Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Provocarea submarinelor chineze

Michael COHEN

Echilibrul puterii maritime din Pacific este în schimbare. Până în 2025, marina chineză ar putea domina Pacificul. După unele estimări, submarinele de atac ale Chinei vor depăși de cinci ori ca număr pe cele americane, iar submarinele lansatoare de rachete balistice nucleare vor mișuna pe coasta vestică a SUA. Între timp, Statele Unite probabil se vor strădui să construiască suficiente submarine pentru a face față acestei provocări.Ascensiunea rapidă a submarinelor chineze în Pacific nu poate fi considerată, cel puțin teoretic, o amenințare. Pentru asta ar trebui să fie îndeplinite două condiții: capacitatea și intenționalitatea. Nu există nici un dubiu că marina AEP se modernizează, își construiește capabilități și că se mișcă foarte rapid. Dar care este intenția?

Pentagonul a început deja să răspundă la această întrebare, dar încă nu a răspuns într-o manieră care să indice că ia această amenințare în serios.

 

Intenția Chinei

 

Modernizarea militară chineză s-a accelerat începând din a doua jumătate a anilor 1990 ca răspuns la cererea autorităților centrale de a se dezvolta opțiuni militare împotriva scenariilor Taiwanului. Ritmul și scara dezvoltării militare a Chinei pun în pericol echilibrele militare regionale. Probabil China va continua să facă investiții mari în capabilități militare sofisticate, asimetrice, cu accent pe tehnică militară electronică și cibernetică; operațiuni de contracarare a amenințărilor aeriene; rachete balistice și de croazieră; sisteme integrate de apărare aeriană avansată; torpile de ultimă generație; submarine sofisticate; lovituri nucleare strategice lansate din sisteme sofisticate maritime și terestre; și vehicule teleghidate pentru teatrele de război.

Conform rezumatului Raportului MPPRC ("Report on the Military Power of the People's Republic of China"), intenția concretă a Chinei este de a "construi posibilități de contracarare a intervențiilor unor terțe state, inclusiv a unei potențiale intervenții a SUA în crizele legate de Strâmtoarea Taiwan." Raportul continuă: "Descurajarea, înfrângerea sau întârzierea intervenției străine în vederea capitulării Taiwanului este parte integrantă a strategiei Beijingului." În acest scop, China își dezvoltă "forța rachetelor balistice (cu rază lungă și scurtă de acțiune) și de croazieră, a submarinelor, a aeronavelor sofisticate și a altor sisteme moderne."

 

Țelurile Chinei în domeniul puterii maritime

 

Dacă sunt curioși în ce privește intențiile Chinei, strategii de la Pentagon ar putea analiza comentariile generalului Wen Zongren, comisar politic al Academiei de Științe Militare a Armatei de Eliberare Populară, instituție de învățământ militar de elită. Raportul MPPRC îl citează pe generalul Wen spunând că China trebuie să "spargă" "blocada [impusă de] forțele internaționale împotriva securității maritime a Chinei... Doar atunci când vom sparge această blocadă, vom putea vorbi despre ascensiunea Chinei... Pentru a se ridica rapid, China trebuie să treacă peste oceane și să treacă dincolo de oceane în dezvoltarea sa viitoare." De fapt, țelul explicit al Partidului Comunist Chinez este de a "spori puterea totală a națiunii."

Marina chineză - și în special flota sa de submarine - este un instrument-cheie pentru atingerea acestui scop. Promovarea, în septembrie 2004, a amiralului Zhang Dingfa, comandant de submarin de carieră, ca șef al Statului-Major al Marinei Armatei de Eliberare Populară (MAEP) și ca membru cu drepturi depline al Comisiei Militare Centrale a fost un semnal clar al importanței speciale a operațiunilor submarine în strategia Chinei privind regiunea Asia-Pacific.

 

O forță submarină în creștere

 

Amiralul Zhang a condus programul de modernizare a submarinelor MAEP și a supravegheat achiziționarea a patru submarine KILO moderne de construcție rusească, inclusiv silențiosul Tip-636. Au fost comandate deja încă opt, iar primele vor fi livrate luna aceasta. Faptul că trei șantiere navale rusești lucrează pentru a satisface comenzile de noi submarine venite din China trădează graba acestei modernizări militare.

Amiralul Zhang nu se bazează doar pe ruși. A mărit și producția internă a noului și formidabilului submarin diesel-electric din clasa Song - la 2,5 bucăți pe an. De asemenea, China testează un nou submarin diesel-electric pe care serviciile secrete din domeniul apărării l-au numit "Yuan." Acesta se inspiră puternic din modelele rusești, inclusiv în ce privește învelișul antirezonant și o supersilențioasă elice cu șapte palete. Inovația "propulsiei independente de aer", care permite unui submarin să opereze în imersiune până la 30 de zile exclusiv pe baza bateriei, va face submarinele Song și Yuan practic de nedetectat de rețelele de supraveghere americane existente - și chiar de submarinele americane.

Aceste noi submarine vor fi mult mai periculoase atunci când vor fi echipate cu torpile SKVAL rusești, care pot atinge 200 de noduri. Există rapoarte conform cărora SKVAL este deja operațional pe câteva submarine chineze. În plus, Rusia a transferat și sistemul Novator 3M-54E de rachete de croazieră antinavă în trei faze pe flota de submarine a Chinei, pentru a fi utilizat împotriva portavioanelor. Fiecare KILO chinez este echipat cu patru astfel de rachete.

 

Supremația submarinelor americane, amenințată

 

În februarie 2005, secretarul Apărării, Donald Rumsfeld, comenta că mărimea flotei chineze ar putea-o depăși pe cea a Marinei Statelor Unite în mai puțin de un deceniu. "Este o problemă la care Departamentul se gândește, de care este preocupat și căreia îi acordă atenție." Într-adevăr, Marina SUA va realiza o serie de exerciții navale importante în Pacific în vara aceasta, la care vor participa patru escadroane de portavioane, inclusiv un portavion care de regulă își are baza pe coasta de est a SUA. Va fi prima dată când Marina dislocă un portavion din flota din Atlantic pentru un exercițiu în Pacific, de la războiul din Vietnam încoace.

Cu toate acestea, există prea puține indicii că Pentagonul ar lua în serios provocarea chineză. Dacă ar face acest lucru, numărul din QDR (Quadrienal Defense Review) apărut la începutul acestei luni, ar fi recomandat să se pună capăt erodării flotei de submarine a SUA.

Dar QDR prevede o "întoarcere la un ritm constant de producție de două submarine de atac pe an nu mai târziu de 2012 și în același timp atingerea obiectivului unui cost mediu de achiziție de 2 miliarde de dolari pe bucată." Aceasta înseamnă că flota de submarine a SUA va continua să decadă încă șase ani, timp în care baza industrială internă de construcție a submarinelor se va reduce și mai mult, iar costul pe unitate al submarinelor va sări de 2 miliarde de dolari, făcând necesare noi reduceri ale flotei.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: