Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Țintirea inflației și credibilitatea BNR

Cristian BANU

Teoretic, țintirea inflației este obiectivul Băncii Naționale. Numai că ea continuă să păstreze ținta de 5%, asta în ciuda faptului că majoritatea specialiștilor se pronunțaseră asupra imposibilității atingerii acestei ținte.Recent, misiunea FMI din România a anunțat că o țintă de 6,5% ar fi perfect realizabilă pentru anul acesta. De altfel, inflația pe ianuarie anunțată de INS spulberă orice iluzie că am mai putea avea o inflație pe 2006 sub 6%.

Cu doar două zile înainte ca INS să facă public rezultatul calculelor privind inflația din ianuarie, BNR a anunțat un pachet de măsuri monetare și decizia de a lăsa neschimbată ținta de inflație: 5% plus sau minus un punct procentual. Dacă înainte de comunicatul statisticii, analiștii din piață erau sceptici în privința acestei ținte de inflație, acum părerile converg: anul 2006 nu se va încheia cu o creștere medie a prețurilor de sub 6%.

 

Tot înainte...

 

Consiliul de Administrație al BNR consideră că menținerea țintelor de inflație anunțate anterior, de 5% pentru anul 2006 și 4% pentru 2007, în condițiile implementării imediate a unui ansamblu de politici economice restrictive și oferirea unei perspective pe termen mediu, pot ancora mai bine anticipațiile, asigurând astfel realizarea mai ușoară a dezinflației efective și a procesului de convergență cu Uniunea Europeană - nota BNR în comunicatul din 8 februarie.

Majorarea programată a prețurilor la utilități, îndeosebi la energia termică și electrică, este cea care aduce cele mai multe presiuni inflaționiste, iar aceasta va conduce cu siguranță la inflație peste așteptările BNR.

Este posibil acum ca BNR să aștepte din partea guvernului un calendar al scumpirilor prețurilor administrate și abia apoi să revizuiască ținta de inflație, acceptând un derapaj mai mare anul acesta pentru a salva ținta de inflație anul viitor.

Chiar și așa, rămâne întrebarea - de ce se cramponează BNR într-o țintă oricum imposibil de atins? Mai ales că ar fi deja a doua ratare a BNR, după ce anul trecut a depășit ținta de inflație inițială cu 1,6 procente și pe cea rectificată cu 1,1 procente cu consecințe destul de neplăcute privind credibilitatea proprie. De altfel, sugestia FMI a fost clară, o țintă de 6,5 ar fi perfect fezabilă, ceea ce ar reprezenta oricum o performanță onorabilă, însemnând o reducere cu 2 procente.

Pe de altă parte, păstrarea unei ținte prea ambițioase poate duce la "demoralizare" și să aibă chiar un efect inflaționist, în ideea că "dacă tot nu ne încadrăm în țintă..."

"În plus, majorările programate ale unor prețuri administrate ar putea să adauge încă 2,5-3 puncte procentuale la rata inflației din acest an. În lipsa unor măsuri imediate, situarea ratei inflației la sfârșitul anului 2006 cu mult peste țintă este deja încorporată în așteptările operatorilor", se arată în concluziile echipei conduse de Emmanuel van der Mensbrugge, șeful delegației FMI, aflată în inspecție în România.

 

O politică ambiguă și ineficientă

 

Surprinde însă decizia luată recent de BNR de a ridica dobânda de intervenție, alimentând din nou elanurile speculative. Dobânzile atractive de pe piața românească pot aduce din nou capitaluri speculative, cu efect exact contrariu intențiilor BNR. Procedând astfel, ea arată că este mai preocupată de cursul valutar și de deficitul bugetar (măsura de majorare a dobânzilor are ca efect reducerea consumului și creșterea economisirii).

Toate acestea se vor simți pe partea de creditare, unde am putea asista la mici creșteri de dobânzi. Chiar dacă pe termen scurt structura pe valute a creditului a fost modificată, experiența altor țări arată că eficiența unor măsuri în genul celor luate de BNR este scăzută pe termen lung. "În România, cererea de credite se menține ridicată, astfel încât atât împrumutații, cât și împrumutătorii vor continua să fie stimulați să identifice canale alternative de finanțare. Într-adevăr, unele bănci românești au început deja să se adapteze noului mediu", spun oficialii FMI. Mai mult, restricțiile asupra creditului bancar ar putea să fi favorizat sectorul financiar nebancar. Indicatorii de stabilitate financiară (FSI), calculați de experții Fondului, arată că sectorul bancar este capabil să absoarbă șocuri adverse, dar e bine ca BNR să acorde atenție vulnerabilităților pe termen mediu. "Rentabilitatea capitalului și ratele de adecvare sunt ridicate, în timp ce indicatorii privind creditele neperformante rămân la niveluri moderate. Sistemul bancar manifestă rezistență la impactul direct al modificării ratelor dobânzilor și cursului de schimb, dar expunerea indirectă prin portofoliul de credite este mult mai dificil de evaluat și trebuie să fie reflectată în niveluri ridicate ale indicatorilor de capital și în practici conservatoare de constituire a provizioanelor. În plus, expansiunea economică puternică și creșterea rapidă a creditului din ultimii ani au contribuit la menținerea unui nivel scăzut al indicatorilor privind creditele neperformante. Pe măsură ce creșterea economică încetinește, tinzând către niveluri mai sustenabile, iar portofoliul de credite ajunge la scadență, indicatorii privind creditele neperformante se pot majora semnificativ", atrag atenția reprezentanții FMI.

 

BNR își riscă credibilitatea

 

România are nevoie de un set de politici monetare clare și coerente care să ducă la efecte concrete, în primul rând în privința dezinflației și a reducerii deficitului de cont curent, spun concluziile preliminare ale misiunii reprezentanților Fondului în România. "Politica monetară pare să fie mult împovărată de obiective conflictuale, subminând capacitatea BNR de a-și atinge obiectivele de inflație", atrag atenția oficialii FMI. Aceștia susțin că liberalizarea contului de capital și adoptarea recentă a regimului de țintire a inflației au pus BNR într-o dilemă: să combată inflația prin majorarea ratelor dobânzilor sau să lase cursul de schimb în voia lui, riscând presiuni mari pe euro (ceea ce ar fi dus la presiuni ale exportatorilor). "Rata dobânzii de politică monetară și cea efectivă continuă să fie negative în termeni reali. Menținerea compromisurilor la nivelul politicii monetare a transmis publicului semnale contradictorii, punând în pericol credibilitatea noului regim de politică monetară", mai spun reprezentanții FMI. Aceștia sunt de părere că Banca Națională mai are de lucru la capitolul prognoze, atâta vreme cât, la doar 4 luni după ce ținta de inflație a fost revizuită în sens crescător, aceasta a și fost depășită. Experții Fondului Monetar afirmă că marele examen pe care îl are acum de trecut Banca Națională este cel al credibilității populației. "Este puțin probabil ca reducerea inflației la nivelul țintei BNR de 5% la sfârșitul anului 2006 să fie fezabilă, având în vedere impactul derapajelor recente asupra așteptărilor inflaționiste, precum și impactul întârziat al relaxării monetare și al creșterilor salariale din a doua jumătate a anului 2005."

Impresia pe care o lasă astfel Banca Națională este că va continua politica de anul trecut de jonglare cu mai mulți pepeni. Anul trecut a ratat din acest motiv toate țintele și a avut o contribuție decisivă la ratarea țintei de inflație și la reducerea creșterii economice și nu văd de ce anul acesta ar avea alte rezultate.(C. B.)

Publicat în : Economie  de la numărul 35

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: