Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Soluții Enterprise Resource Planning

Florin STAN

Piața produselor software pentru managementul companiilor, așa-numitele ERP (Enterprise Resource Planning) este una în plin avânt. Un studiu recent al revistei e-Week aduce câteva informații interesante despre această piață.ERP este o aplicație software complexă multimodulară care integrează procesele economice ale întreprinderii cu scopul optimizării și creșterii eficienței acestora. Din punctul de vedere al funcționalitătilor, un software ERP acoperă următoarele domenii de interes ale unei afaceri: planificarea producției, gestiunea achizițiilor, gestiunea stocurilor, interacțiunea cu furnizorii, gestiunea relațiilor cu clienții, urmărirea comenzilor, gestiunea financiară, gestiunea resurselor umane.

Pornind de la premisa că întregul este mai mult decât suma părților, un ERP realizează integrarea și sincronizarea funcțiunilor întreprinderii. Este un excelent mijloc de integrare și ordonare a informației, fluidizând schimbul de date între departamente.

Schimbările tot mai rapide din mediul de afaceri și creșterea în complexitate a activităților din cadrul unei companii necesită o adaptare permanentă, într-un ritm alert, care adeseori pune la încercare capacitățile de efort și analiză ale factorului uman. Sistemele ERPau fost create ca soluție la aceste provocări, fiind capabile să proceseze un volum foarte mare de date și informații agregate în scopul optimizării și eficientizării proceselor.

La ce servește un ERP?

* Strângerea relațiilor cu clienții și furnizorii, prin realizarea unui lanț eficient

* Reducerea costurilor producției și stocurilor

* Planificarea integrală a resurselor întreprinderii

* Îmbunătățirea globală a productivității

* Maximizarea profitului, prin flexibilitate și reactivitate sporită la cerințele pieței

Avantajele unui ERP?

* reducerea stocurilor - 18%

* reducerea costurilor cu materiale - 5%

* reducerea costurilor adiționale/salarii - 8%

* creșterea vânzărilor și a satisfacției clienților - 12%

* îmbunătățirea controlului financiar-contabil - 16%

Producția este cel mai important proces în lanțul valorii într-o întreprindere producătoare, iar calitatea și competitivitatea pe piață a produselor rezultate din procesul de producție sunt esențiale. Pentru îndeplinirea acestor deziderate este esențială eficiența sistemului informatic de gestiune a activității. Numai implementarea unei soluții informatice perfect modelate pe specificul activităților unei întreprinderi producătoare poate asigura premisele competitivității acesteia.

Astfel, folosind un ERP ai următoarele avantaje:

* eficientizarea întreprinderii

* standardizarea proceselor economice

* eliminarea insulelor informaționale

* modularitate și arhitectură deschisă, care facilitează adoptarea tehnologiilor viitoare

 

Piața

 

Conform unui studiu e-Week, 42,8% dintre companiile de pe piață care se situează ca dimensiune la peste un milion de dolari cifră de afaceri declară în prezent că au deja implementate soluții ERP, în timp ce 14,8% dintre companiile din segmentul de peste un milion de dolari sunt în prezent în diferite faze de implementare a unei soluții ERP (am inclus aici și etapele de analiză și proiectare).

Cea mai mare concentrare se află în București, iar acest lucru nu este doar o consecință a faptului că tot în București sunt și cele mai multe companii din segmentul-țintă concentrate (avem deci o incidență peste medie a implementărilor de ERP în București).

Implementările sunt privite în general ca fiind un succes, doar în 2,3% din cazuri percepția fiind contrară. Totuși succesul este mai degrabă parțial decât total (48,6%, față de 42,4%). O parte dintre decidenții companiilor care implementează în prezent au preferat să nu facă deocamdată o apreciere.

Cele mai de succes implementări sunt, potrivit percepției decidenților, cele din zona Centru-Vest și din București.

Din punct de vedere al verticalelor industriale, există diferențieri foarte fine (datorită faptului că decidenții s-au declarat generic foarte satisfăcuți sau satisfăcuți). Putem să tragem concluzia că au existat dificultăți pe zona de financiar-bancar, în timp ce pe zona de retail și distribuție nivelul de satisfacție al decidenților este mai ridicat.

Principalul factor care caracterizează succesul implementării este, potrivit percepției decidenților din companiile fără ERP, migrarea datelor din vechile aplicații în noua aplicație, fără redundanțe și fără erori.

Nerespectarea unui buget prestabilit, deși este un inconvenient de natură economică și reprezintă cel mai semnificativ motiv de a nu achiziționa o soluție informatică de tip ERP, definește însă mai puțin succesul unei implementări. Decidenții leagă succesul unei implementări de factori care țin strict de eficientizarea activității, nerespectarea termenilor contractuali fiind de natură să influențeze mai degrabă percepția asupra furnizorului decât asupra implementării.

În cazul companiilor care nu au până în prezent o soluție ERP (implementată sau în curs de implementare), rolul cel mai important în eventualitatea deciziei de achiziție a unei soluții informatice îi va reveni top-managementului. Al doilea ca importanță într-o structură de decizie (cu rol de influențator și o importanță peste medie) este managerul financiar. Managerul IT este al treilea rol-cheie în schema de decizie.

Nivelul de cunoaștere a soluțiilor ERP pe piața companiilor care nu au implementată o astfel de soluție este suficient de slab încât să afecteze permisivitatea pentru astfel de soluții. Aproape un sfert dintre companii nici măcar nu au auzit de soluții de tip ERP, iar aproximativ o cincime au auzit de astfel de soluții, dar nu înțeleg utilitatea, funcționalitatea și importanța lor.

Analiza indică faptul că:

- în peste 60% dintre cazuri au fost necesare investiții suplimentare atât în hardware, cât și în software;

- în peste trei sferturi dintre cazuri au fost necesare investiții doar în hardware;

- în peste jumătate dintre cazuri au fost necesare investiții doar în software;

- este vorba de soluții pentru care decidenții spun că au plătit sub 100.000 de dolari.

Cu toate acestea, în două din trei cazuri decidenții susțin că nu a fost vorba de o depășire a bugetului inițial planificat pentru achiziționarea soluției. Totuși, acolo unde a fost cazul de depășire de buget avem două situații aproximativ probabile: prima cu depășiri de 10-15%, a doua cu depășiri de 20-30%.

La nivel mondial, piața este dominată de trei mari jucători: Oracle, SAP și Microsoft, alături de care concurează companii dezvoltatoare locale. Printre companiile din România care au dezvoltat soluții de tip ERP se numără Adcos, Siveco, TotalSoft, Temenos.

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: