Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Nicolae Țucunel, președintele Camerei de Comeț și Industrie Brașov

Virginia MIRCEA

"Dorim să transformăm zona Brașovului în cea mai atrăgătoare locație pentru investiții străine și să atragem cât mai multe fonduri europene în regiune"Domnule Nicolae Țucunel, sunteți de câteva luni președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, care este cea mai veche instituție de acest fel din România. Care este provocarea acestei funcții?

Camera de Comerț și Industrie Brașov (CCI), înființată în 1850 de regele austro-ungar, este într-adevăr cea mai veche de pe actualul teritoriu al României. Pentru comparație, faimoasa Cameră de Comerț și Industrie din Viena a fost înființată în 1848, deci doar cu puțin timp înaintea celei din Brașov.

În 1990, CCI Brașov a fost reînființată, iar ulterior a fost recunoscută drept continuatoare a Camerei inițiale.

Să fii președintele unei instituții cu o asemenea tradiție înseamnă, într-adevăr, o mare provocare. Nu numai că trebuie să ne respectăm tradiția și să ne menținem la un anumit nivel, dar în aceste vremuri de tranziție trebuie să reprezentăm interesele mediului de afaceri în perspectiva integrării europene și a schimbărilor economico-sociale pe care le trăim. Ne propunem să devenim pe de o parte o adevărată casă pentru toți întreprinzătorii, iar, pe de alta, să fim primul partener de dialog al Guvernului în domeniul afacerilor. Și pentru a realiza aceasta mai sunt încă multe de făcut.

 

Camerele de comerț au intrat într-un oarecare con de umbră și activitățile lor sunt puțin cunoscute, deși serviciile oferite companiilor sunt numeroase și utile. Cum se mediatizează pe plan local activitatea dumneavoastră?

Nu se poate spune că această instituție, la Brașov, a intrat într-un con de umbră. Mediul de afaceri brașovean apreciază serviciile prestate.

Sigur că, în măsura în care Guvernul va conștientiza faptul că un element reprezentativ al unei economii de piață îl reprezintă Camerele de Comerț, cărora ar trebui să le acorde, prin acte normative, atribuții speciale, sistemul cameral va reprezenta pentru economia românească ceea ce înseamnă în UE.

La Brașov am reușit, în cele câteva luni de activitate ale noii conduceri, să dezvoltăm proiecte importante pentru mediul de afaceri. Datorită faptului că am reușit să menținem o relație foarte bună cu mass-media, suntem prezenți săptămânal în toate mijloacele media. Acum pregătim re-brandingul CCI Brașov, ocazie cu care vom lansa o noua siglă, un nou web-site, o nouă revistă și o serie de servicii noi pentru membrii Camerei.

 

Unul dintre rolurile importante ale CCI este arbitrajul comercial. Cum vă implicați în această activitate?

CCI Brașov, în temeiul atribuțiilor oferite prin lege, organizează la cerere arbitrajul comercial pentru soluționarea de litigii comerciale interne și internaționale, prin Curtea de Arbitraj Comercial constituită în cadrul Camerei.

Arbitrajul comercial constituie o alternativă la justiția de stat pentru soluționarea litigiilor născute din acte de comerț sau între comercianți, litigii care sunt încredințate spre soluționare, potrivit convenției părților, unor arbitri aleși, cărora le revine sarcina de a judeca litigiul și de a pronunța o hotărâre, pe care părțile se obligă să o execute.

Tribunalul arbitral aplică aceleași legi materiale ca instanța judecătorească, dar este organizat pe baza unei proceduri mult simplificate, care nu cunoaște căi de atac, ceea ce permite ca litigiul să fie rezolvat cu rapiditate și, evident, cu cheltuieli reduse.

Procedura de arbitrare se finalizează prin pronunțarea unei hotărâri definitive și executorii, care se bucură de aceeași putere ca o hotărâre judecătorească, putând fi pusă în executare silită prin mijloacele stabilite de Codul de procedură civilă.

 

Ce activități desfășoară în momentul de față Camera de Comerț și Industrie Brașov?

Misiunea Camerei, ca parte integrantă a comunității brașovene, este de a fi principalul promotor al dezvoltării economice locale, regionale și naționale, urmărind să devină un pol partenerial-consultativ, prin furnizarea de servicii specializate și profesionale, actualilor și viitorilor comercianți, într-o manieră competentă, echitabilă și eficientă.

CCI desfășoară în principal următoarele activități:

* reprezintă, promovează și apără interesele legitime ale membrilor față de organele guvernamentale centrale și autoritățile locale, alte organisme și instituții;

* inițiază întâlniri și contacte comerciale între comercianți sau între aceștia și factori de decizie ai instituțiilor și organismelor locale sau centrale;

* promovează și urmărește efectuarea unor acte de comerț corecte, cu respectarea strictă a legislației în vigoare;

* prestează servicii de consultanță, informare și asistență de specialitate în probleme legate de desfășurarea activității comercianților;

* sprijină planificarea strategică și operativă a afacerilor comercianților (studii de prognoză, studii de impact, strategii de vânzări, analiză concurențială, studii privind reacția consumatorilor, studii și strategii de marketing, planuri de afaceri, studii de fezabilitate etc.);

* asigură informații privind programele europene, surse de finanțare și oferte de participare în programe internaționale;

* organizează și administrează târguri, expoziții și alte manifestări comerciale cu participare locală, națională și internațională, în sediul propriu sau în alte locații adecvate;

* organizează și administrează baze de date privind activitatea comercială și structura comercianților și furnizează, la cerere, date cu privire la partenerii de afaceri, piață, produse și servicii, prețuri, concurență, evoluții, onorabilitate comercială a firmelor etc.;

* acordă consultanță și asistență privind certificarea sistemelor integrate de management de calitate, mediu, siguranța muncii, siguranța alimentelor etc.;

* organizează și sprijină activitatea de formare și perfecționare profesională a agenților economici;

* organizează anual "Topul județean al firmelor";

* organizează misiuni economice ale membrilor în străinătate pentru lărgirea și intensificarea schimburilor economice cu alte țări;

* sprijină realizarea proiectelor de dezvoltare economică, prin acțiuni de lobby.

 

Camera de Comerț și Industrie Brașov este implicată și în câteva proiecte europene. Ce detalii ne puteți oferi?

În cei 16 ani de activitate, CCI Brașov a derulat nenumărate proiecte europene menite să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri local.

Primul și cel mai important este centrul de informare europeană Euro Info Center, unul din primele patru înființate în România, ceea ce dovedește nivelul de dezvoltare a instituției noastre. Alegerea Brașovului ca locație pentru acest centru aduce multe beneficii pentru comunitatea locală de afaceri, aceasta având acces la informare și asistență pe teme de integrare europeană la un nivel foarte înalt.

Un alt exemplu relevant este Centrul de consultanță și management al informațiilor pentru IMM-uri.

 

Cum funcționează colaborarea cu instituții similare din Uniunea Europeană și nu numai?

CCI Brașov este membră a CCI a României, care, la rândul ei, este membră și este chiar reprezentată în conducerea Eurochambres, ce reunește toate Camerele de Comerț din Europa.

De-a lungul timpului, instituția noastră a inițiat și dezvoltat parteneriate cu mai multe instituții similare din lume. Astfel, suntem înfrățiți cu Camerele de Comerț din Birmingham, Singapore, Mainz, Veneția, Milano, Gyor și Istanbul și avem relații de colaborare și cu alte Camere din toată lumea. În perioada următoare ne propunem să dezvoltăm parteneriate noi cu instituții similare din Austria, Germania, Anglia.

 

Domnule președinte, care sunt realizările pe care doriți să le bifați la finalul mandatului?

Împreună cu echipa pe care o conduc, ne propunem să redefinim rolul CCI Brașov la nivelul comunității locale de afaceri, să o transformăm în instituția cea mai reprezentativă pentru mediul de afaceri brașovean și pentru investitorii străini din zonă. Ne-am propus să contribuim cu inițiative legislative la întărirea mediului de afaceri românesc și la întărirea sistemului cameral din România.

Dorim să transformăm zona Brașovului în cea mai atrăgătoare locație pentru investiții străine și să atragem cât mai multe fonduri europene în regiune. În acest scop ne vom implica în organizarea celor mai importante evenimente de afaceri, târguri, expoziții și conferințe din zonă. Ne-am propus să construim un centru de expoziții și conferințe, astfel încât Brașovul să beneficieze de infrastructura de afaceri necesară pentru dezvoltarea să economică.

În câțiva ani fața economiei locale se va schimba complet, iar CCI Brașov va avea o contribuție decisivă la această realizare.

 

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: