Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Moda alegerilor anticipate: Polonia

George ANGLIȚOIU

România nu este singura țară ex-comunistă confruntată cu instabilitatea guvernamentală și recurgerea la "soluții imorale". Viața politică poloneză este caracterizată în această perioadă de un joc politic similar "arătatului pisicii" de pe meleagurile dâmbovițene, fragmentarea excesivă și confuză a spectrului politic afectând atât calitatea guvernării, cât și poziția Varșoviei în integrarea europeană.Joc în doi

 

Alegerile generale din Polonia au adus anul trecut la putere Partidul Legii și Justiției, o formațiune neo-conservatoare pro-catolică, anticomunistă și promotoare a mesajelor situabile la limita naționalismului. Un alt aspect interesant îl reprezintă conducerea formațiunii, asigurată în prezent de Jarosław Kaczyński (adevărata eminență cenușie a actualei puteri, conform criticilor), cel care s-a retras din cursa pentru poziția de prim-ministru pentru a mări șansele la fotoliul prezidențial ale fratelui său geamăn, actualul președinte Lech Kaczyński.

Apropiați de liderul Solidarității Lech Walesa în perioada eroică a opoziției anticomuniste, cei doi frați au ocupat poziții importante o dată cu preluarea puterii în 1990. Treptat însă relațiile cu Walesa se vor răci, frații Kaczyński constituindu-și propria formațiune în anul 2001, al cărei prim succes se va produce un an mai târziu, atunci când apelul la "lege și ordine" îl va propulsa pe Lech în poziția de primar al Varșoviei.

Mandatul său nu va fi însă scutit de controverse, printre acestea trebuind amintite opoziția sa la manifestările publice ale homosexualilor (interzicând sub diferite pretexte mitingurile acestora atât în 2004, cât și în 2005), preocuparea pentru construirea unui memorial al revoltei din august 1944, evaluarea costurilor distrugerilor provocate în timpul ocupației naziste a Varșoviei (cifrate la minimum 45 miliarde de euro) sau acordarea numelui eroului cecen Djokar Dudaev unei artere din capitala poloneză. Astfel de acte îi vor atrage popularitate în sânul segmentului conservator, dar și deteriorarea relațiilor cu Germania și Rusia. Se va manifesta de o manieră vehementă atunci când oficialitățile germane vor face publice intențiile de construire a unui centru al exodului populației germane din 1945 sau în fața amenințărilor venite dinspre Moscova de botezare a unei străzi cu numele unui celebru torționar rus (Mihail Muraviov) din timpul revoltei poloneze antițariste din 1863. Rusiei, de exemplu, i-a replicat că nu are nici o problemă să găsească numele și ale altor eroi ceceni pentru străzile din Varșovia. Reacțiile sale antigermane și antirusești pot fi explicate atât prin trecutul familial marcat de tragediile tipice ale ocupației Poloniei din cel de-al doilea război mondial, cât și prin continua relevanță în rândurile dreptei poloneze a unui asemenea mesaj ostil.

 

Victorie incompletă

 

Inițial, frații Kaczyński realizaseră o alianță pre-electorală cu formațiunea liberală a Platformei cetățenilor pentru a pune capăt dominației stângii "neo-comuniste" convertite la social-democrația în stil european. Ulterior însă faptul că ambele grupări vor avea candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale (candidatul liberal Ronald Tusk devansându-l, de altfel, pe Lech Kaczyński cu trei procente în primul tur de scrutin) va deveni "mărul discordiei" și al rupturii. În consecință, deși victorioși, frații Kaczyński vor fi nevoiți să constituie un guvern bazat pe o susținere minoritară în Parlament. Soluția s-a impus a fi coalizarea informală a trei formațiuni problematice mai ales la nivel european. Este vorba de partidele sugestiv intitulate Autoapărarea Republicii Polonia (grupare radicală a fermierilor ce se opun Politicii agrare comune a UE), Liga Familiilor Poloneze (grupare pro-catolică cu tendințe de extremă dreapta) și Partidul Țăranilor Polonezi (de centru-stânga).

 

Rien ne va plus

 

Politica se aseamănă ruletei din multe puncte de vedere. În esență, trebuie să știi când să plusezi și când să te retragi. Dar pentru asta nu există manuale care să-ți garanteze 100% rată de succes sau oracole din Delphi care să te ilumineze asupra viitorului.

Actuala putere dovedește că are vigoare, dar nu are suficientă susținere parlamentară. Soluția? Coalizări conjuncturale pentru conservarea privilegiilor guvernării sau riscarea alegerilor anticipate pentru a profita de superioritatea de moment.

Frații Kaczyński vor fi inițiat un nou joc controversat. De la începutul anului 2006, amenință cu spectrul alegerilor anticipate (de organizat în luna mai, inteligent plasate înaintea vizitei noului papă Benedict al XVI-lea în țara fostului suveran pontif Ioan Paul al II-lea). Invocă blocajul decizional la orice propunere legislativă majoră (bugetul pe anul 2006), fac presiuni asupra aliaților conjucturali (care, conform sondajelor recente, nu ar mai intra în Seim), își anunță intenția de a coopta la guvernare cele trei partide antieuropene dacă Partidul Liberal nu este de acord cu alegerile anticipate etc.

Fragmentarea spectrului politic constituie una din cauzele principale ale actualei stări tensionate de pe eșicherul polonez. La stânga, fostul președinte Aleksandr Kwasniewski nu a reușit - în pofida carismei personale - să asigure un al doilea mandat Partidului Socialist, ci, dimpotrivă, nu a putut decât să asiste la ruptură, din cauza multiplelor scandaluri de corupție în care inclusiv numele său fost adus în prim-plan. Urmarea a fost că partidul prezidențial a pierdut la scor alegerile generale, cele 10 procente obținute fiind dovada prăbușirii și în Polonia a polului socialist de sorginte comunistă. La dreapta, foștii adepți ai lui Lech Walesa din perioada Solidarității se găsesc regrupați, la acest moment, în principal în cele două partide al fraților Kaczyński, respectiv cel liberal.

Dacă inițial alianța dintre conservatori și liberali era considerată de bun augur atât din punct de vedere politic (moderarea tendințelor naționalist-radicale de către liberali, dar și îndepărtarea de etatismul socialist), cât și economic (reformele necesare adoptării euro), ruptura ulterioară a fost rapid taxată în cotațiile de pe piețele financiare.

 

Mărirea Poloniei

 

O temă electorală constant relevantă este alimentată de naționalismul polonez. Aliat strategic al SUA, dar și stat membru al UE, Polonia își caută mărirea de odinioară, de dinaintea dezmembrării sale în secolul al XVIII-lea între marile puteri rivale Rusia, Prusia și Austria. Imaginarul politic polonez păstrează la loc de cinste imaginea unui Jan Sobieski, eliberatorul Vienei, a lui Tadeusz Koszciusko, aghiotantul lui George Washington, sau a revoluționarilor romantici antițariști din secolul al XIX-lea.

Indiferent de apartenența ideologică, mărirea Poloniei i-a determinat pe liderii polonezi să adopte după anul 1989 poziții uneori izolate și deci extrem de riscante pentru atingerea acestui obiectiv, fie că a fost vorba de politica răsăriteană antirusească sau de blocarea mecanismului decizional comunitar (vezi criza irakiană sau blocarea proiectului Constituției europene ce ar fi diminuat ponderea de voturi a Poloniei față de norma prevăzută de Tratatul de la Nisa).

Obiectivul declarat al lui Lech Kaczyński de a face din Polonia una din marile puteri ale UE apare în consecință mai puțin surprinzător.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 36

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: