Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Republicanii se îndepărtează de Bush

Andrei BĂDIN

În toamna acestui an, în Statele Unite vor avea loc alegeri parțiale pentru Congres. Un moment important pentru cele două partide, Republican și Democrat, dar și pentru președintele George W. Bush, care caută să-și redobândească popularitatea în rândul americanilor la finalul ultimului mandat prezidențial.Bush se află într-o scădere acută a popularității - cea mai importantă în ultimii cinci ani de când se află la Casa Albă, printre cauze fiind războiul din Irak, dar și alte probleme interne. De exemplu Harriet Mirers, persoana numită inițial judecător la Curtea Supremă, în ciuda faptului că experiența acesteia era extrem de limitată pentru o astfel de slujbă. De asemenea, reacția lentă a autorităților, la toate nivelurile, în fața tragediei provocate de uraganul Katrina este unul din subiectele de care americanii țin cont în opțiunile lor pentru votul din toamnă. Nu în ultimul rând un minus pentru Bush și republicani îl constituie creșterea prețului la benzină. O altă problemă pentru Bush a fost scandalul porturilor americane care ar fi urmat să intre în administrarea unei firme arabe. Recenta inculpare a lui Lewis Libby, șeful de cabinet al vicepreședintelui Richard Cheney, este o nouă lovitură pentru Administrația Bush.

Președintele se confruntă în din ce în ce mai multe cazuri cu opoziția propriului partid și nu puține sunt vocile care pomenesc despre posibilitatea ca republicanii să meargă pe această linie până la alegerile din toamnă.

 

Democrații merg pe imagine, mai puțin pe programe

 

Alegerile parțiale sunt foarte importante. Ele pot redesena configurația politică favorabilă în prezent republicanilor. Un eventual succes al democraților ar îngreuna atingerea obiectivelor președintelui Bush în ultimii doi ani ai mandatului său. Pe fondul disputelor din ce în ce mai ascuțite între Bush și republicani, democrații ar putea prinde un culoar important pentru alegerile parlamentare și prezidențiale din 2008. Deocamdată, însă, lucrurile nu sunt încă tranșate chiar dacă sondajele indică scăderea masivă a popularității lui Bush junior. Democrații trebuie să convingă "America profundă", cea care i-a dat acum doi ani un nou mandat lui Bush, că ei trebuie să fie cei preferați. O luptă foarte grea ținând cont că și democrații sunt împărtiți, iar politicile lor economice nu sunt prea iubite de americani, care nu uită că totuși creșterile economice s-au datorat politicilor republicanilor.

"The Times" scria recent că tot mai mulți americani se declară în favoarea unei majorități democrate în Congresul dominat, în prezent, de republicani. Posibilitatea demiterii președintelui, evocată de unii politicieni, se conturează astfel din ce în ce mai puternic. "Dacă democrații vor reuși să obțină majoritatea în Congres, în urma alegerilor legislative parțiale, pentru opozanții actualului președinte tentația de a-l umili va fi, probabil, irezistibilă. Mulți lideri democrați doresc, însă, destituirea lui Bush și cochetează cu ideea inițierii unui asemenea demers. Unul dintre aceștia este Al Gore. Învins în alegerile prezidențiale din 2000, el va adopta o retorică antirăzboi, în următoarea campanie electorală", relatează aceeași publicație.

Senatorul Russ Feingold, posibil candidat democrat la președinția SUA la alegerile din 2008, a propus o moțiune de cenzură împotriva președintelui Bush, care este dezavuat pentru că a permis Agenției pentru Securitate Națională să intercepteze fără mandat judiciar comunicațiile cetățenilor.

 

Șeful personalului de la Casa Albă, primul țap ispășitor

 

Andrew Card, șeful de personal de la Casa Albă, este prima "victimă" din anturajul lui Bush. Președintele se confruntă cu perspectiva unei președinții slabe încă de aproape trei ani. Cândva considerat o valoare pentru partid, președintele este atacat azi de către colegii republicani, care duc o luptă dură pentru a menține controlul asupra Congresului la alegerile din luna noiembrie. Demisia lui Card nu este însă lăudată de toată lumea. Mulți spun că acesta era un administrator bun și că Bush a pierdut încercând să-l prezinte ca pe unul din țapii ispășitori. 

La baza credibilității scăzute a lui Bush stă reputația sa de "incompetență", notează de pildă "Financial Times", care distruge aproape orice acțiune a sa.

 

Scandalul porturilor pentru arabi

 

Conflictul dintre Bush jr. și republicani a izbucnit cu mai multă putere după ce a devenit public scandalul celor șase porturi americane care ar fi trebuit să ajungă la o companie arabă. Este vorba de porturile din New York, New Jersey, Philadelphia, Baltimore, New Orleans și Miami, practic unele din cele mai importante metropole americane cu "ieșire" la ocean. Republicanii nu s-au lăsat până nu au respins acest proiect. Mai mult chiar, unii dintre ei evită să apară public alături de cel care se află la al doilea mandat la Casa Albă.

Până și Karl Rove, "geniul" care i-a adus lui Bush cele două mandate de președinte, s-a distanțat de Bush spunând că își va baza campania electorală pentru Congres pe susținerea "politicii de securitate", unul din punctele de referință ale programului politic al republicanilor încă din vremea Războiului Rece. Bush a fost criticat și de alți importanți lideri ai Partidului Republican. Unul dintre aceștia este Dennis Hastert, speakerul Camerei Reprezentanților, care a criticat dur afacerea porturilor. Un altul este Bill Frist, liderul grupului republican din Senat. De asemenea, critici la adresa lui Bush au adus guvernatorii republicani de New York și Maryland, George Pataki și respectiv Robert Ehrlich.

Totuși, investițiile arabe nu sunt un lucru nou în America. În ultimul an, companii din Emiratele Arabe Unite au investit două miliarde de dolari în compania Time Warner, un miliard de dolari în compania DaimlerChrysler și 700 milioane de dolari într-un important hotel din New York.

 

America profundă

 

Alegerile de acum doi au demonstrat că nu de puține ori în cazul Statelor Unite este greu să faci un comentariu "de la distanță" citând presa americană. În noiembrie 2004, dacă luai de bune articolele scrise de marile ziare americane, Kerry ar fi trebuit să câștige detașat, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

În acest moment, Bush se află într-un moment în care ar putea reveni în sondaje. Oricum, cariera sa politică va mai dura doar doi ani. Apoi, ca și predecesorii săi de la Casa Albă, se va dedica conferințelor internaționale. Punctul cel mai important pentru Bush este desemnarea succesorului în lupta pentru Casa Albă. Conform legilor nescrise, ar fi trebuit ca "urmașul" să fie Dick Cheney, însă vicepreședintele lui Bush este mult prea slab și cu prea multe scandaluri la activ. Toți se întreabă cine îi va urma lui Bush din partea Partidului Republican. Condi Rice? Așa cum mulți se întreabă cine va fi candidatul democraților. De aceste nominalizări și de votul american din 2008, lumea se poate redesena din punct de vedere geopolitic. (A.B.)

Publicat în : Politica externa  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: