Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Politica Rusiei în Orientul Mijlociu

Krasimir PETROV

În ultimele săptămâni, Rusia s-a distanțat de pozițiile privind Orientul Mijlociu, pe care cândva la împărtășea cu SUA și Uniunea Europeană. În februarie, Rusia a negociat cu Iranul înființarea unei unități comune de îmbogățire a uraniului, pentru a furniza combustibil de reactor nuclear Republicii Islamice. De asemenea, Rusia vinde rachete antiaeriene Siriei. Iar pe 3 martie, o delegație de înalți oficiali ai organizației teroriste Hamas a vizitat Moscova la invitația președintelui rus Vladimir Putin.Moscova practică un joc riscant în Orientul Mijlociu. Acest joc pune în pericol președinția rusă a G-8, poziția sa în cadrul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu și statutul internațional. Rusia continuă să facă joc dublu cu Occidentul.

Rusia poate avea câteva scopuri pentru care să fi adoptat o nouă politică privind Orientul Mijlociu. Între acestea, păstrarea unui preț ridicat al petrolului ar aduce categoric avantaje Rusiei pe termen scurt. Este posibil ca Rusia să fi sesizat o ocazie de a-și întări statutul în domeniul pe care îl controlează, în detrimentul puterii presupușilor săi aliați occidentali. Motivul ca Rusia să încerce să calmeze extremiștii islamiști pentru a-și asigura propria securitate este o politică care are toate șansele să eșueze.

 

Înapoi la trecutul sovietic?

 

Așa cum făcea în perioada sovietică, în prezent Rusia caută să-și maximizeze opțiunile de politică în Orientul Mijlociu și în același timp să restrângă spațiul de manevră al SUA. În anii 1980 de pildă, Uniunea Sovietică, sub conducerea lui Mihail Gorbaciov, a devenit principalul furnizor de armament al Iranului condus de ayatollahul Khomeini, vânzând în același timp armament Irakului lui Saddam Hussein, cu care Iranul era în război de aproape un deceniu.

URSS, și mai târziu Rusia, s-a alăturat pretențiilor Iranului ca SUA să-și retragă forțele armate din Golful Persic, unde acestea asigurau securitatea principalelor coridoare de livrare și transport de petrol din lume. Un Iran dotat cu armament nuclear, aliat fidel cu și înarmat de Rusia și China, ar putea reprezenta o provocare pentru SUA, interesele sale și aliații săi din regiune.

Astăzi Rusia este principalul furnizor în eforturile nucleare civile ale Iranului și nu ține seama de programul nuclear militar al acestei țări. În decembrie 2005, Rusia anunța că va vinde Iranului rachete sol-aer cu rază scurtă de acțiune TOR-M1 (SA-15) în valoare de 700 milioane USD, iar în prezent se pare că negociază vânzarea de rachete antiaeriene cu rază lungă de acțiune de tip SA-10 (cunoscute sub denumirea lor rusească S-300). Întărite de sisteme radar și computere, aceste sisteme de rachete ar putea realiza o rețea națională de apărare antiaeriană care ar împiedica orice încercări viitoare de atacuri aeriene menite să pună capăt programului de înarmare nucleară al Iranului.

Rusia a vândut de asemenea Iranului un reactor nuclear Bushehr în valoare de 1,2 miliarde USD, care va fi finalizat în toamna acestui an, și intenționează să mai livreze încă două, posibil chiar încă cinci, în valoare totală de 8 până la 10 miliarde USD. Aceste reactoare ar putea fi utilizate pentru producerea materialului pentru un program clandestin de înarmare nucleară. În plus, Rusia a școlarizat sute de specialiști iranieni - fizicieni și ingineri în domeniul nuclear, a furnizat Teheranului tehnologie pentru rachetele balistice și a lansat un satelit iranian de spionaj.

În ciuda tuturor acestor activități, este imposibil ca Rusia să privească cu ochi buni un Iran dotat cu rachete nucleare, pentru că foarte posibil acesta ar încerca să-și mărească influența chiar în curtea Rusiei - în Caucaz, Asia Centrală și în bazinul caspic bogat în petrol. Ca dovadă, în alte părți din Orientul Mijlociu Rusia încearcă să-i concilieze pe extremiștii islamiști. Miza este deci alta.

 

Distanțarea de Occident

 

Rusia s-a distanțat de poziția comună a Cvartetului - format din SUA, ONU, UE și Rusia - conform căreia nici un fel de negociere cu Hamas sau ajutor financiar pentru o Autoritate Palestiniană condusă de Hamas nu este admis până când aceasta din urmă nu renunță la terorism, nu confiscă armele organizațiilor teroriste, nu începe să respecte acordurile trecute, inclusiv Foaia de Parcurs, și nu recunoaște statul Israel.

În timpul vizitei sale în Spania în februarie 2006, președintele Putin a anunțat că va invita lideri ai Hamas la Moscova. A declarat că Rusia nu a considerat niciodată Hamas drept o organizație teroristă și că victoria Hamas în alegeri reprezintă un mare eșec al politicii externe a președintelui Bush. Protejarea Hamas fără asigurarea unei renunțări complete la terorism și fără recunoașterea statului Israel reprezintă pur și simplu un mijloc de conciliere a unei organizații teroriste responsabile pentru moartea a sute de civili nevinovați. Hamas controlează adevărate "fabrici de spălare de creier" în care mii de copii, începând chiar de la vârsta de patru ani, sunt condiționați să devină atentatori sinucigași. Cu toate acestea, șeful Statului-Major General al Rusiei a sugerat deja că Moscova va vinde armament Autorității Palestiniene conduse de Hamas.

Aceste jocuri ale Rusiei cu islamiștii radicali amintesc de cele jucate de Iosif Stalin cu Hitler, până când naziștii au invadat URSS în 1941. Rusia a suferit deja atrocități cauzate de militanții islamiști, cum ar fi școala din Beslan și Teatrul Dubrovka, unde au murit sute de ostatici, inclusiv copii. Legitimarea Hamas se va întoarce împotriva autorilor săi. Concilierea va facilita agresiuni islamice viitoare împotriva Rusiei, mai ales dat fiind că ea se confruntă deja cu insurgențe islamiste în creștere în Cecenia și în alte regiuni din Caucazul de Nord și că are o populație musulmană în creștere.

Președintele Putin s-a delimitat de Occident și atunci când a sugerat mass-media să practice autocenzura, în lumina scandalului provocat de publicarea caricaturilor prezentându-l pe Profetul Mohamed. Autoritățile ruse au închis deja două cotidiene pentru vina de a fi publicat caricaturi asemănătoare.

Rusia, deși este membru observator al Organizației Conferințelor Islamice, merge pe un curs care diminuează solidaritatea și coordonarea G-8 și care ar putea conduce la destabilizarea Orientului Mijlociu.

 

Acțiunile Rusiei în Orientul Mijlociu:

 

* vânzarea de armament și reactoare nucleare Iranului și posibil și AP conduse de Hamas;

* oferirea mijloacelor necesare pentru ca Iran să-și impună hegemonia regională și să interzică accesul SUA în Golf;

* poziționarea sa ca parte cu drepturi egale ca SUA și în același timp concilierea forțelor islamiste radicale;

* provocarea unei instabilități regionale menite să mărească prețul petrolului, din care Rusia iese câștigătoare în calitate de mare exportator de petrol.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: