre Bran, unde există un puternic vad comercial. Suprafața este garnisită acum cu un mall și un cinema multiplex. Din informațiile noastre, firma DEPCOM a soției lui Scripcaru a plătit către DIP&GIP în jur de 1,5 miliarde de lei și a încasat de la Atlanta House peste 80 miliarde de lei, la interval de numai un an... Profitul este de peste 2 milioane de euro.

 

Moștenirea Movilă

 

Despre moștenirea Movilă au scris pe larg "Academia Cațavencu", "Adevărul" și "Cotidianul". Doamna Alina Movilă Buzescu solicita de ani buni retrocedarea unui imobil și o suprafață de teren de 98,66 hectare, din Constanța, în calitate de moștenitoare a unui anume Jules Movilă. Mii de asemenea dosare zac nerezolvate în primărie încă de pe vremea țărăniștilor. În acest caz însă, pe data de 11 decembrie 2001, se prezintă la primărie Georgică Giurgiucanu, care depune o solicitare de retrocedare în numele doamnei Buzescu. A urmat apoi un studiu efectuat de Primăria Constanța, pentru a se găsi o soluție de despăgubire a solicitantului. Concluzia studiului a fost: "Terenul revendicat este ocupat în totalitate de locuințe, spații comerciale, alei, construcții industriale și alți proprietari". În aceste condiții, cererea de retrocedare formulată de Alina Movilă Buzescu a fost respinsă. Se menționează că imobilul nu poate fi restituit în natură și că drepturile izvorând din notificare au fost cesionate între timp către Georgică Giurgiucanu (omul de încredere al primarului Mazăre), Măriuța Maria, Cristian Borcea (președintele executiv al clubului Dinamo) și SC "Habitat și Ambient" SA. Dispoziția lui Mazăre mai stabilea și valoarea imobilului revendicat la 3.592.450 euro, cuantum în care primăria a propus compensarea cu alte 36 de terenuri situate în stațiunea Mamaia, zona peninsulară, Satul de Vacanță, Bulevardul I.C. Brătianu, Bulevardul Lăpușneanu și zona serelor din cartierul Palazu Mare.

Terenurile primite la schimb au suprafețe cuprinse între 135 mp (un teren din rezervația arheologică și arhitectonică din zona peninsulară, evaluat la 17.000 de euro) și 72.800 mp (un teren situat în nordul stațiunii Mamaia, evaluat la 1.800.000 de euro). Interesant este faptul că soluționarea dosarului a fost urgentată abia după ce proprietarul real a semnat un contract de concesiune a drepturilor litigioase cu grupul "recuperatorilor", condus de Georgică Giurgiucanu. Ei au fost probabil și motivul pentru care Radu Mazăre a semnat cu atâta larghețe actele de compensare. De altfel, pe o parte din aceste terenuri s-au demarat deja proiecte de anvergură. Este cazul unei parcele de pe Bulevardul Lăpușneanu, unde grupul lui Giurgiucanu a obținut deja aprobarea pentru construirea unui imobil P+6, cu viitoare spații comerciale și locuințe. Zona cu pricina este considerată ultracentrală.

Publicat în : Cover story  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: