Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Nici China nu mai e ce a fost...

Cătălin BARBU

În mai multe publicații de la noi a făcut ceva vâlvă cazul unei societăți din Bacău ce a solicitat AJOFM acordul pentru aducerea unui număr de 1000 de muncitoare chineze fiindcă nu mai reușea să găsească angajate. Salariul mediu oferit unei angajate române era de șapte milioane de lei, în vreme ce chinezoaicele s-ar mulțumi cu numai trei.Chinezoaice la Bacău

 

Bacăul va fi "invadat" de o mie de muncitoare chineze, chiar dacă în județ sunt peste 5.500 de femei șomere. Asiaticele, specializate în  confecții, sunt dispuse să muncească pe bani puțini și au calificare superioară băcăuancelor.

"Invadatoarele" vor primi salariul minim pe economie, adică 3,3 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă de opt ori mai mult decât primeau în China. Româncele luau 7 milioane de lei lunar. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă a primit cererea de angajare a chinezoaicelor din partea Sonoma SA, o firmă din Bacău cu capital italian, specializată în confecții. Pentru a putea lucra în România, chinezoaicele vor avea nevoie de permise de la Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă. În toată țara, anul acesta, vor fi eliberate doar 10.000 de permise. Până acum, aceste permise erau solicitate mai ales pentru managerii străini care conduc firme în România sau lucrează în birourile locale ale companiilor multinaționale. Firma băcăuană a stabilit deja locul de cazare al chinezoaicelor. În acest scop, se lucrează chiar la amenajarea unor dormitoare în incinta unei foste hale dezafectate în urmă cu doi ani, aflată tot în proprietatea Sonoma SA.

Sosirea mâinii de lucru asiatice, în premieră se pare nu numai în Bacău, ci și la nivelul României, a fost motivată de Octavian Țicău, directorul AJOFM, prin "penuria de forță de muncă calificată într-un domeniu ce include în Bacău peste 70 de firme, dar și o lipsă de apetență a localnicelor de a mai lucra în industria confecțiilor. Se știe că, în prezent, nu se plătește foarte bine, și atunci oamenii nu mai sunt atrași către această industrie'', recunosc surse din cadrul Sonoma SA, precizând însă că "afacerea va reprezenta un lucru avantajos atât pentru angajator, cât și pentru asiatice''. Patronii din industria textilă preferă chinezoaicele, cunoscute ca fiind rezistente la efort, precise și răbdătoare, în comparație cu europencele. Calitatea cea mare o reprezintă însă pretențiile salariale extrem de modeste. Nivelul mediu de salarizare în industria confecțiilor din China este de 15 dolari lunar.

 

Dar mai sunt muncitori chinezi ieftini?

 

În China încep însă a se resimți efectele succesului și dezvoltării economice la ritmuri incredibil de mari. Sute de fabrici din China, în special din zonele cu dezvoltare rapidă, fac eforturi disperate de a atrage muncitori, o schimbare sesizată deja din 2004 și care poate avea efecte semnificative asupra economiei mondiale. Lipsa de muncitori face ca salariile să crească în mod constant, lărgind clasa mijlocie chineză și ar putea afecta produsele de origine chinezească, renumite în întreaga lume pentru prețul foarte scăzut la care sunt produse.

De altfel, majoritatea companiilor mari și mijlocii au început deja să trimită echipe de recrutori în țară pentru a găsi noi angajați. "Acum câțiva ani, oamenii veneau singuri la ușa ta, spune Linang Jian, manager al unei companii chineze din Shenzen. Acum, postăm afișe pentru cinci angajați și, dacă avem noroc, apare unul".

Dincolo de plângerile managerilor chinezi, situația nu este atât de dramatică și din ea ar putea să profite atât China, cât și restul lumii. Economiștii sunt de părere că această criză de pe piața forței de muncă îndeamnă companiile să îmbunătățească mediul de lucru și să ofere angajaților condiții superioare - salarii mai mari și bonusuri consistente.

Schimbările sugerează de asemenea că în cele din urmă China a avansat în ierarhia economică mondială, pentru că acum muncitorii de aici văd că există și alte oportunități decât a rămâne un simplu muncitor necalificat toată viața.

Când lipsa de forță de muncă a devenit pregnantă pentru prima dată la sfârșitul anului 2004, guvernanții au considerat-o o simplă anomalie de scurtă durată. Acum optica s-a schimbat și se recunoaște că ar putea fi vorba de o tendință pe termen lung. Experții spun că penuria de muncitori este cauzată de încălzirea economiei chineze cauzată de faptul că agricultura a devenit profitabilă, iar fabricile continuă să se extindă chiar dacă tinerii chinezi în căutare de locuri muncă sunt din ce în ce mai puțini. Prosperitatea își face simțită prezența în țară și muncitorii care au migrat în trecut sute de kilometri în căutarea locurilor de muncă preferă acum să-și găsească ceva alături de casă.

"Cred că am ajuns la un punct de cotitură, spune Hong Liang, economist la Goldman Sachs, care a studiat costurile forței de muncă în China. Era costurilor extrem de scăzute în China este pe sfârșite. Sunt destui muncitori, însă cei calificați sunt din ce în ce mai puțini."

Într-adevăr, problema pare să fie la nivelul specialiștilor, la nivel de middle și top-management, însă numărul rapoartelor cu privire la o lipsă de muncitori necalificați și cu o calificare medie s-au înmulțit peste noapte.

 

Chinezii înșiși caută... forță de muncă ieftină

 

Reprezentanții Li & Fung, una dintre cele mai mari companii din domeniul comerțului, au declarat faptul că lipsa de forță de muncă împreună cu creșterea salariilor i-au determinat deja să caute produse mai ieftine în alte părți din Asia. China nu mai este deloc o țară cu costuri mici de producție. Are loc o evoluție semnificativă în acest sens și companiile se orientează acum spre țări ca Vietnam, India sau Bangladesh.

În ultimii doi ani, din ce în ce mai multe companii se confruntă cu probleme neobișnuite în a găsi forță de muncă ieftină în producția, ambalarea și transportul mărfurilor, cu precădere în regiunile cele mai puternic dezvoltate, în delta fluviului Pearl care alimentează Hong Kong-ul, respectiv delta fluviului Yangtze, care are ca destinație capitala financiară a țării, Shanghai.

Salariile au crescut simțitor în ambele zone. Potrivit cifrelor oficiale, salariul minim, care varia în 2004 între 47 și 60 euro, a crescut în prezent cu peste 25%. De asemenea, salariul mediu în marile fabrici a crescut semnificativ față de nivelurile din 2004 de 82 la 164 euro.

În Shenzen, găsirea de forță de muncă ieftină este mai dificilă ca niciodată. La Nantou, unde mulțimi de oameni veneau zilnic în căutarea unui loc de muncă se mai găsesc acum doar câțiva agenți de recrutare stingheri. Mulți tineri se îndreaptă acum spre zona fluviului Yangtze unde salariile sunt ceva mai mari.

În provincia Guangdong, fabricile aveau nevoie de 500.000 de muncitori, în provincia Fujian, deficitul era de 300.000. Chiar și la nord de Shenzen, în provincia Zhejiang, era nevoie de cel puțin 200.000 de muncitori.

Politica guvernului joacă un rol important în menținerea acestei crize de pe piața de muncă în zona de coastă. Încercând să micșoreze prăpastia dintre veniturile populației urbane bogate și cea rurală săracă din China, guvernul a eliminat anul trecut taxele din agricultură și s-a implicat în dezvoltarea zonelor sărace de pe continent și provinciile vestice, care cel mai probabil au fost lăsate în urmă.

Publicat în : Economie  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: