Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Marele partid de dreapta

Cristian BANU

În mod paradoxal, străduințele prin care PD se umflă într-o zi câți alții într-un an prin acapararea a tot felul de dinozauri politici cu termeni de valabilitate expirat pot duce la apariția unui adevărat partid de dreapta. Care însă nu va fi PD, ci PNL.

Într-o analiză mai veche din "Cadran Politic", arătam că PD acumulează capital politic prin transformarea sa în "noul PNȚCD", un partid al intransigenței morale. Acest joc de imagine le-a adus democraților inversarea raporturilor din Alianță și o creștere spectaculoasă în sondajele de opinie.

Cei care votaseră Alianța pentru a se face dreptate și a fi eliminată corupția se regăseau în discursul radicalizat al PD și al președintelui Băsescu, fiind în același timp dezamăgiți de comportamentul oscilant al PNL.

Numai că intransigența morală este o sabie cu două tăișuri. O dată ce s-a creat un orizont de așteptare, el trebuie și atins, altfel apare o stare de frustrare care duce la extrema cealaltă. PNȚCD a căzut victimă propriului refuz de a accepta compromisul, făcând practic imposibilă coabitarea cu niște colegi de coaliție (printre care PNL și PD) care aveau alte interese. De altfel se spune despre Traian Băsescu că ar fi "groparul PNȚCD", afirmație care este mai degrabă propagandistică. PNȚCD a fost în primul rând victima incapacității sale de a gestiona o coaliție și a unei acute lipse de competențe.

Deocamdată, PD este încă pe val și-și poate permite. Însă ultimele evenimente sunt de natură să schimbe această percepție. Alianța D.A. a fost votată în principal de un electorat de dreapta, urban, bine informat și pregătit, care era profund oripilat de comportamentul de partid-stat al PSD. Principiile enunțate de A.D.A. - "eliberarea statului", "cota unică", reforma justiției - au alcătuit "motorul" care a transformat Alianța într-un vehicul politic semnificativ pe scena politică. Însă, încetul cu încetul, acest electorat a fost dezamăgit crunt. Inițial, dezamăgirea a fost pusă pe seama liberalilor, care au început să plătească prețul unei indecizii politice.

Evenimentele din ultima perioadă însă pot aduce o schimbare majoră în această percepție. PD și Traian Băsescu s-au depărtat de electoratul de dreapta care i-a adus la putere, îndreptându-se către o zonă incertă, dominată de PRM și Gigi Becali, pe care acum democrații vor să-i înghită cu totul. Asta a făcut ca numărul nehotărâților să crească acum la circa 50%, demonstrând că există un electorat care nu se mai regăsește deloc în actuala ofertă politică. Pe de altă parte, electoratul spre care se îndreaptă acum PD este unul relativ redus numeric - el nu depășește 20% -, procent care însă este deja acaparat de PRM și Gigi Becali. Din punct de vedere politic, PD nu poate îngloba aceste partide, fiindcă nu sunt agreate pe plan extern, din această cauză ele fiind evitate/tolerate de toate guvernele de până acum. De asemenea, chiar dacă PD își mai permite uneori derapări ale discursului spre o zonă naționalist-populistă, el trebuie să păstreze imaginea de partid european modern. Din acest punct de vedere, nu poate obține o creștere foarte mare. În schimb, pierderile pot fi enorme.

Liberalii au punctat acum la imagine, ei sprijinind societatea civilă în privința deconspirării fostei Securități, în ciuda unei opoziții puternice a PD. Iar prin dezvăluirea legilor securității naționale pe care încerca să le treacă Traian Băsescu, au punctat din nou, fiindcă, dacă cineva din electoratul tradițional al președintelui mai avea cumva vreo iluzie, prevederile acestor propuneri au fost de natură a-i îngrozi. Este absolut terifiant să vezi că cineva, la 16 ani de la eliberarea de sub dictatură, mai poate gândi în asemenea mod. Este posibil chiar ca aceste legi să-i lase pe democrați în afara grupărilor politice europene.

Aceste dezvăluiri au dus la o radicalizare a societății civile împotriva președintelui, care se reflectă deja într-o mass-media din ce în ce mai ostilă. Dacă mai adăugăm la asta politica intensivă de racolări lansată de Partidul Democrat, deja democrații pierd în câteva săptămâni tot ce au câștigat anul trecut. Deja ziarele care critică PD-ul și pe președintele Băsescu acoperă zone largi: "Adevărul", "Gândul", "Jurnalul Național" (publicații care de la bun început au avut un ton critic), "Cotidianul", "Evenimentul Zilei". Deja se vorbește de "cozmânciadă", "noua Securitate" și inevitabil acest lucru se va reflecta și în următoarele sondaje de opinie.

Personal am mari îndoieli că vreo persoană serioasă din PNL se va grăbi să devină coleg de partid cu Willi Brânză, Gigi Becali, Ciontu, Solomon et Comp., plus șleahta de traseiști politici care nici ei nu mai știu prin câte partide au trecut. PD și Traian Băsescu fac greșeala de a crede că istoria nu se va repeta. Ce s-a ales din traseiștii din legislatura trecută? Au ajuns acum la PD. Situația în care se află azi PSD-ul ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru ei.

Astfel, PNL poate prelua aceste nemulțumiri ale electoratului de bază al Alianței, precum și voturile celor nehotărâți, care ar putea prefera un partid moderat unuia imprevizibil care a ajuns să se comporte exact ca PSD, devenind el partidul mare de dreapta de care politica românească are nevoie. Însă pentru asta este nevoie ca PNL să înțeleagă bine care este electoratul său tradițional și să se comporte ca atare.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 35

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: