Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Petrolul, o resursă tot mai nesigură

Cătălin BARBU

Prețul petrolului a crescut cu peste doi dolari după ce forțele saudite au descoperit o tentativă de atentat sinucigaș la centrul Abqaiq, unde se procesează aproximativ șapte la sută din rezervele mondiale. În ultima vreme s-au înmulțit foarte mult incidentele care afectează resursele petroliere, din Nigeria până în SUA.Ultimul incident

 

Cel puțin două bombe au explodat după un schimb de focuri în afara complexului Abqaiq când gărzile au oprit două automobile la poartă - recunoaște purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne saudit, Mansour al Turki. Ocupanții autovehiculelor au fost uciși,ca și două gărzi. Oficialii companiei de stat Saudi Aramco au spus că producția și exporturile nu au fost afectate.

"Acest incident ne forțează să ne concentrăm asupra situației din ce în ce mai nesigure din această parte a lumii, a declarat pentru Bloomberg Michael Fitzpatrick, expert în managementul riscului, de la Fimat USA Inc. Astfel de locații sunt ținte foarte tentante pentru orice opozant al regimului."

În urma acestui incident, prețul petrolului care va fi livrat în aprilie a crescut cu 2,37$, adică aproape cu 4%, până la 62,91$, cel mai mare preț din 7 februarie. A fost cea mai mare creștere de când uraganul Rita s-a apropiat de coasta Texasului și Louisianei, pe 19 septembrie. În ultima săptămână din februarie, prețurile au crescut cu 1,62$. Prețurile sunt acum cu 22% mai mari decât anul trecut.

Prețurile s-au triplat în ultimii patru ani pe măsură ce creșterea cererii a coincis cu amenințări din ce în ce mai mari asupra resurselor petroliere din Nigeria, Iran, Irak sau alți exportatori. Nigeria a redus exporturile cu 20% din cauza atacurilor rebelilor. Luna trecută prețurile s-au inflamat din nou în urma discuțiilor aprinse legate de cercetarea nucleară iraniană și posibila blocare a exporturilor de petrol ale acestei țări. De asemenea, exporturile irakiene sunt cu 38% mai mici decât în urmă cu doi ani.

 

Securitatea saudită

 

Nu există nici un dubiu că autoritățile saudite iau aceste incidente foarte în serios și faptul că ambele atacuri au fost blocate este dătător de speranțe. Pe de altă parte, nu este însă o dovadă că nu se va întâmpla din nou.

Prețurile au crescut în 1 iunie 2004 după ce un grup terorist a atacat o rezidență a unor muncitori petrolieri din Khobar, incident în care au fost ucise 22 de persoane. În mai 2004, prețurile au urcat din nou când cinci lucrători de la ABB Ltd. au fost uciși la o rafinărie din Yanbu. Exporturile nu au fost afectate.

Toate aceste incidente poartă semnele unei operațiuni din interior, aspect care ridică serioase întrebări asupra securității din Arabia Saudită. Această țară produce aproximativ 9,5 milioane de barili pe zi și deține mai bine de jumătate din capacitatea de producție suplimentară a OPEC. Din această cauză, Arabia Saudită este un furnizor de backup atunci când anumite țări, ca de pildă Venezuela, au probleme. Dacă însă această resursă este afectată, atunci nu prea mai există variante de înlocuire.

Regatul saudit a reușit până acum să compenseze scăderile din producția nigeriană sau cea irakiană. A făcut acest lucru și în trecut, când, în 1979, revoluția islamică a înghețat exporturile iraniene.

Piața era deja încordată în urma incidentelor recente din Nigeria, lansate de un grup insurgent.

 

Amenințarea nigeriană

 

Prețurile crescuseră înainte după ce rebelii nigerieni amenințaseră cu escaladarea atacurilor. Mișcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND) își va relua ofensiva "fără avertismente prealabile", a declarat Jomo Gbomo, purtătorul de cuvânt al grupului. MEND intenționează să închidă 30% din capacitățile de producție din Nigeria luna aceasta.

Filiala din Nigeria a Royal Dutch Shell Plc. și-a redus cu 455.000 de barili pe zi producția în urma atacurilor rebelilor la terminalele de la Forcados. Rebelii au răpit și nouă lucrători de la un terminal alăturat, aparținând Willbros Group Inc.

Aceste evoluții sunt profund îngrijorătoare, deoarece rebelii au devenit mai îndrăzneți și mai bine organizați decât în trecut. Ei sunt mai bine înarmați și organizați decât forțele armate nigeriene.

 

Val de violențe și în Irak

 

Incidentele din Irak par a fi acum pe o pantă ascendentă. Autoritățile au impus restricții de circulație în încercarea de a stăvili acest val de violențe dintre sunniți și șiiți, declanșat de un atac cu bombă la o moschee șiită. Atentatul poate declanșa un adevărat război civil.

Irakul, al treilea mare furnizor de petrol din lume, a extras în luna februarie 1,53 milioane de barili pe zi, cea mai mică producție din august 2003. Această țară extrăgea 2,48 milioane de barili pe zi în februarie 2003, înainte de invazia americană. Producția țării a fost însă puternic afectată de sabotajele la conductele de petrol, dar și la adresa rafinăriilor.

 

Situația din Iran

 

Oficialitățile din Iran și Rusia s-au întâlnit recent pentru a discuta propunerea rușilor de a îmbogăți pentru iranieni uraniul, pentru a atenua acuzațiile de dezvoltare a armelor nucleare la adresa republicii islamice făcute de comunitatea internațională. Agenția Internațională pentru Energia Atomică urmează să se întâlnească la Viena pe 6 martie pentru a decide dacă să propună sau nu în Consiliul de Securitate al ONU sancțiuni la adresa Iranului. Acesta este cel de-al treilea mare producător mondial de petrol.

 

Venezuela

 

Președintele venezuelean Hugo Chavez a interzis companiilor aeriene Continental Airlines și Delta Airlines să mai zboare în Venezuela până când companiile aeriene venezuelene nu sunt lăsate să se extindă în SUA. De când Hugo Chavez a preluat puterea, în 1998, relațiile acestei țări cu SUA s-au deteriorat puternic.

Chavez se plânge că Statele Unite doresc să-l asasineze, în vreme ce oficialii americani spun că el reprezintă o amenințare pentru stabilitatea zonei. Venezuela este cel de-al cincilea mare producător de petrol și anul trecut a fost al patrulea exportator de petrol în SUA.

 

SUA

 

Însă nu trebuie uitat că cea mai mare creștere a prețului petrolului a fost cauzată de un eveniment nefericit petrecut pe teritoriul Statelor Unite. Recordul a fost atins pe 30 august 2005, a doua zi după ce uraganul Katrina răvășise coasta Statelor Unite, afectând platformele petroliere din Golful Mexic și rafinăriile de pe coastă.

Publicat în : Economie  de la numărul 35

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: