Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

În 2015, Delta Dunării va arăta ca-n filme

Pompiliu COMȘA

Prin cele 58.000 de hectare, Delta Dunării este cea mai importantă rezervație naturală a României și a treia zonă umedă ca importanță din Europa. Natura a cheltuit sute de milioane de ani ca să aduneaici laolaltă minunile celui mai important paradis acvatic al Europei.În iulie 2005 statul român a luat cea mai importantă decizie de protecție ecologică din ultimii 50 de ani, prin care protejează știuca, sturionii și alte 40 de specii. Dar SC Piscicola Tour SRL, firma celui numit "stăpânul Deltei", Alexandru Bittner, care deține controlul absolut al afacerilor cu icre negre, a căror valoare se cifrează pe piața neagră la peste 15 milioane dolari, a atacat ordinul în instanță și Curtea de Apel București a amânat pentru luna martie 2006 judecarea recursului introdus de Ministerul Agriculturii. Ca și cum paralizarea turismului datorită gripei aviare nu era de ajuns, masacrul din ultimii ani al sturionilor ne-a costat o nouă sancțiune internațională, Statele Unite refuzând să mai importe sturioni de pe piața românească. Justiția, pentru a da satisfacție intereselor economice ale celui mai mare concesionar din zonă, care controlează complexul Razim-Sinoe și Cotul Pisicii, adică peste o jumătate din teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, alături de Robert Răduță, Gheorghe Negrea sau Sorin Marin, plus că Gura Portiței este ultimul mare șmen, a pus statul în imposibilitatea de a se achita de obligațiile pe care și le-a asumat în fața organismelor internaționale cu privire la conservarea biodiversității în Delta Dunării.

Cononov acuză legea pescuitului

Guvernatorul Deltei Dunării, Paul Cononov, critică în termeni duri Legea 113/2005 privind resursele acvatice vii, pescuitul și acvacultura, act normativ apărut la o lună după numirea sa în funcție și pe care în urmă cu o jumătate de an l-a susținut frenetic, considerând-o "strâmbă și redactată pe un colț de masă". Prin lege, mai precis articolul 14, oricine dorește să pescuiască în Deltă primește gratuit, prin încredințare directă, dreptul de a pescui și de a vinde peștele. După ceva timp, guvernatorul recunoaște că este o greșeală cedarea resursei piscicole în curtea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură. În acest fel s-a încălcat flagrant o recomandare din 2000 a Consiliului Europei, care prevedea că, pe teritoriul Deltei Dunării, resursele piscicole trebuie administrate integral de Administrația Biosferei Delta Dunării.

 

Ce s-a întâmplat în Deltă

 

Undeva la mijlocul legislaturii trecute, ex-guvernatorul Virgil Munteanu și-a pus în cap să organizeze un nou sistem de desfășurare a pescuitului în Deltă pe principii comerciale. În ciuda numeroaselor proteste ale populației locale, culminând cu o serie de vizite ale nemulțumiților la Tulcea, concesionarea a intrat în linie dreaptă la începutul anului 2003, când au fost repartizate primele 12 zone de pescuit către o serie de societăți comerciale. Cu chiu, cu vai, noul sistem a fost implementat în Delta Dunării, chiar dacă au apărut numeroase scandaluri în comunitățile deltaice, în special legate de o serie de abuzuri ale corpurilor de pază ale concesionarilor. Erau la un moment dat 14 societăți comerciale care dețineau în concesionare cele 24 de zone de pescuit din Delta Dunării. Valoarea anuală a investițiilor pe care trebuiau să le realizeze acestea, conform contractului, se ridica la 100 miliarde lei, iar redevența încasată de către stat a fost de aproximativ 50 miliarde lei. Practic, prin neîncasarea redevenței, bugetul de stat va fi ușurat de cel puțin un milion și jumătate de dolari. Concesiunile au mers totuși înainte, până la schimbarea puterii și implicit a conducerii Administrației Rezervației. Președintele Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură a anunțat că patru contracte de concesiune, care încalcă cel puțin cinci legi și șase convenții de mediu internaționale, au fost reziliate, pe listă fiind societățile fostului deputat PSD de Tulcea Dan Verbina, care au avut în administrare resursele piscicole din zonele Crișan și Matița, neoferindu-se informații dacă statul va acorda despăgubiri, următoarea etapă fiind eliberarea autorizațiilor de pescuit către organizațiile de pescari care-și desfășoară activitatea în acest areal. Dumitru Măereanu, reprezentant al Kaviar House SRL, care a administrat resursa piscicolă în zona Pardina, a renunțat, surprinzător, și el, din liberă inițiativă, preferând acvacultura și păstrarea stației de reproducerea puilor de sturioni. Stăpânii Deltei rămân fără luciu. Dar Delta Dunării a redevenit paradisul braconierilor. Anul trecut, efectivele de pază ale statului au confiscat 2000 de scule ilegale de pescuit, în timp ce angajații unei singure societăți au capturat peste 18.000, număr care spune multe.

 

Sunt și vești bune

 

Circa 140.000 de euro vor fi investiți până în 2015 în Delta Dunării. Institutul de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea a finalizat studiul de mediu care va da liber unor investiții ce au ca scop schimbarea radicală a rezervației. Obiectivele așa-numitului "master plan" vizează, pe de o parte, modernizarea infrastructurii din Deltă și sprijinirea activităților economice tradiționale, pe de altă parte se referă la crearea unui sistem de monitorizare a ecosistemelor din Delta Dunării. Aici urmează să se realizeze rampe ecologice, sisteme de alimentare cu apă potabilă, canalizări, drumuri comunale pe diguri, precum și crearea unor surse alternative de energie, cum ar fi mori de vânt, celule solare și navigație cu propulsie electrică. Problemele sunt însă inevitabile, având în vedere că realizarea unor drumuri ce vor lega localitățile din Delta Dunării se va face pe digurile de apărare, care aparțin acum mai multor proprietari. Șase drumuri comunale urmează să se construiască pe digurile de apărare până în 2015, pe listă fiind Tulcea-Chilia Veche, Nufăru-Gorgova, Sulina-Periprava, Sulina-Sfântu Gheorghe, Murighiol-Dunavățul de Jos și Murighiol-Colina. Momentan există o evaluare a lucrărilor hidrotehnice, sunt circa 800 de kilometri de diguri și urmează să se definitiveze regimul de proprietate a acestora. În ceea ce privește restaurarea, refacerea ecologică, a amenajărilor agricole și piscicole din Delta Dunării, reprezentanții CJ Tulcea se declară de acord cu aceste lucrări, cu condiția ca terenurile, însumând circa 80.000 de hectare, să fie administrate și în continuare de Consiliul Județean, care încasează circa 30 miliarde de lei din redevențe. Unii spun că Ministerul Mediului, prin ARBDD, ar intenționa să preia această suprafață. Guvernatorul Paul Cononov a precizat că studiul de fezabilitate va debuta abia la începutul anului următor. Deocamdată, noua conducere a Rezervației Biosferei Delta Dunării, reprezentată de Consiliul Științific, urmează să fie desemnată prin hotărâre de guvern până la finele anului în curs. Se lucrează și la modificarea legii fundamentale a rezervației, Legea 82, aducându-se și modificări la statutul rezervației, la organigramă, iar Consiliul Științific va fi așezat pe cu totul alte baze. A fost luat ca model felul cum sunt administrate ariile protejate din țările Europei de Vest.

 

Promovarea turismului din România, deficitară

 

Delta Dunării nu prezintă interes pentru turiștii din țările Europei de Vest. Aceasta este concluzia președintelui Asociației "Delta Dunării-Turism", Virgil Munteanu, prezent la ultima ediție a Târgului Internațional de Turism de la Londra. Acesta a spus că există un dezinteres pentru produsul turistic din România și nu doar din Delta Dunării. Problema cea mai mare este promovarea destinațiilor turistice de la noi din țară și cei care ar trebui să se ocupe de asta sunt autoritățile statului. Anul trecut, Delta Dunării a fost prezentată ca un produs turistic unitar și nu au fost promovați agenții economici, așa cum se întâmplă de obicei la astfel de târguri.

Publicat în : Politici regionale  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: