Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cinci plus pentru "protecția națiunii"

Laurențiu CONSTANTINIU

"Cinci cu plus!", a exclamat Vladimir Jirinovski, la 10 mai 2006, pe culoarele Kremlinului după ce a ascultat cuvântarea anuală a președintelui Putin, privind starea națiunii. Cu foarte puține excepții, reprezentanții elitei politice ruse au fost unanimi în a afirma că prin mesajul său președintele "s-a întors către popor", cetățeanul simplu reprezentând subiectul central al adresei sale.Întoarcerea spre popor

 

Dacă se parcurge cu atenție textul prezidențial, se poate lesne observa că Vladimir Putin "s-a întors către popor". Și nu este pentru prima dată când o face. Este de ajuns de amintit că și în adresa din 2003, când președintele a trasat ca sarcină dublarea Produsului Intern Brut, și în 2004, când temele centrale ale adresei au fost construirea de locuințe accesibile ca preț și lupta împotriva "castei funcționarilor", Vladimir Putin s-a orientat spre popor și spre bunăstarea sa.

Lupta împotriva funcționarilor a fost pierdută: în ultimul an, numărul funcționarilor federali a crescut mult, iar V. Putin nu a ezitat să-și manifeste nemulțumirea în această privință, acuzându-i - la o întrunire care a precedat cuvântarea sa din 10 mai, din fața Camerelor reunite ale Parlamentului - pe guvernatori că se sustrag de la "treburile cotidiene, transmițând totul mai jos, adjuncților și consilierilor", preferând "să nu intre în detalii". Citind printre rânduri, analiștii ruși au tras concluzia că este de așteptat o "rotație a cadrelor" în cel mai scurt timp. În cuvântarea sa, Putin a dat de înțeles celor din subordinea sa că va fi un președinte "fără milă" față de cei care nu vor duce la îndeplinire sarcinile prezidențiale. Iar în Rusia, cei care trebuie să audă cuvintele prezidențiale sunt încă mulți: și "omul de afaceri cu avere de miliarde", și "funcționarul lipsit de personalitate, care obține tot felul de avantaje ilegale de pe urma poziției sale și a relațiilor pe care le are". "Cine are urechi să audă", acesta pare să fie mesajul pe care a dorit să-l transmită președintele prin intermediul unui limbaj care seamănă, mai degrabă, cu cel al lui Esop. În legătură cu aceasta, unul dintre guvernatorii prezenți în Sala de Marmură de la Kremlin afirma că "acum, e de ajuns ca președintele să spună doar un cuvânt, iar cei cărora le-a fost adresat acel cuvânt vor înțelege imediat. Dacă nu vor înțelege, problema va fi a lor". Iar, dacă se dorește a se afla numele celor pe care statul rus va continua să-i "calce pe bătături", Serghei Mironov, președintele Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus) ne oferă răspunsul: "Acesta este ultimul avertisment către cei care încearcă să facă afaceri, dând dovadă de iresponsabilitate socială, îmbogățindu-se pe seama oamenilor simpli".

În ceea ce-l privește pe "tovarășul lup, care știe pe cine să mănânce", ziariștii și cei prezenți în sală, precum și experții în probleme rusești au înțeles imediat despre cine este vorba. Analiștii americani au afirmat la unison că cel vizat nu era altcineva decât vicepreședintele SUA, Dick Cheney, care criticase dur Rusia, la Vilnius afirmând că aceasta "folosește energoresursele pentru a-și speria și șantaja vecinii". "Excelent!", a răspuns Putin, afirmând, în continuare, că bugetul militar al SUA este de 25 de ori mai mare decât cel al Rusiei, fapt care a permis Statelor Unite să se transforme într-o fortăreață. "Aceasta nu înseamnă - și-a continuat președintele rus ideea - că noi nu trebuie să ne transformăm propria casă, trainică și sigură". Foarte mulți analiști au văzut în această afirmație o declarație care precede începutul unui nou Război Rece. În ce ne privește, credem că lucrurile trebuie nuanțate: Rusia, profitând de conjunctura extrem de favorabilă (prețurile mari la petrol și gaze), nu intenționează să mai discute cu Occidentul problema democrației. Iar schimbul de replici dintre Moscova și Washington, din prima jumătate a lunii mai, trebuie privit, mai degrabă, ca o refulare de dinaintea summitului G-8, din iulie, de la Sankt Petersburg. Cu acel prilej, Rusia va deține pentru prima dată președinția organizației, iar V. Putin a intenționat să evite un "scandal", care ar fi putut răbufni atunci.

 

Parabolele președintelui

 

De departe, din "triada" care a reprezentat principalele teme ale adresei prezidențiale de anul acesta și care s-a sprijint pe valorile umane cele mai importante - "a sădi un pom" (cuvinte care trebuie tălmăcite în sensul "Parabolei semănătorului" din Evanghelie și care înseamnă punerea bazelor dezvoltării economice), "a educa un copil" (problemele demografice și de familie) "a construi o casă" (stabilitatea și securitatea) -, cea mai importantă pentru Putin a fost problema demografică: "Ce este important la noi?" a întrebat Putin, uitându-se, în același timp, în sală, către ministrul Apărării, Serghei Ivanov. "Este vorba, evident, despre dragoste, femei și copii. Despre familie... La Ministerul Apărării se știe care este pentru noi problema cea mai importantă: este vorba despre o problemă foarte gravă a Rusiei, problema demografică". Lucrurile au început să devină mai clare pentru cei prezenți în sală după ce președintele rus a început să-și facă cunoscut programul privind stimularea natalității (facilități financiare pentru tinerele familii, pentru tinerele mame, pentru educația copiilor, elaborarea unui program care să faciliteze tinerelor familii achiziționarea de locuințe, îmbunătățirea legislației privind migrația în vederea creșterii natalității). Iar cifrele pe care le-a avansat Putin nu sunt pentru 2008 sau 2009, ci pentru anul viitor.

Pe de altă parte, asocierea dintre armată și problema demografică s-a dovedit o foarte utilă din punct de vedere psihologic. Nașterea unei vieți este atributul matern, în timp ce apărarea țării este, cu precădere, unul patern. Or, prin cooptarea acestor două atribute deosebit de importante pentru subconștientul unei națiuni mesajul prezidențial a dobândit forță.

Rugat să comenteze propunerile președintelui, Aleksei Kudrin, ministrul de Finanțe, a fost foarte laconic: "Am evaluat propunerile, iar ele vor fi luate în considerare" (este vorba de 30-40 miliarde de ruble, adică 2,2% din Fondul de stabilizare sau 2,6% din bugetul statului). Dacă principalul "finanțist" al Rusiei a fost mai reținut, nu același lucru se poate afirma despre Serghei Mironov, care a și oferit soluția: "Trebuie cheltuiți banii din Fondul de stabilizare (un fel de "pușculiță" a statului, unde sunt depuși banii obținuți din vânzarea petrolului și gazelor, și unde s-au adunat câteva zeci de miliarde de dolari - n.a.), iar guvernul nu trebuie să se teamă că aceasta va duce la creșterea inflației".

Dacă se poate sau nu rezolva problema demografică cu "banii strânși la ciorap" este destul de dificil de dat un răspuns clar. Complexitatea și, mai ales, gravitatea ei presupun elaborarea de planuri pe termen mediu și lung. Fără să-și propună rezolvarea ei într-un interval de timp foarte scurt, V. Putin, prin mesajul său, a aruncat sămânța (a lansat propunerea), asemenea semănătorului din pilda sus-amintită. Rămâne de văzut dacă ea a fost aruncată într-un sol fertil sau pietros.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 38

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: