Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Limitarea creditului Băncii Mondiale

Michael COHEN

Odată obținut consensul internațional asupra ideii că iranienii sunt hotărâți să dezvolte armament nuclear, au început deja și dezbaterile și speculațiile privind linia de acțiune pe care ar trebui să o propună Washingtonul și aliații săi. În analiza diverselor măsuri care ar putea restricționa acțiunea Iranului, Administrația Bush ar putea apela și la Banca Mondială.După doi ani de răbdare diplomatică în relațiile cu Iranul, reprezentanții UE-3 - Germania, Franța, Marea Britanie - au recunoscut recent că negocierile lor cu Republica Islamică au ajuns într-un "punct mort."Provocați de decizia Teheranului de a relua operațiunile în facilitatea de îmbogățire a uraniului din Natanz, europenii au condamnat "istoricul dovedit al Iranului în duplicitate și înșelăciune" și au cerut organizarea unei întâlniri de urgență a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la Viena. Acolo ele intenționează să ceară supunerea acestui subiect atenției Consiliului de Securitate al ONU, cu sprijinul puternic al SUA.

O dată cu decizia iraniană de a dezvolta armament nuclear, au început și dezbaterile și speculațiile privind linia de acțiune pe care ar trebui să o propună Washingtonul și aliații săi pentru a împiedica acest lucru. În analiza diverselor măsuri care ar putea restricționa acțiunea Iranului, alături de ONU o altă arganizație utilă ar putea fi Banca Mondială.

 

Iran - locul 9 la credite BIRD

 

Potrivit Raportului Anual pe 2005 al Băncii Mondiale, Iran se plasează pe locul 9 în topul țărilor cu cele mai mari credite de la BIRD - divizia băncii care acordă împrumuturi țărilor cu venituri medii și țărilor sărace solvabile. Iranul a primit peste 1,1 miliarde USD în ultimii trei ani, mai mult de jumătate din sumă în ultimul an. Adică mai mult decât Ucraina, Polonia sau Pakistanul.

Stoparea acestei practici nu ar fi o problemă. Statele Unite au la dispoziție opțiunea blocării împrumuturilor de ani de zile, datorită faptului că distribuția puterilor în interiorul Băncii Mondiale, spre deosebire de cea de la ONU, corespunde destul de vag cu realitatea. Dar Administrația Bush a ales să se abțină în loc să voteze împotriva Iranului.

Probabil că scepticii vor puncta că aceste împrumuturi sunt acordate în scopuri umanitare și ca atare nu ar trebui legate de derapajul nuclear al Iranului. În fond, a acorda bani Iranului pentru uzine de tratare a apei uzate sau pentru sisteme de irigații nu înseamnă a ajuta regimul să-și creeze armele de distrugere în masă.

Problema cu acest argument este că destinația banilor poate fi schimbată. Fiecare dolar din ajutoarele primite de guvernul iranian pentru investiții în infrastructura economică este unul pe care guvernul este liber să-l investească oriunde altundeva. Fără ajutoarele din partea Băncii Mondiale, Teheranul ar putea continua să prioritizeze armele de distrugere în masă în detrimentul bunăstării propriului popor - dar aceasta ar fi o alegere pe care regimul ar fi nevoit să o facă. Indiferent de sumele implicate, instituțiile financiare internaționale nu trebuie să subvenționeze bugetul Teheranului.

Alții ar putea argumenta că instituțiile financiare internaționale, cum este Banca Mondială, nu trebuie târâte în dispute geopolitice. Un asemenea argument nu ține astfel seama de istorie. Încă de la momentul creării sale, banca a fost de fapt folosită pentru țeluri mai înalte legate de putere. Harry Dexter White, unul dintre creatorii BIRD la Bretton Woods, îi justifica explicit scopul de protecție împotriva Uniunii Sovietice: "Nimic nu servește la conducerea țărilor spre un "-ism" - comunism sau orice altceva - mai repede decât capitalul inadecvat." Și, de bine, de rău, pe toată perioada Războiului Rece guvernanții americani au folosit creditele ieftine ale Băncii Mondiale pentru a susține guvernele prietene.

 

Interesele geopolitice intersectează Banca Mondială

 

Există și precedente mai recente pentru a demonstra intersecția intereselor geopolitice cu ale Băncii Mondiale. În anii 1990, de pildă, administrația Clinton a folosit cu abilitate banca pentru a sprijini eforturile de reconstrucție economică în Bosnia, folosind promisiunile unui ajutor masiv ca stimulent pentru a convinge părțile să accepte un compromis și să depună armele.

Banca Mondială a fost folosită și în măsuri punitive. În 1998, după ce India a realizat cinci teste nucleare, Washingtonul a făcut presiuni asupra băncii în vederea declarării unei "amânări pe o perioadă nedeterminată" a unor împrumuturi de 865 milioane USD acordate pentru o rețea de electricitate, construcții de drumuri și alte proiecte în țară. Suspendarea creditelor a făcut parte dintr-o serie mai largă de măsuri pe care le-a adoptat administrația Clinton pentru a sancționa Delhi-ul pentru activitățile nucleare.

Administrația Bush ar putea adopta o abordare similară în privința Iranului. Cu siguranță că reducerea împrumuturilor Băncii Mondiale pentru Iran nu are mari șanse de a provoca o schimbare de regim în viitorul foarte apropiat. Dar va sublinia mesajul că acest comportament al regimului transformă Iranul într-un stat paria nu doar în ONU, ci și în alte organisme internaționale. Nu este nici pe departe o soluție completă - dar este un punct de plecare destul de bun.

Publicat în : Economie  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: