Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Proiectul "Turneul Prieteniei" în SUA al Principelui Radu

Andrei BĂDIN

La sfârșitul lunii februarie, Alteța Sa Principele Radu a fost prezent la Chicago, inaugurând, o dată cu vizita în acest important stat american, proiectul numit "Turneul Prieteniei" (The Friendship Tour) care încearcă să promoveze interesele majore ale țării noastre în cât mai multe state americane. Proiectul reprezentantului special al guvernului pentru dezvoltarea durabilă este o continuare peste ani a turneului întreprins de Regina Maria în Statele Unite ale Americii.În zilele de 15, 16 și 17 noiembrie 1926, Regina Maria vizita Chicago. Hotelul "The Drake" păstrează cu mândrie în arhivă mărturii scrise și fotografii. Regina Maria își încheia discursul acum aproape optzeci de ani spunând: "Nu am venit aici pentru afaceri, nu am venit în scopuri politice. Am venit pentru a purta înapoi prietenia voastră către țara mea și pentru a ajuta America să înțeleagă faptul că România își are locul ei drept sub soare."

Turneul Prieteniei a debutat cu întâlnirea Alteței Sale cu șeful statului Illinois, guvernatorul Rod Blagojevich. "Fiind o persoană pragmatică și reticentă în a primi vizite ce nu țin strict de administrația statului", estimarea pe care membrii delegației Principelui Radu o făceau era că întâlnirea nu va dura mai mult de 20-30 de minute. "A durat însă mai bine de o oră și a adus în discuție probleme pe care comunitatea românească din Illinois le dorește înfăptuite de mai mulți ani încoace", au precizat consilierii Principelui Radu.

La Chicago, Principele Radu s-a mai întâlnit cu reprezentanți de frunte ai comunității românești, a susținut două conferințe despre România la "Kellogg School of Management" și "Loyola Law School", s-a întâlnit cu președintele Chicago World Trade Center, Robert Langlois, și cu reprezentanți ai unor companii americane interesate în oportunități de investiții în Europa de Sud-Est. Principele s-a întâlnit, de asemenea, cu cei mai importanți membri ai comitetului director al organizației American Jewish Committee, a vizitat sinagoga KAM Isaiah Israel, Academia Militară din Chicago - Bronzeville și a depus o jerbă de flori la mormântul lui Mircea Eliade.

Turneul a continuat la începutul lunii martie în statele Indiana și Massachusetts, concentrat pe mediul universitar - Notre Dame și Worcester Polytechnic Institute fiind cele două instituții de învățământ superior care l-au găzduit pe reprezentantul special al Guvernului României.

Prima parte a vizitei Principelui Radu în SUA s-a încheiat cu prezența Alteței Sale la "Chicago Military Academy - Bronzeville" și urma să se concentreze în cea de-a doua parte în special pe mediul universitar. După Chicago, Principele Radu a fost oaspetele Universității "Notre Dame" din statul Indiana, unde timp de două zile reprezentantul României a avut întâlniri cu conducerea școlii, profesori și studenți și a susținut conferința "Opportunities and challenges in the relations between the United States and Europe".Ultima întâlnire a Alteței Sale în Indiana a fost cu doamna Jackie Walorski, state congresswoman republican, reprezentând comitatul South Bend, după care Principele Radua plecat către Worcester Massachusetts.

Semnarea a două memorandumuri de colaborare între Worcester Polytechnic Institute, pe de o parte, și Universitatea București și Politehnica București, de partea română, a reprezentat un start concret și binevenit pentru prezența Principelui Radu la WPI. Alteța Sa a continuat cu susținerea conferinței "Romania's Transatlantic Perspectives", în fața a peste două sute de profesori și studenți, și și-a încheiat vizita întâlnindu-se cu românii de la WPI, Harvard sau MIT, președintele WPI, Dennis D. Berkey, cu decanul departamentului Global Studies, Paul Davis, și cu alți oficiali ai orașului Worcester.

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 35

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: