Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Un eșec lamentabil...

Cristian BANU

În mod paradoxal, "președintele-jucător", care a schimbat modelul omului politic român "dinamizând viața" noastră politică, este autorul unui mare eșec. Datorită lui, clasa politică românească a rămas de doi ani încremenită în proiect. În loc să evolueze, ea nu a făcut altceva decât să se apere de atacurile președintelui.

Atacând fără discernământ în stânga și-n dreapta toate partidele politice, Traian Băsescu nu a făcut altceva decât să le înghețe evoluția. În mod deosebit, el va intra în istorie ca salvatorul PSD. Dacă privim retrospectiv, observăm că, ori de câte ori fostul partid-stat mai avea nevoie de un brânci pentru a se prăbuși, apărea Traian Băsescu ba cu zvon de anticipate, ba cu un atac dur la adresa PNL și speranța că "ăștia se ceartă și acu'-acu' avem alegeri anticipate". Astfel, în loc fie să se reformeze, fie să evolueze spre un partid curat, modern și civilizat, cum este posibil să se fi întâmplat sub conducerea grupului moderat al lui Mircea Geoană, Diaconescu și Ioan Rus, PSD a fost ținut permanent în priză, silit să rămână strâns unit, atras de perspectiva unei puteri care acum este mai aproape ca oricând. Fiindcă, în cazul unor alegeri, social-democrații vor obține suficiente voturi pentru a rămâne un partid important și a juca un rol semnificativ în continuare, deși în rândurile sale conviețuiesc mai departe Oprișan și Diaconescu, Mircea Geoană și Vanghelie, Ioan Rus și Micky Șpagă, Agathon și Vasile Dâncu... Dat fiind războiul dintre PNL și PD, următorul guvern nu va putea fi făcut fără PSD, fiindcă nici unul dintre partide nu va aduna suficiente voturi pentru a guverna singur.

Dar nu numai PSD a fost "salvat" de Traian Băsescu, ci și PNL. Acesta a fost un partid cu o pluralitate de voci relativ reconfortantă în unanimitate tipică partidelor românești. Din păcate, toate vocile respective au fost marginalizate în favoarea trompetelor gen Ludovic Orban, ca răspuns la atacurile de multe ori nemeritate la adresa premierului și a Guvernului. Desigur, nimeni nu spune că președintele nu trebuie să atragă atenția Guvernului atunci când greșește (și, slavă Domnului, Guvernul Tăriceanu a făcut suficiente prostii, deși trebuie recunoscut că mult mai puține decât oricare Guvern anterior).

O observație interesantă a făcut-o domnul Pogea (dacă nu știți, domnia sa este vicepremier, pe bune, chiar există un vicepremier în Guvern, pe nume Pogea, după cum există și alți miniștri de care nu a auzit nimeni): nici unul dintre membrii Guvernului nu a ieșit în public împotriva Guvernului. Într-adevăr, dacă privim retrospectiv, observăm că toate ieșirile, inspirate sau neinspirate, aparțin lui Traian Băsescu și portavocii sale, Boc. Și, de obicei, după ce miniștrii democrați discutau ceva în Guvern, venea ordinul "de la partid" care schimba poziția (cum a fost de exemplu scandalul cu bugetul învățământului). Ceea ce dovedește că, totuși, acest Guvern a fost o echipă funcțională, iar feedback-ul primit de la instituțiile europene întărește ideea că, în linii mari, el și-a făcut datoria.

Și ceilalți membri ai coaliției au avut de suferit: "soluția imorală" PUR a căpătat o vizibilitate și o notorietate nes perate grație atacurilor prezidențiale (până la urmă și publicitatea negativă este tot publicitate). Ce-i drept, acest lucru nu i-a ajutat prea mult pe "conservatori", ei nefiind propriu-zis un partid politic.

O situație la fel de neplăcută a fost în cazul UDMR, față de care democrații și-au încălcat de mai multe ori cuvântul dat, mai ales după adoptarea discursului naționalist. De asemenea, președintele Băsescu s-a lansat într-un joc periculos legitimând Uniunea Civică Maghiară, organizație considerată extremistă. Este posibil ca prin legitimarea acesteia, președintele să fi deschis o cutie a Pandorei...

Atacând sistemul partidelor politice, președintele se plasează el însuși în afara sistemului și legitimează PD ca un partid "antisistem" - așa cum până de curând a fost Partidul România Mare. Dar și acest partid și-a luat "porția", prin legitimizarea lui Gigi Becali, o creație a mass-media, lipsită de substanță, dar care acum a ajuns în pragul Parlamentului, deși partidul propriu-zis nu există.

Dar președintele s-a năpustit nu doar asupra sistemului politic, ci și asupra Justiției (vezi vituperările împotriva judecătorilor), asupra Parlamentului (hm, greu de obiectat aici, dar totuși Parlamentul este singurul garant al democrației), asupra societății civile (deși aceasta a fost cea care l-a sprijinit masiv să ajungă în funcție).

Nu este deloc exclus ca, până la urmă, totul să se întoarcă împotriva președintelui. Recentul scandal din jurul CNSAS s-ar putea să fie picătura care umple paharul și de aici încolo popularitatea președintelui să o ia serios la vale. Faptul că președintele a apucat într-o direcție greșită a fost întărit și de faptul că, pentru prima dată, el a fost huiduit. Și nu chiar de oricine, ci chiar de reprezentanții societății civile, cei care în 2004 au jucat un rol activ în alegerea sa ca președinte. Chiar dacă nu a fost un grup numeros, este un grup care contează. Dacă nu crede, să-l întrebe pe Adrian Năstase.

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: