Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Târgu Mureș, la 16 ani după "martie negru"

Cora MUNTEAN

Când se vorbește despre Târgu Mureș, în general, oamenii se gândesc la un oraș cu aspect occidental și multe femei frumoase. Când oamenii de afaceri vorbesc despre orașul de pe Mureș, se gândesc la lipsa de siguranță a investiției lor din cauza întâmplărilor de acum 16 ani. Dacă se poate numi întâmplare acea ieșire aproape inumană a unora împotriva altora.Privind înapoi cu rușine

 

Despre evenimentele din martie 1990 s-a vorbit și scris excesiv de mult, fiecare așa cum a auzit de la alții. Iar cei care au fost martori sau protagoniști ai tristei confruntări scriu acum scenarii care au doar o umbră de realitate. Cei care profită cu adevărat sunt politicienii, care nu ezită să-și facă un titlu de glorie din aportul lor la detensionarea relațiilor interetnice. După ce s-a depășit cu bine pragul văicărelilor și temerilor că ungurii "ne iau Ardealul", dar și acela că românii vor să-i fugărească pe etnicii maghiari în Ungaria, a rămas cruda realitate. Un oraș sfâșiat de ură și resentimente, oameni măcinați de rușine, dar care se declară extrem de mândri de a fi mai occidentali decât restul, și foarte multă sărăcie.

 

Teama investitorilor

 

Nici unul dintre primarii care s-au perindat nu a reușit să șteargă teama investitorilor de a păși cu încredere în oraș. Au făcut doar mult zgomot, s-au declarat a fi buni gospodari pentru toți locuitorii, au spoit locurile de interes public pentru a fi din nou aleși, însă nici unul nu a măturat gunoiul de sub preșul din martie 1990. Mai mult, chiar au adăugat resturi de ură mocnită și nu au ezitat nici o clipă să recurgă la sentimentele naționale. Voința electoratului a făcut ca timp de aproape 10 ani să fie aleși doar primari de etnie maghiară. Nici unul nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, nici unul nu a reușit să schimbe măcar o bucată de trotuar. În aceste condiții alegerea unui primar român, Dorin Florea, care a avut inspirația unui bun discurs, chiar dacă demagogic, a prins la populație. Apoi, a investit în ceea ce se vede, trotuare, clădiri și un complex de agrement modern. Nici el nu a reușit să aducă un investitor serios, care să dea de lucru la mii de locuitori. A promis multe lucruri și continuă să convingă lumea că el ar vrea, dar de vină este blestematul de "martie negru". Această scuză ascunde neputința, dar și lipsa de onestitate de a spune adevărul. Degeaba se vorbește pe la colțuri sau se lansează în presă diferite ipostaze: adevărul ar fi unul oficial, spus de fostul președinte Ion Iliescu sau de cei care au regizat cu mult talent acel conflict. Cine-i ascultă pe oamenii din Târgu Mureș, români și maghiari, capătă convingerea că ei toți sunt străini de tot ce s-a întâmplat în martie. Iar țăranii aduși prin minciună din localitățile mureșene, pentru a apăra orașul, recunosc că s-au lăsat manipulați.

Sigur că se încearcă valorificarea și comerțul cu sentimente și mulți au reușit să-și facă un capital din asta; există ONG-uri finanțate din afară, există un adevărat concurs pentru apărarea libertăților, dar acest lucru nu-l simt nici aceia care privesc cu speranță dacă de la Azomureș mai iese fum, nici cei care caută cu disperare un loc de muncă. Nu-l simt nici tinerii care așteaptă să termine școala și să plece cât mai repede din orașul pe care-l consideră mort și fără perspective.

 

Sentimentul național

 

Desigur, sentimentul național nu a dispărut nici de o parte, nici de alta. Generația care a crezut că ungurii iau Ardealul a incitat generația de la Liceul Bolyai să facă o gălăgie cumplită atunci când școala a fost revendicată de etnicii maghiari. Au trecut câțiva ani de atunci, începând de anul trecut aici învață doar elevi maghiari, însă asta nu a ajutat cu nimic. Efectele se vor vedea în timp, când va fi imposibilă o colaborare, în orice domeniu, deoarece aceia care învață acum doar limba maghiară vor avea mari dificultăți de exprimare și comunicare în română. Politicienii sunt cei care au dorit izolarea și probabil că, din acest punct de vedere, nu vor avea parte de recunoștință.

Politicienii de etnie maghiară au căpătat foarte multe deprinderi balcanice, în primul rând dorința de putere. Putere care le aduce, desigur, multe avantaje materiale. În acest timp locuitorii din Târgu Mureș, români și maghiari, duc aceeași viață anostă, fără posibilitatea de a schimba ceva. Pentru mulți doar gândul că vor pleca la București sau undeva în Europa reprezintă singura speranță. De aceea imaginea unui oraș occidental este falsă. Este mai degrabă un oraș închis între barierele trecutului.

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: