Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Baronii lacurilor

Claudiu PĂDUREAN

Lumea politică a Clujului a fost zguduită de o serie de scandaluri legate de concesiuni ilegale de terenuri. Partidul cel mai puternic lovit a fost PSD.Contracte ilegale de concesiune pentru politicienii clujeni

 

Protipentada PSD a beneficiat de atribuirea unor loturi generoase de teren în stațiunea Beliș din Munții Apuseni, la prețuri extrem de mici. Pe listele beneficiarilor concesiunii se află nume grele, cum ar fi de pildă cel al fostului vicepremier Ioan Rus, deși acesta a negat că ar fi primit teren la Beliș. Și tot politicienii PSD au primit terenuri în concesiune în apropierea lacurilor din satul Câmpenești, situat la 15 kilometri de Cluj, în zona unde ar urma să fie realizat un teren de golf.

Prefectul Alin Tișe susține că, în perioada 2000-2004, Primăria și Consiliul Local al comunei Râșca, de care aparține din punct de vedere administrativ stațiunea Beliș, au organizat pentru licitații ilegale. La nici una dintre licitații nu au existat caiete de sarcini sau studii de oportunitate. Mai mult, pentru fiecare parcelă scoasă la licitație ar fi existat un singur concurent. Toate licitațiile au fost organizate de aceeași comisie. Prefectul Alin Tișe spune că, prin hotărârea Consiliului Local, trebuiau concesionate trei hectare de teren, însă parcelele atribuite însumează șase hectare. Toate licitațiile au fost conduse de aceeași comisie. Prețul la care au fost oferite parcelele este unul extrem de mic. Taxele de concesiune variază între 10.000 și 100.000 de lei pentru un metru pătrat, în condițiile în care prețul de piață al terenurilor din stațiunea din Munții Apuseni este de câteva sute de euro pe metru pătrat. Alin Tișe a adăugat că a fost depășită suprafața maximă permisă de lege pentru concesiune. Dacă în lege se prevede că suprafața maximă ce poate fi concesionată pentru o casă de vacanță este de 250 de metri pătrați, există parcele de 350 sau de 500 de metri pătrați. Mai mult, spune prefectul din Cluj, există situații în care beneficiarii contractelor de concesiune nu au început lucrările de construcție în termenul de doi ani, prevăzut de lege. În această situație, contractele de concesiune trebuiau anulate de drept, iar pentru parcelele respective trebuia organizată o nouă licitație. În loc de aceasta, autoritățile locale din Râșca au acceptat prelungirea termenelor. Potrivit prefectului, pe 80 la sută din parcele nu a fost ridicat nimic, nici până acum.

 

Numele grele, pe lista beneficiarilor

 

Pe lista beneficiarilor contractelor de concesiune apar nume grele. Este vorba despre fiul fostului președinte PSD al Consiliului Județean Cluj, Dan Șerban, sau de Elena Soporan, soția fostului prefect Vasile Soporan, în prezent deputat PSD, care la rândul său a licitat și a obținut o a doua parcelă de teren. Vasile Soporan a fost președinte executiv al PSD Cluj, iar în prezent este vicepreședinte al filialei județene. Pe listă mai apare numele fostului subprefect PSD Dănuț Canta, în prezent trezorierul filialei județene a fostului partid de guvernământ. Există și importanți funcționari publici care au primit terenuri ieftine pe malul lacului Beliș. Așa ar fi fosta directoare a Direcției Județene de Cadastru, Leontina Covaci, actualul director al Direcției Generale a Finanțelor Publice Cluj, Mihai Costin, fostul șef al Gărzii Financiare Cluj, Emil Ilea, sau directorul economic al Consiliului Județean, Petru Mălai. Ei sunt vecini de parcelă cu directorul Regiei Autonome a Drumurilor Județene, Liviu Bota, cu fiica arhitectului-șef al Consiliului Județean, Alina Spânu, cu fostul șef al Direcției Silvice, Victor Cherecheșiu, sau cu fostul director adjunct al Direcției Silvice, Ioan Holonec. Alte nume care apar pe listă sunt cel al fostului senator PUNR Costică Ciurtin, cel al lui Petru Litan, fost vicepreședinte PSD al Consiliului Județean, sau cel al fostului decan al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai, Liviu Pop, membru în comisia de integritate morală a PSD. PD are și el reprezentanții săi pe lista beneficiarilor. Este vorba de președintele organizației orășenești din Huedin, Mircea Moroșan. Acesta mai deține postul de consilier județean și de președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

 

Concesiuni în serial

 

Aceștia sunt doar cei care au primit parcele în concesiune în stațiunea Beliș în perioada 2000-2004. Alți politicieni au obținut contracte avantajoase de concesiune în perioada 1990-2000. Printre ei se numără fostul vicepremier PSD Ioan Rus, fostul lider clujean al Partidului Socialist al Muncii, Grigore Verebei, fostul candidat PSD la Primăria Clujului, Teodor Groza, cel care era șeful Regionalei CFR Cluj înainte de căderea lui Nicolae Ceaușescu și care a ajuns apoi consilier local și director al sucursalei regionale a APAPS, dar și oameni de afaceri precum Octavian Buzoianu. Acesta este manager în cadrul Companiei de Bere România, iar o perioadă a fost șeful filialei județene a ApR și consilier local.

După izbucnirea întregului scandal, Consiliul Local al comunei Râșca din județul Cluj a decis începerea procedurii de reziliere a contractelor de concesiune pentru parcelele de teren din stațiunea Beliș. Consilierii locali au votat rezilierea contractelor cu șapte voturi pentru și trei abțineri. Deja au fost începute procedurile pentru rezilierea a 112 contracte dintr-un total de 193. În acestea au fost inserate clauze care permit rezilierea unilaterală a convențiilor de către Consiliul Local. În restul cazurilor, autoritățile locale vor fi obligate să pornească procedura judiciară pentru a obține anularea sau rezilierea acestor contracte.

 

Bătălie pentru lacul de la Câmpenești

 

Politicienii care au primit terenuri la Beliș nu s-au mulțumit cu loturile din Munții Apuseni, ci au cerut terenuri și în apropierea Clujului, în satul Câmpenești din comuna Apahida, în zona în care o importantă companie suedeză vrea să realizeze un teren de golf și un cartier rezidențial, ale cărui locuințe să fie ridicate parțial pe piloni așezați pe unul dintre lacurile de pescuit. Prefectul Alin Tișe susține că la mijloc sunt 2.300 de dosare de concesiune. Din anul 1999, primarul PSD Ionel Fărcaș a organizat toate licitațiile cu aceeași comisie, deși legea îl obliga să numească o comisie specială pentru fiecare licitație. De asemenea, membrii comisiei au fost numiți prin decizia primarului, și nu prin hotărârea Consiliului Local, așa cum prevede legea. O altă tactică era legată de publicitatea licitațiilor. La începutul fiecărui an, primarul publica un anunț în ziar, în care anunța organizarea licitației și repetarea ei periodică. Așa că doar un grup de inițiați putea afla data fiecărei ședințe de licitație. Nici la Apahida nu există studii de oportunitate, iar autoritățile locale au concesionat și aici suprafețe mult mai mari decât cele admise de lege. La Câmpenești, pe multe parcele nu s-a construit nimic, deși legea îi obligă pe beneficiarii contractelor de concesiune să înceapă lucrările în termen de doi ani de la data semnării contractului.

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: