Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Prietenii Iranului parează acțiunea în Consiliul de Securitate ONU

Michael COHEN

Eforturile administrației Bush de a mobiliza o coaliție internațională care să împiedice Iranul să-și continue demersul nuclear prin amenințarea cu sancțiuni la nivelul Consiliului de Securitate al ONU s-au izbit de opoziția înverșunată a Rusiei și a Chinei. Nu este greu să înțelegem de ce.Iranul a cultivat relații strânse cu Moscova și Beijingul, pentru a contrabalansa relațiile tot mai tensionate cu Statele Unite și Europa. Rusia și China nu oferă Iranului doar protecție diplomatică în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, în care ambele au drept de veto, ci furnizează Teheranului și cea mai mare parte a armelor moderne pe care acesta le primește și oferă asistență în cadrul programului de energie nucleară al Iranului, care maschează eforturile acestei țări de a obține capabilități militare nucleare.

Pentru Rusia și China, Iranul este un partener atrăgător în termeni economici, strategici și geopolitici. Iranul a devenit o piață importantă pentru exporturile lor de arme și tehnologie avansată, un mijloc util de reducere a influenței occidentale în Orientul Mijlociu, un potențial aliat împotriva Statelor Unite și o sursă tot mai importantă de cooperare în domeniul energiei, mai ales în programele de import de petrol și gaze ale Chinei. Din punct de vedere strategic, Moscova și Beijingul au invitat Teheranul să se alăture Shanghai Cooperation Organization (SCO), o cvasialianță central-asiatică ce include puterile regionale China, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.   

 

Parteneriatul chinez

 

Iranul este în prezent cel de-al treilea furnizor pentru economia chineză însetată de petrol. Mai mult, China investește aproape 100 miliarde USD în exploatarea câmpurilor petrolifere iraniene. Conform unor estimări, Iranul va furniza Chinei peste 250 milioane de tone de gaz natural și 150.000 de barili de țiței pe zi în următorii 30 de ani.

Iranul cumpără armament convențional chinez, inclusiv rachete de croazieră anti-vas, mine navale sofisticate și rachete anti-tanc, precum și tehnologie și echipament pentru armament de distrugere în masă și rachete balistice, cum ar fi sistemele de control/ghidare a rachetelor, precursori de armament chimic și materiale și tehnologie nucleară.

Iranul este de asemenea o "vacă de muls" pentru China din punct de vedere comercial. Companii chineze construiesc sistemul de metrou al Teheranului, în valoare de miliarde de dolari, iar Beijingul intenționează să investească peste 200 milioane USD pentru a contribui la finanțarea unei noi autostrăzi care să lege Teheranul de coasta Mării Caspice. Alte proiecte sunt în curs de planificare.

Iranul reprezintă de asemenea un aliat util pentru Beijing în sensul că distrage atenția Washingtonului de la dezvoltarea militară a Chinei, împiedicând eforturile americane de a construi o democrație stabilă în Irak și sprijinind grupurile teroriste care se opun păcii cu Israelul, ca Hezbollah, Jihadul Islamic Palestinian și Hamas. Influența negativă a Iranului subminează eforturile SUA de a construi un Orient Mijlociu stabil și pașnic, în timp ce Republica Populară Chineză își sporește influența în Asia, Africa și chiar America Latină.

 

Parteneriatul rusesc

Moscova, care dorea relații strânse cu Iranul în epoca sovietică, a continuat să-și întărească legăturile militare, comerciale și diplomatice și după prăbușirea imperiului comunist. Rusia a vândut Iranului tancuri, vehicule blindate, avioane de luptă, rachete, submarine și alte echipamente militare în valoare de miliarde de dolari. Între 1994 și 2004, Rusia a vândut Iranului arme în valoare de peste 2,7 miliarde USD, reprezentând 68 la sută din totalul importurilor iraniene de arme, conform Stockholm International Peace Research Institute. China seconda Rusia în clasamentul furnizorilor de arme, cu 18 la sută din totalul importurilor iraniene de armament.

Nu mai departe de decembrie anul trecut, Rusia a ajuns la o înțelegere cu Iranul privind vânzări de armament în valoare de încă un miliard de dolari, inclusiv rachete sol-aer avansate, de tip TOR-M1, valorând 700 milioane USD. Fiecare unitate TOR poate urmări 48 de ținte și poate trage în două ținte în același timp. Odată lansate, aceste rachete pot constitui o amenințare capitală la adresa unui avion implicat în orice fel de atac împotriva unor ținte iraniene, inclusiv presupusele facilități nucleare de mare valoare de la Bushehr, Natanz, Arak și Isfahan. În octombrie 2005, Rusia a lansat primul satelit al Iranului, capabil să realizeze fotografii care pot oferi importante informații militare.

Și Rusia a contribuit substanțial la programul nuclear iranian. Rușii pregătesc specialiști în domeniu și construiesc reactorul nuclear de la Bushehr, în valoare de un miliard de dolari. Teheranul și-a exprimat interesul pentru mult mai multe reactoare, ceea ce s-ar putea dovedi un impuls profitabil pentru industria nucleară rusească. 

Dată fiind relația confortabilă pe care și-a construit-o Iranul cu Rusia și China, nu este nici o surpriză că ambele au încercat să protejeze Iranul de consecințe nedorite în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Ele au făcut în așa fel încât să amâne, să reducă și să blocheze sancțiunile și au oferit timp prețios pentru ca Iranul să lucreze nestingherit la programul nuclear.

Statele Unite și aliații europeni au cerut cu hotărâre acțiuni mai ferme în Consiliul de Securitate, dar este posibil ca până la urmă să fie nevoite să se mulțumească numai cu o pălmuță diplomatică aplicată Iranului pentru încălcările repetate ale Tratatului de Neproliferare Nucleară și ale acordului de siguranță al AIEA.

 

Alți parteneri

 

Din acest motiv administrația Bush a început să analizeze opțiunea de a impune sancțiuni în afara cadrului ONU, căutând împreună cu aliații europeni, Japonia și alte state un răspuns mai eficace la programul nuclear ilegal al Iranului. Dar o trecere în revistă a principalilor parteneri comerciali ai Iranului indică faptul că unii dintre prietenii SUA ar putea să nu fie tocmai încântați de aceste sancțiuni.

În timp ce impunerea unui embargo internațional asupra petrolului iranian nu ar avea șanse din cauza crizei mondiale de petrol, aceste statistici indică faptul că unii dintre prietenii și aliații SUA ar putea încerca să întârzie alte sancțiuni comerciale ca răspuns la programul nuclear. În consecință, va fi dificil să se obțină sprijin internațional pentru sancțiuni economice serioase, chiar și în afara cadrului ONU. 

În ultimă instanță, Statele Unite ar putea fi nevoite să se mulțumească cu sancțiuni vizând direct regimul iranian. Acestea ar putea include limitarea călătoriilor în străinătate și înghețarea conturilor liderilor iranieni, sancționarea băncilor care operează în Iran, interzicerea vânzării de arme sau tehnologie cu dublă utilizare, sau limitarea investițiilor străine viitoare în această țară. Din păcate, nu există răspunsuri ușoare la problema refuzului Iranului de a renunța la programul nuclear, ci doar alegeri dificile.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: