Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Adevărata problemă

Cristian BANU

Circul mediatic ce durează de la începutul anului vizavi de anumiți lideri politici pare a fi fost mai degrabă o vânătoare de vrăjitoare decât o încercare de a face dreptate. În definitiv, toți cei acuzați cu mare tam-tam de presă nu au făcut nimic ilegal.Cel mai evident caz este cel al lui George Copos, care este acuzat de evaziune fiscală fiindcă, în loc să vândă direct sediile către Loteria Română, le-a vândut prin intermediul unor microîntreprinderi sau persoane fizice și astfel, în loc să plătească un impozit de 16%, a plătit 3% sau chiar nimic, fiindcă tranzacțiile persoanelor fizice nu sunt impozitate. Este poate imoral, dar perfect legal.

La fel, în cazul Patriciu, acuzat de "spălare de bani și manipularea pieței de capital" doar pentru că a vândut mai ieftin acțiunile unei companii de la care le-a răscumpărat a doua zi mai scump. Este evident că și aici avem o încercare de optimizare a profitului prin intermediul unei firme dintr-un paradis fiscal. Este poate imoral, dar nu ilegal. "Spălare de bani"? Este o acuzație absurdă, fiindcă nu ai cum să speli bani la bursă! "Manipulare a pieței de capital"? Să fim serioși. Fiind vorba de o tranzacție între două companii (care probabil au același acționar) cum s-a manipulat piața de capital?

Și într-un caz, și în celălalt, avem de-a face cu niște acuzații penibile, care nu rezistă nici în fața unui student la ASE din anul întâi. Aberațiile de acest gen discreditează ideea de justiție și luptă împotriva corupției. (Dacă îmi aduc aminte bine, cu ceva vreme în urmă un important lanț de farmacii fusese la fel acuzat de "spălare de bani" pentru o manevră asemănătoare cu cea a lui Patriciu, acuzații rămase, normal, în coadă de pește.) Linșajul mediatic la care sunt supuși cei doi arată că avem de-a face cu răfuieli politice, și nu cu luptă împotriva corupției. Și mai arată, de asemenea, că la noi jurnalismul economic este undeva pe la genunchiul broaștei.

În cazul lui Adrian Năstase întâlnim același pattern. În multe situații se poate invoca "abuzul în funcție". Din păcate însă, este greu de dovedit. Iar așa cum este formulată legea, oricum nu i se poate întâmpla nimic.

În cazul lui Dan Ioan Popescu, lucrurile sunt și mai simple și este greu de dovedit că el a făcut ceva ilegal.

Doamna senator Cazacu nu poate fi acuzată că mama ei conduce o firmă care face afaceri cu Primăria Bucureștiului la 70 de ani. Nu este ilegal, dar, desigur, este imoral.

Numitorul comun al acestor cazuri este faptul că "vinovații" au acționat legal și ne arată că, de fapt, problema este în altă parte. În primul rând trebuie acționat în plan legislativ, deoarece majoritatea legilor favorizează astfel de "optimizări" ale profitului, începând chiar cu Codul Fiscal, cel care ar fi trebuit să ofere un cadru optim pentru dezvoltarea afacerilor. În realitate, el favorizează fentarea statului.

Nu este vina lui Copos că legislația face discriminări pozitive între companii, microîntreprinderi și persoane fizice. De vreme ce este mai rentabil să lucrezi astfel, de ce să plătească în plus la stat?

Așa cum arătam într-un articol anterior, o minoră schimbare în legislație - este vorba de noul formular pentru declararea averilor -, primită cu ironii de clasa politică, a făcut mult mai dificil pentru oamenii politici să-și ascundă averile. Așa a apărut "mătușa Tamara". Din punct de vedere legal, lui Adrian Năstase nu i se poate întâmpla nimic fiindcă este practic imposibil de demonstrat că el a încălcat legea. Dar, din punct de vedere practic, el este un om politic terminat și nu va mai putea ajunge vreodată în prim-planul vieții politice, urmând să-și plângă de-acum încolo amarul la "Dan Diaconescu în Direct" între un violator și un vindecător miraculos.

Numai că, pentru asanarea vieții politice este nevoie de ceva mai mult decât schimbarea unui formular. Trebuie umblat masiv la legislație. Trebuie schimbat Codul Fiscal și eliminate din el toate portițele de eludare. De asemenea, trebuie reformulată Legea conflictului de interese astfel încât să nu mai fie posibil să avem politicieni sărmani cu rude atât de bogate.

Și, desigur, făcut un training serios cu angajații de la DNA în care să li se explice ce este economia de piață și cum funcționează ea.(C. B.)

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: