Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Consolidare pe piața oțelului

Cătălin BARBU

Dacă mișcarea lui Lakshmi Mittal de a acapara într-un mod ostil rivalul său Arcelor va avea loc în cele din urmă vom asista la apariția uneia dintre cele mai mari companii din lume, iar pe piața oțelului va deveni practic un Goliat față de niște pitici.Adevărul este că la sfârșitul lui 2005, președintele lui Mittal Steel ajunsese într-o fundătură. Lunga cursă a privatizărilor combinatelor foste de stat de care se folosise pentru a-și consolida imperiul se cam încheiase. În același timp, prețul companiilor de pe piața oțelului crescuse la prețuri astronomice, asta în principal datorită rivalului său, grupul luxemburghez Arcelor.

Dar liderul indian a găsit și soluția, astfel că pe 27 ianuarie a făcut un anunț care a bulversat piețele: Mitall Steel dorește să cumpere printr-o preluare ostilă Arcelor pentru suma de 22,7 miliarde de dolari (circa 18 miliarde euro).

 

Riscuri gigantice

 

Dacă Mittal învinge Arcelor, va urca pe coama unui val puternic ce îi va permite să ajungă regele unei industrii în plin avânt, dominată de doar câteva companii, fiecare producând aproximativ 100 de milioane de tone de oțel. Împreună, Mittal și Arcelor vor produce 115 milioane de tone metrice, de câteva ori mai mult decât cei mai importanți rivali, compania sud-coreeană Posco, Nucor sau US Steel în America de Nord. Conform documentelor emise de Mittal, cele două companii vor avea venituri combinate de 69 miliarde de dolari înainte de taxe și o capitazalizare bursieră de 40 de miliarde de dolari.

Arcelor nu a reacționat deocamdată decât denunțând "caracterul ostil al acestei mișcări ce nu a fost discutată în prealabil între companiile noastre".

Mittal, o persoană tăcută de felul ei, care și-a construit cariera asumându-și riscuri foarte mari, își mai pune încă o dată pielea la bătaie. Poate fi trimis la podea în bătălia cu managementul lui Arcelor, de pildă. Iar fuziunea s-ar putea să nu sfârșească prea bine dacă cererea pentru oțel va scădea sau China va sufoca piața cu producția sa. În ciuda acestor potențiale riscuri, la conferința de presă din 27 ianuarie, Mittal a prezentat o imagine idilică, previzionând creșteri anuale între 3,5 și 4,5 procente pentru următorii 10 ani.

 

O luptă dificilă

 

Cu prilejul conferinței de presă, Mittal a dezvăluit că încercase să discute cu CEO-ul Arcelor, Guy Dolle, pe 14 ianuarie, dar oferta sa a fost respinsă. Situația este oarecum ironică, fiindcă cei doi arătaseră că au o viziune foarte asemănătoare în ceea ce privește viitorul. De altfel, cei doi sunt și prieteni.

"Am propus o idee care să unifice viziunea noastră cu viziunea lor, a spus Mittal. Nu dorim să creăm un gigant, ci o structură durabilă care să reziste în industria oțelului".

Atacul lui Mittal vine exact după ce Dolle își revenise după o luptă dificilă cu grupul german ThyssenKrupp pentru compania canadiană Dofasco. Arcelor câștigase bătălia cu o ofertă de 5 miliarde de dolari. Numai că, înainte de a face anunțul, Mittal a semnat un pact cu germanii prin care le permitea să achiziționeze ei compania canadiană pentru prețul oferit de ei, de 4,7 miliarde dolari. Mittal a explicat că poziția sa în America de Nord este suficient de puternică și nu mai are nevoie de Dofasco.

Va fi greu pentru Dolle să respingă logica ofertei lui Mittal. Însă cel mai sigur va fi nevoie ca acesta să mai crească prețul din oferta inițială de maximum 5,7 miliarde dolari în cash și restul în acțiuni Mittal Steel. Sumele cash vor proveni de la un consorțiu de bănci format din CitiGrup, GoldmanSachs și HSBC.

Piețele au răspuns favorabil ofertei lui Mittal, prețul acțiunilor ambelor companii crescând semnificativ. Tranzacția le oferă acționarilor Arcelor un bonus de 27% peste prețul acțiunilor din data de 26 ianuarie, care era oricum la un maxim-record. Cele două companii se pot uni excelent combinând poziția puternică a lui Mittal Steel în SUA și în Europa Centrală și de Est cu poziția Arcelor de lider în Europa. Arcelor are de asemenea un atu important în America de Sud, având o investiție majoră în Brazilia.

Comisarii europeni vor analiza cu atenție propunerea, însă, ținând cont că Mittal nu este un jucător important în Europa Occidentală, nu ar trebui să aibă obiecții. Pentru a preîntâmpina obiecțiile, Mittal a anunțat că va păstra cartierul general al noii companii în Luxemburg, deși el însuși va rămâne cu rezidența la Londra.

 

Începuturi modeste

 

Dacă Mittal va reuși să achiziționeze Arcelor, va fi un pas important pentru el în acțiunea de creare a celui mai mare conglomerat din industrie. Începuturile sale au fost modeste, cu o fabrică din Indonezia de la care a pornit în crearea unui adevărat imperiu, achiziționând companii aflate în suferință din Trinidad până în România, recondiționându-le și restructurându-le astfel încât au devenit profitabile și integrate într-o rețea internațională. În 2004 a ajuns o forță și în SUA prin achiziționarea companiei International Steel Group de la Wilbur Ross pentru 4,5 miliarde de dolari.

Motoul vieții sale este că prin consolidare o industrie fragmentară și muribundă poate renaște. La conferința din 27 ianuarie a spus că prin fuziune vor apărea economii de un miliard de dolari din sinergia puterilor reunite de cumpărare, marketing și o eficientizare a proceselor de producție. De asemenea, spunea el, noua companie va beneficia din eliminarea lui Arcelor ca potențial rival pentru companiile care vor mai apărea ulterior pe piață. Fuziunea cu Arcelor va aduce o lichididate mai mare acțiunilor Mittal Steel, deoarece în prezent numai o mică parte din acțiunile Mittal Steel sunt tranzacționabile, restul fiind deținute de familia Mittal. Astfel, acțiunile disponibile ar ajunge la 43%. Desigur, "Omul de oțel" își va păstra controlul. În prezent, clanul Mittal deține 88% din acțiunile Mittal Steel. Lakshmi Mittal este în prezent al treilea cel mai bogat om din lume.

 

Noua entitate

 

Noua entitate va avea 320.000 de angajați în întreaga lume și o cifră de afaceri de 69 miliarde dolari. Va fi unul dintre cei mai importanți pași spre consolidare a unei industrii în care primii 10 competitori nu au împreună decât 30% din piață.

Mittal Steel era deja cea mai mare companie de pe piață după achiziționarea anul trecut a companiei americane International Steel Group.

Acțiunile Arcelor au urcat imediat după anunț cu 41% ajungând la un maxim-record de 31,29 euro, pentru a termina ședința de tranzacționare la 28,5. Există speculații că Mittal va crește oferta. El a declarat că nu are de gând să facă acest lucru, însă nu a exclus complet această posibilitate.

Din noua entitate, Mittal va deține 51%, având astfel controlul total al companiei. Majoritatea analiștilor salută această fuziune, deoarece până acum industria suferea de lipsa unei consolidări reale. Prin mișcarea făcută de Mittal Steel, va crește presiunea asupra celorlalți jucători spre consolidare, ceea ce pe termen lung va duce la îmbunătățirea producției și la o scădere a prețurilor.

Aditya Mittal, directorul financiar al grupului, a anunțat că noua entitate va avea datorii generale de 14 miliarde euro și o linie de creditare de cinci miliarde euro (asta pentru acoperirea porțiunii cash a tranzacției). Această declarație a făcut agenția de rating Standard & Poor's să anunțe că este posibil să scadă ratingul                companiilor Mittal Steel și ThyssenKrupp.

Publicat în : Economie  de la numărul 34

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: