Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

O descoperire importantă pentru cancerul la prostată

dr. Melania DRĂGHICI

Un grup de cercetători a anunțat recent o noutate uluitoare: un virus la unii pacienți cu cancer de prostată, o descoperire care deschide noi drumuri de cercetare într-una dintre cele mai frecvente boli la bărbați.O descoperire uluitoare

 

Virusul, apropiat de un altul asemănător întâlnit la șoareci, a fost descoperit în celulele cancerigene prelevate de la bărbați cu un anumit tip de accident genetic. Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco și de la Clinica din Cleveland au avertizat că deocamdată este vorba de experimente și că nu au descoperit până acum care este legătura dintre virus și cancerul la prostată, însă sunt entuziasmați de perspectivele pe care această noutate le deschide.

"Este o descoperire extraordinară, spune dr. Eric Klein de la Clinica din Cleveland, care a prezentat recent rezultatele muncii sale la o conferință a Societății Americane de Oncologie Clinică a Prostatei. Ea implică posibilitatea ca acest tip de cancer să fie cauzat de o infecție virală."

O serie de virusuri care cauzează boli infecțioase sunt deja luate în considerare drept generatoare de cancer la ficat și cervix. Acest lucru a generat suspiciunea că anumite boli pot juca un rol important, alături de genetică, factori de mediu și risc, în declanșarea cancerului la sân, stomac și alte forme de cancer.

Cercetătorii nu au descoperit încă modalitatea prin care acet tip de virus se transmite, dar suspectează că el este transmis genetic din generație în generație.

 

Cipul genetic

 

"Aceasta este o clasă de virusuri pe care nimeni nu s-a gândit să o cerceteze în cancerul la prostată", spune cercetătorul Joe DeRisi de la Universitatea California din San Francisco, cel care a dezvoltat ceea ce se numește un "cip genetic" care a a făcut posibilă descoperirea. Cipul lui DeRisi conține 20.000 de mostre de material genetic de la fiecare virus cunoscut. Este același cip care a confirmat un virus nedescoperit încă în familia virusurilor gripale care a condus la epidemia de SARS de acum câțiva ani.

În urma succesului lui DeRisi, dr. Klein a trimis 86 de mostre de material extras din celule canceroase prelevate de la pacienții săi.

DeRisi a plasat ADN-ul celulelor canceroase în cip și ADN de la opt din douăzeci de pacienți cu două copii ale genelor mutante care erau similare virusului descoperit la șoareci.

Gena este este un element vital în sistemul defensiv al organismului, ea generând o enzimă care ajută la distrugerea virusurilor. Cei care au versiunea mutantă a genelor produc mai puține enzime decât cei care au versiunea normală a genelor.

Virusul a fost descoperit doar la unul din ceilalți șaizeci și șase de pacienți, întărind concluzia că moștenirea genetică joacă un rol important în transmiterea virusului.

Cercetătorii spun că vor face acum teste pe câteva sute de pacienți și vor încerca să dezvolte un kit de diagnosticare pentru a determina prezența virusului în sânge. În acest mod ei vor putea apoi să testeze mii de pacienți și non-pacienți pentru a descoperi dacă există vreo legătură între cancerul la prostată și virusul care cauzează cancer la șoareci.

De asemenea, cercetătorii vor să determine cât de răspândit este acest virus și dacă el este legat exclusiv de pacienții cu cancer la prostată. Acest tip de cancer este cel mai frecvent și a doua cauză majoră de deces la bărbații de peste 50 de ani.

În fine, cercetătorii urmează să analizeze alte potențiale legături virale cu cancerul la prostată în funcție de circumstanțele de mediu, rasă și background genetic. S-a constatat de exemplu că acest tip de cancer este mult mai frecvent la bărbații în vârstă, la cei de culoare și la cei supraponderali decât la restul populației masculine. De asemenea, este importantă moștenirea genetică.

Acum, cercetătorii au o altă direcție de cercetare, elementul viral nefiind luat până acum în considerație. "Nu ne-am gândit până acum la așa ceva, a declarat dr. Anthony Zietman, oncologist la Massachussetts General Hospital. Este o descoperire interesantă care va duce cercetările într-o direcție complet nouă."

 

Cancerul la prostată, date generale

 

Prostata este o glandă care produce lichidul seminal la bărbați. Pentru mulți bărbați, diagnosticul acesta este înspăimântător, nu numai pentru că, în general, cancerul este o boală care înfricoșează, ci și pentru că reprezintă o amenințare la adresa sexualității lor.

Mai mult chiar, potențialele probleme ale tratamentului cancerului la prostată - printre care se numără cele de control al vezicii urinare, disfuncție erectilă sau chiar impotență - sunt la fel de îngrijorătoare.

Dacă este detectat în timp util - când încă este limitat la glandă -, sunt șanse mari de tratament cu succes și cu efecte secundare minime sau de scurtă durată. Succesul tratamentului în cazul în care el s-a extins dincolo de prostată este mult mai problematic. Dar există tratamente care pot ajuta la controlul cancerului la prostată.

 

Semne și simptome

 

Cancerul la prostată nu are nici un simptom în stadiile inițiale. Din această cauză marea majoritate a cazurilor nu sunt depistate decât atunci când boala s-a răspândit dincolo de prostată. Atunci când apar, printre simptome se numără: dureri în zona pelviană, necesitatea de a urina, dificultatea de a urina, dureri în timpul urinării, flux intermitent al urinei, senzația că nu se golește vezica urinară, urinări frecvente noaptea, urinare cu sânge, ejaculare dureroasă, durere generală în partea de jos a spatelui, pe șolduri sau coapse, pierderea apetitului și scăderi în greutate, dureri osoase persistente.

 

Principalele cauze

 

Cancerul este un grup de celule anormale care cresc mai rapid decât celulele normale și refuză să moară. Celulele canceroase au capacitatea de a invada și distruge celulele normale, fie crescând direct în structurile înconjurătoare fie după ce au migrat prin sânge sau sistemul limfatic într-o altă zonă propice dezvoltării lor. Celulele canceroase microscopice se dezvoltă și devin mai consistente și mai rigide.

Prostata este o glandă de mărimea și forma unei alune care înconjoară partea de jos a vezicii urinare. Este localizată în spatele osului pubian și în fața rectului. Funcția primară a prostatei este de a produce lichidul seminal care transportă sperma.

Cancerul la prostată avansează foarte lent și inițial rămâne localizat pe glandă, acolo unde nu cauzează încă probleme. Rămas netratat, el poate invada țesuturile alăturate și poate avansa la alte organe. Există și forme mai agresive care se extind rapid.

Deocamdată nu se știe în mod exact ce cauzează cancerul la prostată și de ce anumite forme ale acestuia se comportă diferit. Cercetările de până acum sugerează un grup de factori decisivi, printre care mediul de viață, ereditatea, etnia, hormonii și dieta.

Publicat în : Sanatate  de la numărul 35

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: