Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

HIV/SIDA - 2005

Marina HERGHELEGIU

 

De curând,Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității datele epidemiologice pe anul 2005 privind infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV) și boala datorată acestui virus - sindromul imunodeficienței umane dobândite (SIDA).Privire generală

 

Prima descriere a acestei afecțiuni a fost făcută în anul 1981. De atunci și până astăzi, infecția cu HIV și SIDA s-au dovedit a fi una dintre cele mai grave epidemii din istoria medicinii. Numărul victimelor se ridică până în prezent la peste 25 milioane, ceea ce transformă boala într-o adevărată pandemie ucigătoare.

Progresele în privința diagnosticului și tratamentului, ca și în domeniul prevenției prin modificarea comportamentului sexual și vaccin s-au dovedit nesemnificative, rezultatele directe ducând mai degrabă la redistribuirea cazurilor pe glob decât la reducerea sau măcar stagnarea numărului acestora. Astfel, decesele datorate SIDA depășesc 3 milioane în 2005, peste o jumătate de milion (570.000) fiind la copii sub vârsta de 15 ani.

Ultimele statistici publicate de OMS arată că estimările anterioare au fost cu mult depășite. În anii '80 se considera că în 2000 se vor înregistra circa 3 milioane de cazuri, majoritatea bărbați homosexuali vest-europeni. Anul 2005 a venit cu peste 40 milioane de persoane infectate, grupa de risc maxim fiind femeile din Africa Sub-Sahariană.

 

Pe glob

 

Cea mai "fierbinte" zonă a globului privind numărul de cazuri și posibilitatea de transmitere a infecției cu HIV esta în prezent Africa Sub-Sahariană. Aici sunt concentrate circa 26 milioane de persoane infectate cu HIV, peste trei sferturi fiind femei.

Tendința generală este de creștere a numărului de cazuri de infecție HIV/SIDA. Cea mai favorabilă situație se înregistrază în Europa de Vest și America de Nord. Aici ultimii doi ani au adus o creștere de0,1 milioane de cazuri, nou-infectații numărând doar 2000 iar nivelul deceselor fiind relativ mic (300.000). Aceste zone sunt cele care au beneficiat cel mai mult de programele destinate persoanelor afectate, ca și de medicamentele antiretrovirale specifice.

Activitatea concertată împotriva HIV/ SIDA a înregistrat în statistici puține succese. Este vorba despre scăderea numărului de victime în rândul homosexualilor din țările Europei de Vest, tinerilor din Uganda, practicanților comerțului sexual și beneficiarilor acestuia din Cambodgia și Thailanda, persoanelor care se droghează pe cale intravenoasăîn Spania și Brazilia. Din păcate, acțiuni similare nu au avut eficiența scontată în țări ca Zimbabwe, Kenya și Haiti unde prevalența s-a păstrat.

A doua zonă de maximă incidență a HIV/SIDA după Africa Sub-Saharianăeste cea a Insulelor Caraibe.

Europa de Est, alături de Asia Centrală și de Est, intră și ea într-o categorie nu prea optimistă. Din 2003 până în 2005, numărul persoanelor infectate cu HIV a crescut cu aproximativ un sfert (1,6 milioane), iar cel al deceselor practic s-a dublat (62.000). În Asia Orientală se observă, pentru aceeași perioadă, o creștere a numărului de persoane infectate cu aproximativ o cincime (870.000 ).

Cea mai afectată categorie în prezent este cea a femeilor. Anul 2005 înregistrează circa 18 milioane de femei cu HIV, cu aproximativ un milion mai mult decât în urmă cu doi ani, peste 13,5 milioane dintre acestea trăind în Africa Sub-Sahariană. Tendința actuală a infecției cu HIV este de a se intensifica în special în sudul Africii. Numărul de femei însărcinate este îngrijorător de mare (circa 20%) în cel puținșase țări africane, iar în Botswana și Swaziland procentul se ridică la aproximativ 30%. În Mozambic, lucrurile par să meargă spre bine în populația generală, dar numărul femeilor însărcinate infectate cu HIV depășește 20%.

 

În România

 

Europa de Est se înscrie în tendința generală de creștere a numărului de cazuri de infecție cu HIV/SIDA, datele din această zonă fiind în mare măsură comparabile cu cele din America Latină. Numărul total de cazuri infectate se ridică la circa 1,6 milioane, dintre care circa 270.000 nou-infectați, iar decedați de SIDA circa 62.000. Cele mai afectate în acest sens sunt Ucraina și Federația Rusă pe primul loc, urmate îndeaproape de Belarus și Republica Moldova.

România este nominalizată ca fiind cea mai afectată țară din această zonă. Nu doar tendința de creștere a numărului de cazuri face din țara noastră o nedorită excepție, dar și modalitățile de transmitere a maladiei, ca și repartizarea cazurilor pe grupe de vârstă și categorii de bolnavi sunt particulare. În timp ce în toată Europa principala modalitate de transmitere aHIV continuă să fie raporturile sexuale neprotejate între bărbați, în România transmiterea acestei boli infecțioase se face în primul rând prin raporturi heterosexuale neprotejate, locul doi revenind autoadministrărilor intravenoase a drogurilor recreaționale făcute în condiții promiscue. De asemenea, în timp ce în Ucraina și Federația Rusă două treimi dintre cazuri sunt la tineri între 15 și 30 de ani, în România aceeași proporție este reprezentată de copii cu vârsta sub 15 ani.

În ceea ce privește statisticile oficiale românești, ele sunt dificil de găsit sau nu au termen de comparație cu anii trecuți. De curând, mass-media a făcut publicedate de la Ministerul Sănătății care arătau că vârful incidenței infecției HIV/SIDA în țara noastră s-ar fi epuizat la începutul anilor '90 și că numărul de cazuri în prezent ar fi în scădere, cu un maxim la adolescenți. Datele centralizate de organizațiile internaționale de profil însă diferă sensibil, fiind confirmate și de concluzia raportului comisiei de specialitate a OMS. Astfel, din 2000 până în prezent, numărul total de cazuri de infecții HIV și SIDA a crescut constant (de la sub 11.000 de cazuri în anul 2000 la aproape 16.000 în iunie 2005). Dintre acestea, circa 2000 de cazuri reprezintă creșterea din ultimii doi ani a numărului de cazuri de boală, numărul total de bolnavi SIDA din iunie 2005 fiind oficial de mai puțin de 10.000, peste 7000 fiind copii. Cazurile noi de infecții HIV depistate în prima jumătate a anului trecut se ridică la peste 6.000, dintre care copiii sub 15 ani sunt aproape 4.500. Aceste date apar în condițiile în care recensământul populației realizat în anul 2002 arăta că populația României este în scădere (21.680.181 de locuitori în 2002, pierzând între anii 2000 și 2002, prin emigrare sau deces, circa un milion de locuitori), la fel ca natalitatea, iar numărul copiilor cu vârsta sub 15 ani este mai mic de 4 milioane.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: